Guia Ubuntu/Coneix Ubuntu Budgie

Què és Ubuntu Budgie?[modifica]

Ubuntu Budgie és un sistema operatiu, el programari principal que fa treballar l'ordinador, similar al Microsoft Windows o macOS d'Apple. Ubuntu Budgie és una distribució (variació) de GNU/Linux.

A diferència d'altres sistemes operatius, Linux s'utilitza preferentment:

  • a la majoria de superordinadors més ràpids del mon.
  • en molts, si no en la majoria, d'ordinadors que componen la columna vertebral d'internet.
  • en servidors d'empresa que demanen estabilitat i fiabilitat.

Ubuntu Budgie és un sistema operatiu estable, pràcticament lliure de virus, robust, fàcil d'utilitzar i amb un escriptori molt configurable. És ideal per a usuaris que volen aprofitar al màxim els recursos del seu ordinador o per a usuaris amb ordinadors amb maquinari limitat. Pot treballar en maquinari models tant com en el portàtil més modern.

El sistema operatiu és més segur, i té més atencions que el sistema operatiu preinstal·lat en la majoria dels ordinadors personals d'avui dia.

Utilitzar Ubuntu Budgie us proporciona la llibertat de fer funcionar un sistema operatiu complet, preconfigurat am la majoria (si no totes) de les aplicacions que calen en el treball diari amb l'ordinador.


Objectius

  • Accessible a tothom, independentment de l'idioma i les habilitats físiques.
  • Millora la familiarització de l'usuari ambdós escriptoris: Ubuntu i Budgie.
  • Crea una distribució basada en Ubuntu per a usuaris que prefereixen un model d'escriptori diferent al del Ubuntu.
  • Sempre que es pot, les contribucions reverteixen al creixement de projectes com Solus i Debian per tal en treguin profit totes les comunitats Linux.
  • La selecció de programari preferirà la funcionalitat i l'estabilitat per sobre de la lleugeresa o les soluciones capricioses.


Ubuntu

Ubuntu és un dels més coneguts, o el més conegut, dels sistemes operatius Linux del món. Linux és el cor d'Ubuntu i fa que sigui segur, potent i versàtil com ho són totes les distribucions d'Ubuntu i, per exemple, Android. Sí, Android també depèn de Linux i ara mateix és a les mans de milions de persones arreu del món.

Ubuntu es pot trobar amb diferents "aromes", més ben dit distribucions. Cada distribució té el seu propi entorn d'escriptori. Ubuntu Budgie pren la base del sistema operatiu d'Ubuntu i hi afegeix l'escriptori Budgie.

Podríem fer un símil amb el sistema operatiu Windows que té diferents escriptoris, Windows XP, Windows 7, Windows 10, ect. Doncs el sistema operatiu Ubuntu en té molts més d'escriptoris: Ubuntu Budgie (Budgie), Xubuntu (Xfce), Kubuntu (KDE), Lubuntu (LXDE), Ubuntu Mate (MATE), i un llarg ect. de sub-distribucions d'Ubuntu.


Escriptori Budgie

Tal com diuen al Wikipedia: Un entorn d'escriptori és un conjunt de paquets de programari per a oferir a l'usuari un ordinador una interfície gràfica. Així l'usuari té una manera de gestionar l'ordinador més còmoda que en la línia d'ordres o Terminal (com allò del MSDOS).




Aquest escriptori inclou moltes aplicacions útils:

  • Nemo. Navegador de fitxers.
  • Firefox. Navegador d'Internet.
  • LibreOffice. Paquet ofimàtic.
  • Programari GNOME. Per baixar programari.
  • Rhythmbox. Per escoltar música.
  • Telegram Desktop. Missatgeria instantània.

i moltíssim més!

L'escriptori Budgie és intuïtiu i atractiu en un model tradicional. Us sorprendrà tant que el trobareu més fàcil d'utilitzar que altres sistemes com Windows.


Codi obert

Open Source Initiative
Open Source Initiative

El que tenen en comú Linux, Ubuntu i l'escriptori Ubuntu Budgie és que són de codi obert. Aquest programari es pot fer servir lliurement, canviar-lo i compartir-lo (amb les modificacions o sense) amb qualsevol altra persona. En resum, és lliure, en el sentit més real del món.

Tot i que algunes distribucions (variants) són de pagament, la majoria són gratuïtes, com Ubuntu Budgie. La distribució té una llicència d'ús que permet a qualsevol persona passar-la gratuïtament, sense condicions. Per exemple, la llicència permet a qualsevol persona la llibertat d'usar Linux per a qualsevol propòsit, distribuir, modificar, redistribuir o, fins hi tot, vendre el sistema operatiu. Si modifiqueu i desprès redistribuïu Linux amb les modificacions, la llicència exigeix que sotmeteu les modificacions a una inclusió possible a les versions futures. No es dona la garantia que això passarà, però si heu millorat el sistema, llavors els vostres canvis es podran incloure, simplement al lliurament següent.

