Guia Ubuntu/Compressió d'arxius

Compressió d'arxius amb File Roller[modifica]

Per al dia a dia, la compressió d'arxius s'ha convertit en un ús molt estès. Un o varis arxius es compacten en un sol ocupant menys espai, de tal manera que, el seu transport d'un ordinador a un altre és molt més fàcil.

Molts usuaris utilitzen el format Zip i aquest és totalment compatible amb Linux.

Si amb Ubuntu feu doble clic en un arxiu compres en aquest format se us obrirà amb el programa File Roller. Aleshores, seleccioneu tots els arxius i feu clic a Extreu. Tot seguit, indiqueu la ubicació per a desar els arxius i tindreu els arxius descomprimits. Altres distriucions, com Linux Mint o Ubuntu MATE, potser utilitzen Engrampa, un gestor d'arxius per al MATE que funciona gairebé igual que el File Roller. En el cas de Kubuntu teniu un programa anomenat Ark que fa també el mateix.

Per a crear un arxiu comprimit o carpeta, feu clic amb el botó dret del ratolí, feu clic a Comprimeix... i trieu el tipus d'arxiu que voleu crear.

Ubuntu pot crear un munt d'arxius en molts diferents formats: tar, tar.bz2, zip, rar, tar.gz, ar, arj, ect. Per exemple, al tipus zip, si feu clic a Altres opcions, teniu l'opció de posar una contrasenya per donar més seguretat a l'arxiu creat.

Per un ús complert us recomanem que us instaŀleu el programa 7zip que trobareu al Gestor de Programari.

Un tipus d'arxiu bastant popular és el de format Rar. Inicialment, no ve instal·lat al File Roller amb l'Ubuntu. Si voleu fer ús d'arxius Rar us caldrà instaŀlar el programa RAR que també teniu al vostre abast al Centre de programari de l'Ubuntu. També disponible als Gestors de Programari del la majoria de distribucions Linux.