Vés al contingut

Guia Ubuntu/Coneix Ubuntu

Què és Ubuntu?

[modifica]

Ubuntu és un sistema operatiu, el programari principal que fa treballar l'ordinador, similar al Microsoft Windows o macOS d'Apple. Ubuntu és una distribució (variació) de GNU/Linux.

A diferència d'altres sistemes operatius, Linux s'utilitza preferentment:

  • a la majoria de superordinadors més ràpids del mon.
  • en molts, si no en la majoria, d'ordinadors que componen la columna vertebral d'internet.
  • en servidors d'empresa que demanen estabilitat i fiabilitat.

Ubuntu és un sistema operatiu estable, pràcticament lliure de virus, robust, fàcil d'utilitzar i amb un escriptori molt configurable. És ideal per a usuaris que volen aprofitar al màxim els recursos del seu ordinador o per a usuaris amb ordinadors amb maquinari limitat. Pot treballar en maquinari models tant com en el portàtil més modern.

El sistema operatiu és més segur, i té més atencions que el sistema operatiu preinstal·lat en la majoria dels ordinadors personals d'avui dia.

Utilitzar Ubuntu us proporciona la llibertat de fer funcionar un sistema operatiu complet, preconfigurat am la majoria (si no totes) de les aplicacions que calen en el treball diari amb l'ordinador.


Objectius

  • Accessible a tothom, independentment de l'idioma i les habilitats físiques.
  • Millora la familiarització de l'usuari amb moltes varietats d'escriptoris.
  • És una distribució basada en Debian, el s.o. conegut per la seva fiabilitat.
  • Sempre que es pot, les contribucions reverteixen al creixement de projectes com Solus i Debian per tal en treguin profit totes les comunitats Linux.
  • La selecció de programari preferirà la funcionalitat i l'estabilitat per sobre de la lleugeresa o les soluciones capricioses.


Ubuntu

Ubuntu és un dels més coneguts, o el més conegut, dels sistemes operatius Linux del món. Linux és el cor d'Ubuntu i fa que sigui segur, potent i versàtil com ho són totes les distribucions d'Ubuntu i, per exemple, Android. Sí, Android també depèn de Linux i ara mateix és a les mans de milions de persones arreu del món.

Ubuntu es pot trobar amb diferents "aromes", més ben dit distribucions. Cada distribució té el seu propi entorn d'escriptori. Ubuntu utilitza Unity, que ve a ser un Gnome personalitzat.

Podríem fer un símil amb el sistema operatiu Windows que té diferents escriptoris, Windows XP, Windows 7, Windows 10, ect. Doncs el sistema operatiu Ubuntu en té molts més d'escriptoris: Ubuntu Budgie (Budgie), Xubuntu (Xfce), Kubuntu (KDE), Lubuntu (LXDE), Ubuntu Mate (MATE), i un llarg ect. de sub-distribucions d'Ubuntu.

Codi obert

Open Source Initiative
Open Source Initiative

El que tenen en comú Linux i Ubuntu és que són de codi obert. Aquest programari es pot fer servir lliurement, canviar-lo i compartir-lo (amb les modificacions o sense) amb qualsevol altra persona. En resum, és lliure, en el sentit més real del món.

Tot i que algunes distribucions (variants) són de pagament, la majoria són gratuïtes, com ho és Ubuntu. La distribució té una llicència d'ús que permet a qualsevol persona passar-la gratuïtament, sense condicions. Per exemple, la llicència permet a qualsevol persona la llibertat d'usar Linux per a qualsevol propòsit, distribuir, modificar, redistribuir o, fins hi tot, vendre el sistema operatiu. Si modifiqueu i desprès redistribuïu Linux amb les modificacions, la llicència exigeix que sotmeteu les modificacions a una inclusió possible a les versions futures. No es dona la garantia que això passarà, però si heu millorat el sistema, llavors els vostres canvis es podran incloure, simplement al lliurament següent.

Molts usuaris de Linux són entitats que fan servir el sistema operatiu pels seus negocis, o l'inclouen als seus productes. Moltes d'aquestes entitats proporcionen millores i característiques noves a Linux perquè les apliquen als seus negocis. Aquestes millores retornen a la comunitat Linux que en treuen profit. D'aquesta manera podem millorar i créixer sense demanar diners a la gent.

A diferència de Windows i OS X, Linux no s'ha creat i mantingut només per una companyia. Hi donen suport Intel, RedHat, Linaro, Samsung, IBM, SUSE, Texas Instruments, Google, Canonical, Oracle, AMD i Microsoft. Cap a 4.000 desenvolupadors hi han contribuït aquests darrers 15 anys.

Tant si sou un usuari particular d'Ubuntu, un programador d'Ubuntu o desenvolupeu aplicacions, o treballeu per a una organització que usa el sistema operatiu, sou membre de la comunitat Linux i de Codi Obert i aprofiteu els esforços de les persones desenvolupadores que han contribuït a Ubuntu i als projectes relacionats: Linux, l'escriptori Gnome, i Ubuntu. Linux i els seus derivats es fan córrer en tota mena de maquinari, des de els Macboocs més macos fins els portàtils més barats, del més recent Chcromebook al ordinador més antic que podeu imaginar, i dels servidors d'internet més potents fins al termòstat més senzill. També trobareu Linux als superordinadors més potents com al smartphone que potser teniu a la butxaca.