Molts usuaris de Linux són entitats que fan servir el sistema operatiu pels seus negocis, o l'inclouen als seus productes. Moltes d'aquestes entitats proporcionen millores i característiques noves a Linux perquè les apliquen als seus negocis. Aquestes millores retornen a la comunitat Linux que en treuen profit. D'aquesta manera podem millorar i créixer sense demanar diners a la gent.

A diferència de Windows i OS X, Linux no s'ha creat i mantingut només per una companyia. Hi donen suport Intel, RedHat, Linaro, Samsung, IBM, SUSE, Texas Instruments, Google, Canonical, Oracle, AMD i Microsoft. Cap a 4.000 desenvolupadors hi han contribuït aquests darrers 15 anys.

Tant si sou un usuari particular d'Ubuntu Budgie, un programador d'Ubuntu Budgie o desenvolupeu aplicacions, o treballeu per a una organització que usa el sistema operatiu, sou membre de la comunitat Linux i de Codi Obert i aprofiteu els esforços de les persones desenvolupadores que han contribuït a Ubuntu Budgie i añls projectes relacionats: Linux, l'escriptori Budgie, i Ubuntu. Linux i els seus derivats es fan correr en tota mena de maquinari, des de els Macboocs més macos fins els portàtils més barats, del més recent Chcromebook al ordinador més antic que podeu imaginar, i dels servidors d'internet més potents fins al termòstat més senzill. També trobareu Linux als superordinadors més potents com al smartphone que potser teniu a la butxaca.

Característiques[modifica]

Modern i complet

Ubuntu Budgie és un sistema operatiu d'ordinadors modern, amb un entorn d'usuari atractiu i accessible. El seu gestor d'actualitzacions, a més de mantenir actualitzat el sistema, s'encarrega de renovar les aplicacions instaŀlades cap a la versió més recent. El sistema operatiu és més segur, i té més suport que les sistemes operatius que van instaŀlats en la majoria d'ordinadors personals d'avui dia.


Seguretat incorporada

Ubuntu Budgie s'ha dissenyat tenint ben present la seguretat. A diferència dels sistemes operatius que s'actualitzen només un cop per mes, Ubuntu Budgie s'actualitza contínuament. Les actualitzacions inclouen pegats de seguretat i de les aplicacions. Això assegura que disposeu de la darrera protecció per a tot el programari del ordinador ... tant bon punt està disponible. A més a més, són gratuïtes!


Ubuntu Budgie pot agafar virus i altres infeccions ... però és poc probable. De fet, el que escriu aquest article sent usuari de Linux des del 2006, en cap ocasió ha estat víctima de cap virus informàtic utilitzant sistemes operatius Linux. Actualitzacions ràpides i a temps o fan difícil d'instaŀlar-se i actuar als virus, rootkits o altres programes maliciosos o executar-se sense que el usuari en tingui coneixement. Fins i tot, si accidentalment experimenteu una infecció al vostre ordinador (que un programa maliciós entri al vostre ordinador), possiblement estarà dissenyat per atacar el Windows i no funcionarà amb Linux. Les opinions són diverses, però la realitat (a favor dels usuaris de Linux) és que quasi bé tots els programes maliciosos estan creats per funcionar amb Windows.


Una altra característica de seguretat d'Ubuntu Budgie és que les usuaris no són normalment superusuaris. Els superusuaris, coneguts també com a usuaris "root" o administrador, tenen permisos per fer qualsevol cosa que vulguin en un ordinador, fins al punt de fer malbé el sistema.

Per exemple. Altres sistemes operatius, com el Windows, es fixen només en el nom d'un fitxer per determinar quin programa s'encarrega d'obrir-los, i el programa intenta d'obrir l'arxiu immediatament. Això facilita que un intrús ataqui un ordinador. Si un programa maliciós (virus informàtic) disfressa la seva identitat usant el nom, per exemple "text innocent.txt", executarà l'arxiu immediatament sense saber el qu hi ha dins i posant en perill el sistema.

Ubuntu no obre un fitxer només basant-se en el seu nom, sinó en el que realment és. Així doncs, encara que un programa maliciós disfressi la seva identitat usant el nom "text innocent.txt", Ubuntu reconeixerà el fitxer com a programa. El sistema proporcionarà una advertència que el fitxer no és un text, sinó que és un programa que s'executarà si se li permet. Per assegurar-se'n, Ubuntu Budgie us demanarà la contrasenya d'administrador (root) abans de garantir el permís. Sempre que passi.

Com a curiositat. Heu escoltat la frase "rutear el mòbil"? "rutear" pren el nom de "root" (administrador al Linux) i bé a dir fer-se administrador del mòbil per poder modificar o canviar el seu firmware (el programa que fa funcionar el telèfon).