Vés al contingut

Guia Ubuntu/Actualització del sistema

Actualització del sistema

Com amb qualsevol sistema operatiu, cal que actualitzeu l'Ubuntu regularment. Això assegurarà que gaudiu del programari més recent lliure d'errors i forats que podrien fer insegur el vostre ordinador davant d'atacs o programes maliciosos.

L'Ubuntu, al igual que altres s.o. basats amb Ubuntu, actualitza el sistema automàticament amb un programa anomenat Gestor d'actualitzacions. Per defecte i automàticament, revisa si hi ha noves actualitzacions diàriament. En el cas de tenir noves actualitzacions disponibles, us avisarà amb una notificació a la barra lateral esquerra (si utilitzeu Ubuntu amb Unity).

Si ho desitgeu, també podeu iniciar el Gestor d'actualitzacions amb el Tauler d'Inici escrivint Gestor i, tot seguit, prement la icona corresponent. Si utilitzeu Ubuntu MATE o altres escriptoris diferents al Unity, molt probablement trobareu el Gestor d'actualitzacions al menú Sistema - Administració.

Un cop premeu la icona d'actualitzacions, s'obrirà una finestra quelcom semblant la següent captura.

Si feu clic a Instaŀla-ho ara les actualitzacions, per defecte, s'instaŀlaran totes. Si ho preferiu, també podeu seleccionar-ne només les que us interessin. Teniu en compte que només es pot tenir una aplicació d'intaŀlació de programari oberta en cada moment. És a dir, si teniu en marxa el Synaptic o altres aplicacions semblants, les haureu de tancar abans.

La periodicitat de comprovació d'actualitzacions i altres paràmetres es poden modificar a la pestanya Paràmetres.

També, en qualsevol moment, podeu obrir la finestra d'actualitzacions anant al "Tauler d'Inici", llavors escriviu "actualitzacions" per tal d'accedir a la icona corresponent. Amb Unity, que es va incorporar de de l'Ubuntu 11.10, també es pot accedir d'aquesta manera: "Roda dentada" (panell superior) - Quant aquest ordinador - Instaŀla les actualitzacions.

La següent captura pertany a la pestanya de Paràmetres.

També es pot actualitzar el sistema utilitzant el Terminal. En aquest cas, per a actualitzar el sistema i els paquets de programari caldrà executar les següents ordres:

$ sudo apt‐get update

$ sudo apt‐get upgrade

Actualització d'Ubuntu a una versió superior

Actualitzar Ubuntu d'una versió a una altra de superior és ben senzill. Si, per exemple, teniu la versió 12.04, i voleu actualitzar-la a la 12.10 heu de seguir les següents passes:

1. Premeu la tecla "Tauler" (la del logo d'Ubuntu, cantonada esquerra superior). O bé premeu la superkey (al teclat, tecla logo windows).

2. Escriviu: "Gestor d'actualitzacions", tot seguit premeu amb el ratolí sobre la icona d'aquest gestor.

3. Premeu "Comprova" per veure si hi ha disponibles actualitzacions de la versió que teniu instałlada, en cas afirmatiu, instałleu-les. Premeu un segon cop "Comprova" per tal de verificar que les heu instałlat totes. Després, premeu "Actualitza" al costat on diu Nova Versió d'Ubuntu.

4. Una nova finestra us informarà de la nova versió disponible. Premeu "actualitza" i la resta és tan sols esperar que acabi.

Us recordem que, si teniu cap problema, aquí trobareu suport: http://www.ubuntu.cat/

A la pestanya "Assistència" hi ha: Llistes de correu, pàgines d'ajuda, fòrum, etc.

Actualitzar Ubuntu a una versió que encara no ha sortit

És ben fàcil. Obriu un Terminal i executeu la següent ordre: update-manager -d

La resta és bufar i fer ampolles.

Aquesta opció és millor només per a usuaris avançats que, en cas de tindre problemes amb la versió de prova, puguin resoldre'ls satisfactòriament.