Vés al contingut

Guia Ubuntu/Chromium

Chromium és un navegador d'internet creat per Google.

NO ÉS GENS RECOMANABLE utilitzar Chromium. Com la majoria d'aplicaccione de Google correu el risc que rastregin les vostres dades o el que feu per internet. Però si dit això, pel motiu que sigui, el voleu utilitzar no serà Linux el que us ho prohibirà.

Pretén ser més ràpid i fiable que els seus competidors tal com diuen al seu web: http://www.chromium.org/ però la realitat és que amb un ordinador més o menys actual, les diferències de velocitat no són gaire notables. Ve instaŀlat a distribucions lleugeres com ho és Lubuntu.

Al Ubuntu no hi ve instaŀlat per defecte però el podreu afegir amb el gestor de programari.

Configurar Idioma

Si recent instaŀlat veieu que el navegador el teniu amb anglès no us preocupeu, que és ben senzill de canviar l'idioma.

Premeu "Personalitza i controla chromium", l'icona amb un símbol de tres puntets a la part superior dreta del navegador. A la part inferior de la nova finestra cerqueu "Configuració" llavors, bastant més aval heu d'anar a "Configuració avançada" i aquí trobareu la pestanya d'idioma per poder canviar-ho. També hi trobareu moltes coses per configurar com temes de seguretat i més.


Altres aspectes d'aquest navegador que si val la pena esmentar són, per exemple:

  • En iniciar-ho per primera vegada, us preguntarà per importar les adreces d'interès d'altres navegadors. Aquestes adreces us quedaran en un botó del navegador anomenat Importats a la part superior esquerra.

Per afegir altres adreces, en tindre-les obertes, podeu prémer l'estrella a la barra on hi ha l'adreça. La clau anglesa de la part superior dreta, a més d'accedir a diverses opcions de configuració, també teniu accés a Adreces d'interès, on podreu importar-les manualment i gestionar-les al vostre gust.

Per importar adreces d'un fitxer html: Premeu el símbol de tres ratlles que hi ha a la dreta de l'estrella. Premeu Marcadors - Gestor d'adreces d'interès - Organitza - Importa els marcadors des d'un fitxer HTML.

Si voleu fer una copia dels que ja teniu ho podreu fer amb l'opció Exporta els marcadors ...

  • Un aspecte que realment fa aquest navegador diferent dels altres, són els Google apps. Aquestes extensions del navegador us donen l'opció d'instaŀlar al navegador totes aquestes categories: Compres, educació, entreteniment, jocs, utilitats, temes, etc. La veritat és que n'hi ha molts per poder satisfer les necessitats de qualsevol usuari.

Per esmentar alguns: Google mail fora de línia, verificador de Google mail (us avisa quan teniu nou correu, molt pràctic), Google docs (útil si no us funciona el vostre programa de tractament de documents), 3D tennis, Picnik (un editor d'imatges molt complert), 3DTin (edició 3D), The Godfather (joc de gansters), Famerama (un joc en una granja), Planetarium, Scientific calculator, Google Maps, Google calendar, etc.

Aquest és el seu web: https://chrome.google.com/webstore/category/home?hl=ca

Chromium no ve instaŀlat per defecte a gairebé cap distribució Linux, però si hi és disponible als dipòsits per poder instaŀlar-lo fàcilment amb el Centre de Programari de l'Ubuntu, el Gestor de Paquets Muon (del Kubuntu) o el Gestor de Programari del Linux Mint.

Escriptori remot de Chrome

Com accedir remotament a un altre ordinador.

L'escriptori remot de Chrome us permet compartir el vostre ordinador de manera segura al web. Remotament podreu accedir al vostre ordinador per qualsevol gestió, o bé podreu accedir a l'ordinador d'algun amic per donar-li suport informàtic o compartir informació.

Per instaŀlar l'aplicació aneu al Chrome Web Store del navegador i cerqueu "Escriptori remot de Chrome", tot seguit premeu la tecla blava que hi diu Gratuïta.

Per fer-ne ús és ben senzill. A l'ordinador del vostre amic ha d'iniciar l'aplicació i prémer l'opció "Compartiu aquest ordinador ...". Al vostre PC premeu "Vegeu i controleu un ordinador compartit", aleshores heu d'introduir la Codi l'accés que ha obtingut el vostre amic. La resta ja veureu que és ben senzill. Obtindreu una finestra amb l'escriptori de l'equip del vostre amic i hi tindreu total control per fer com si fosiu al davant de l'equip.

Com evitar els Pop Ups

Alguns web tenen el mal costum d'obrir-nos mil i una pestanyes no desitjades, amb molta propaganda que pot incomodar molt a l'usuari. Una fàcil manera d'evitar-ho és instaŀlant una extensió que ho boqueixi.

Amb el navegador Chromium obert feu el següent:

  • A la part superior dreta feu clic al símbol que té només 3 punts (Personalitza i controla Chromimum).
  • Tot seguit feu clic al menú "Més eines" - "Extensions".
  • Premeu "Obtindre més extensions"
  • Al cercador de la part superior esquerra heu d'escriure "pop up blocker"
  • Cal triar la primera opció "Pop up blocker for Chrome™" i prémer "Afegir a Chrome".

A partir d'aquest moment podreu navegar per internet amb més comoditat sense que s'obrin pagines no desitjades. Veureu de tant en tant a la part superior dreta notificacions de pàgines bloquejades. Però si alguna la voleu veure només cal fer clic a la nova icona del pop up blocker (al costat de personalitaza chromium) i donar permís si ho voleu.