Vés al contingut

Guia Ubuntu/Configuració bàsica Xubuntu

IMPORTANT[modifica]

Sempre que en aquesta guia parlem del Gestor d'ajustaments, o ajustos del sistema, caldrà accedir-hi prement una de les opcions següents:

  • Menú d'aplicacions (amb imatge Ratolí al cantó esquerre del quadre superior) - Tots els ajusts (icona interruptors)
  • Menú d'aplicacions (amb imatge Ratolí al cantó esquerre del quadre superior) - Ajustaments - Gestor d'ajustaments.
  • Quadre inferior (normalment amagat, apareix en passar el ratolí) - Icona Gestor d'ajustaments.

Resolució de pantalla[modifica]

Es pot donar el cas què, després d'una instaŀlació, la resolució de pantalla no quedi ben configurada. En aquest cas podreu configurar-la amb el Gestor d'ajustaments - Pantalla.

En el cas què, per qualsevol motiu, la resolució de pantalla és tant dolenta que no us permet veure-la bé, podeu configurar-la des de terminal de la següent manera: premeu les tecles Alt i F2. A la finestra emergent, escriviu-hi l'ordre:

$ xrandr -s 1024x768

si per exemple voleu configurar la resolució a 1024x768,

o bé

$ xrandr -s 800x600

per a 800x600

Si la resolució que voleu no es troba disponible, potser us cal activar els controladors privatius de la vostra targeta gràfica tal com comento en el proper punt.

Grandaria i tipus de lletra[modifica]

Per poder fer la lletra dels menús més gran i/o canviar el seu tipus, ho podeu fer anant a Ajustament - Gestor d'ajustaments - Aparença - Tipus de lletra. Això us serà molt útil si teniu la pantalla a una distància superior a 2 metres, per exemple, el TV des del sofà de casa.


Instaŀlació de controladors privatius[modifica]

Si instaŀleu els controladors privatius, Xubuntu ja no utilitzarà els controladors lliures.

És millor no utilitzar els controladors privatius si no és absolutament necessari (per exemple, si no podeu configurar la resolució de pantalla o no es veu correctament), donat que els controladors privatius no s'actualitzen amb la mateixa freqüència que els lliures.

Per a instaŀlar els controladors privatius, primer cal assegurar-se que tenim connexió a internet. Preferentment de banda ampla, donat que aquests es baixaran automàticament des d'Internet. Per verificar-ho manualment feu aneu al Menú d'aplicacions - Sistema - Controladors Addicionals. A la llista de controladors, feu clic al botó que activa al controlador que us convingui. Potser se us demani de reiniciar l'ordinador, seguiu les instruccions que se us indiquin.

Es important saber què, els controladors privatius estan típicament escrits pels fabricants de maquinari (la targeta gràfica, per exemple). Els controladors lliures poden estar escrits pels fabricants o per tercers. Els programadors de controladors (lliures o privatius) no tenen capacitat de seguir l'evolució de totes les possibles distribucions. Però els desenvolupadors de cada distribució tenen la possibilitat d'adaptar els controladors lliures perquè funcionin bé en la seva distribució. En canvi els desenvolupadors de la distribució no tenen permís per adaptar els controladors privatius a la distribució. Per això els controladors privatius poden no estar disponibles en tots els casos, o donar més problemes quan canvia la versió del sistema gràfic, el nucli o cap component relacionat de la distribució (conseqüència dels problemes intrínsecs de no garantir la llibertat dels usuaris). Quant compreu components per a l'ordinador, o un ordinador nou, convé triar maquinari que tingui controladors lliures, perquè el pugueu fer servir amb el màxim de garanties, i és bo que traslladeu aquest requeriment als venedors.


Targetes gràfiques Nvidia[modifica]

Primer cal habilitar el controlador gràfic tal com s'explica al punt anterior Instaŀlació de controladors privatius. Seleccioneu el controlador privatiu Nvidia i reinicieu l'ordinador.

Tot seguit podreu configurar la targeta gràfica executant des d'un Terminal la següent ordre: $ nvidia-settings

Acceleració gràfica 3D amb targetes ATI[modifica]

Fglrx és el controlador gràfic de Linux per a targetes gràfiques ATI Radeon i ATI FireGL family. Conté programari lliure i privatiu.

El primer que cal fer per a correccions d'errors del nucli i del controlador fglrx (per a targetes gràfiques ATI), és el següent: (Des del terminal)

$ sudo aptitude update

$ sudo aptitude dist-upgrade

Després:

$ sudo apt-get update

$ sudo apt-get install linux-restricted-modules-$(uname -r)

$ sudo apt-get install xorg-driver-fglrx

$ sudo aticonfig –initial

$ sudo aticonfig –overlay-type=Xv

Per a comprovar si tenim acceleració 3D:

$ sudo apt-get install mesa-utils

$ glxinfo | grep direct ¹

Si respon “Direct rendering: Yes”, vol dir que Sí tenim 3D. Qualsevol altre missatge voldria dir que no.

Més informació: http://guia-ubuntu.org (usuario doméstico – video)

¹ Per a aconseguir el símbol “|” cal prémer Alt Gr i els dos guionets verticals que s'acostumen a ubicar al costat del número 1. O també podeu fer Copiar/Enganxa.


Ratolí[modifica]

Si us sembla que el ratolí es mou massa ràpid, aneu al Gestor d'ajustaments - Ratolí, on podreu configurar entre altres coses la velocitat del punter del ratolí.


Reproductors multimèdia per fitxers SWF. GNASH, SWF i Adobe Flash Player[modifica]

Gnash és un projecte de GNU per crear un reproductor de Flash lliure. Els programadors pretenen escriure un reproductor que pugui funcionar separat i una extensió per al Mozilla Firefox i el Konqueror. Posteriorment s'escriuran extensions per altres navegadors. El fet d'escriure un reproductor de Flash lliure fa anys que és una prioritat del projecte GNU, ja van demanar ajuda per al projecte GPLFlash. El podreu instal·lar amb el Centre de programari de l'Ubuntu, fent una cerca del terme Gnash. De privatius, en teniu el SWF i el Adobe Flash Player.

Una altra opció per a instaŀlar-ho, és intentar de reproduir un vídeo amb youtube. Tot seguit un assistent us preguntarà quin reproductor voleu instaŀlar.

Si en el procés d'instal·lació del Xubuntu heu marcat la casella "instal·lació de programari de tercers" ja ho tindreu solucionat.

Hora i Data[modifica]

Per a configurar l'hora i la data, heu d'anar al Menú d'aplicacions - SistemaHora i Data. Primer us caldrà desblocar amb la vostra contrasenya. Amb l'opció manual podreu establir l'hora. A la pestanya configuració, també és possible establir que l'hora és sincronitzi amb servidors d'internet.

Crear documents PDF[modifica]

Avui en dia és molt útil poder tenir l'opció de crear documents pdf per a compartir-los amb tothom i no tenir problemes de versions de programari o formats de document. També, a moltes copisteries, si voleu imprimir-hi documents, els demanen amb format PDF.

En aquest aspecte, Xubuntu us ho posa molt fàcil donat que porta inclòs el paquet cups-pdf per a poder crear documents d'una manera molt senzilla.

Des de qualsevol tipus de document podreu crear un PDF fent Fitxer - Imprimeix, on podeu triar l'impressora, heu de triar Imprimeix a un fitxer; aleshores, a Format de sortida, marqueu PDF.

On diu Desa a la carpeta, podreu triar la que vulgueu.

IMPORTANT: On diu Nom veureu que hi diu ".pdf". Això vol dir que, si no hi poseu un altre nom, crearà un arxiu ocult anomenat PDF. Cal recordar que els arxius que comencen amb un punt, són arxius ocults al Linux. Per tant, serà recomanable escriure-hi qualsevol cosa davant del punte per tal de crear un arxiu que no sigui ocult.

Visualitzar documents PDF[modifica]

Xubuntu té el seu propi programa per visualitzar documents PDF. Ara bé, existeix un altre programa, anomenat Okular, que funciona millor. Aquest és originari de KDE. Imprimeix els documents més ràpidament. El podreu instaŀlar amb el Centre de programari de l'Ubuntu.

Escànners[modifica]

Els escànners al Xubuntu normalment s'instaŀlen automàticament tan sols connectant-los a l'ordinador. El Xubuntu incorpora un programari d'escaneig molt fàcil d'utilitzar anomenat Escaneig senzill. El trobareu a Menú d'aplicacions – Gràfics.

El seu ús no té cap característica especial d'ús per ser de GNU/Linux. És ben semblant a qualsevol programa d'escaneig que podeu haver vist en altres sistemes operatius.

Si voleu un programa una mica més complet, teniu l'opció d'instaŀlar el Xsane amb el Centre de programari de l'Ubuntu. Aquest pot ser utilitzat per escanejar, fer reconeixement de caràcters i com a eina de fax.

Usuaris i Grups[modifica]

Si voleu afegir un usuari al vostre sistema o canviar la contrasenya d'algun usuari, aquí hi trobareu la informació que us cal.

Aneu a Menú d'aplicacions - Sistema – Usuaris i Grups

Per a afegir un usuari, premeu Afegeix, per a editar-lo, al costat teniu tres camps amb l'opció Canvia.


Si ho preferiu, també es poden gestionar usuaris amb el Terminal

Algunes ordres:

Per afegir un usuari: $ sudo adduser nom-usuari

Per canviar la contrasenya d'un usuari concret: $ sudo passwd nom-usuario

Per canviar la contrasenya del usuari en ús: $ sudo passwd

En el cas de tindre un sol usuari al vostre PC, no és una mala idea crear-ne un de més amb drets d'usuari. Aleshores, si teniu cap problema per accedir al sistema, sempre hi tindreu una segona opció per entrar-hi i intentar de solventar el problema, o almenys poder recuperar documents amb facilitat.

Instaŀlació de suport per a Java[modifica]

Java és un llenguatge de programació multi-plataforma. A les aplicacions escrites en aquest llenguatge els hi cal una màquina virtual per a la seva execució.

Si voleu instal·lar-ho, ho podreu fer amb el Centre de programari de l'Ubuntu. A la pestanya Cerca, poseu-hi Java i ho trobareu molt fàcilment.

Opcionalment, també teniu el paquet Programari restrictiu addicional del Xubuntu que, a més del Java, té mp3, avi, mpeg, Flash, etc.


Suport d'idioma[modifica]

Si voleu que el vostre programari estigui traduït al vostre idioma, o bé afegir-ne un altre, caldrà que ho indiqueu a l'apartat de suport d'idioma. Ho trobareu al Menú d'aplicacions - Sistema – Suport d'idioma.

En una nova instaŀlació, es recomana verificar que teniu correctament marcat l'idioma d'ús habitual. De fet, és molt probable què, si no ho feu, el sistema us ho demani de fer.

També cal tindre correctament actualitzat el suport d'idioma si voleu fer ús del corrector ortogràfic del AbiWord.

I si es “penja” un programa?[modifica]

Amb el Xubuntu per tancar un programa que no respon cal fer-ho de la següent manera:

Obriu un Terminal Menú d'aplicacions - Accessoris - Emulador de Terminal o, si ho preferiu, amb el llançador del quadre inferior. Al Terminal escriviu l'ordre Xkill. Tot seguit, el punter del ratolí es convertirà en una creu amb la qual podreu fer clic sobre el programa que no respongui per tancar-lo. Aneu amb cura de no utilitzar xkill sobre els fons de l'escriptori o sobre els quadres inferiors i superior, que us pot provocar bastants problemes.