Guia Ubuntu/Índex Xubuntu 11.04/Impressió

Salta a la navegació Salta a la cerca

Impressores[modifica]

Instaŀlació d'una impressora

Si voleu configurar la vostra impressora, heu d'anar al Menú d'aplicacions – ajusts - Impressores. Per a instaŀlar-la, caldrà fer clic a la icona + Afegeix.

És molt possible que el sistema ja hagi detectat la vostra impressora i hi aparegui llistada; en aquest cas, la trieu i premeu Endavant. Un cop finalitzat l'assistent, la vostra impressora apareixerà com a una icona amb el nom escrit a sota. Si cliqueu amb el botó dret, podreu editar les seves propietats o veure la cua de treballs pendents d'impressió.

En cas que no hi aparegui al llistat de detectades, haureu d'indicar manualment al sistema el tipus d'impressora (local o xarxa) i després el fabricant i model. Un assistent molt semblant al d'altres sistemes operatius us guiarà per instal·lar-la. Normalment no caldrà posar cap CD, sovint el controlador és lliure i ja ve amb la distribució.

També es pot trobar ajuda en temes d'impressores a:

http://openprinting.org

http://www.linux-foundation/en/OpenPrinting

Si heu d'instaŀlar una impressora en xarxa, podreu trobar informació útil en aquest enllaç del blog (Miquel Adroer i Llauradó):

http://miquel66.caliu.cat/2010/03/22/oce-tambe-imprimeix-amb-linux/


Compartir una impressora

Al Xubuntu és molt simple compartir una impressora en xarxa. No requereix l'edició manual d'arxius de configuració. S'assumeix que ja hi ha una impressora instaŀlada i funcionant a l'ordinador amb el Xubuntu que s'utilitzarà com a servidor d'impressió.

1r pas. Al servidor (on teniu la impressora connectada), obriu el gestor d'impressió. Menú d'aplicacions - Ajusts - Impressores.

2n pas. Feu clic a Servidor - Configuració i marqueu la casella on diu: Publica les impressores compartides connectades a aquest sistema. Feu clic a D'acord.

Ara, a l'ordinador client (al qual voleu imprimir remotament),

1r pas. Obriu el gestor d'impressió. Menú d'aplicacions - Ajusts - Impressores.

2n pas. Feu clic a Servidor - Configuració i marqueu l'opció: Mostra les impressores compartides per altres sistemes. Feu clic a D'acord.

Ara ja podeu obrir qualsevol document i provar d'imprimir. Si aneu a Fitxer - Imprimeix ha d'aparèixer la impressora compartida.


Instal·lar una impressora en xarxa

Cóm instaŀlar una impressora en xarxa utilitzant un arxiu PPD i el servei d'impressió CUPS (Common Unix Printing System)

CUPS és el sistema d'impressió de codi obert basat en els estàndards desarrotllats per Apple Inc.

Ara veureu com instaŀlar una impressora utilitzant l'entorn web de CUPS que és molt senzill.

1. Connecteu la impressora a la xarxa. Evidentment engegada.

2. A internet cerqueu la web del fabricant de la vostra impressora i a on tinguin controladors (drivers) d'impressores cerqueu i descarregueu l'arxiu PPD que correspongui al vostre model.

3. A la carpeta de les baixades del vostre equip cerqueu l'arxiu PPD i si està comprimit l'heu de descomprimir.

4. Identifiqueu i anoteu quina es la carpeta on hi ha els arxius PPD.

Ara heu d'utilitzar el navegador web:

1. Poseu aquesta adreça al navegador d'internet: http://localhost:631/

  • Si no s'obre el gestor CUPS potser no teniu el paquet CUPS instaŀlat. Veieu com afegir-lo llegint a final d'aquest article.

2. Premeu "Administració" i "afegir impressora". Cal posar el nom d'administrador i contrasenya del vostre equip quan se us demani.

3. Seleccioneu "Protocol d'impressió d'internet IPP (http)

4. Al quadre "connexió" heu d'omplir-ho amb el següent format:

socket://IP_de_la_vostra_impressora a 

Exemple: socket://192.168.22.140

192.168.22.140 és un exemple de número IP. A la fulla de configuració de xarxa de la vostra impressora segurament hi és.

5. En aquest punt podreu posar el nom de la vostra impressora, descripció i localització si ho voleu posar. Per tal de tindre la impressora localitzada (això és útil en entorns amb moltes impressores, per exemple una oficina gran)

Ompliu els camps i premeu "següent".

6. On diu "proporcioneu un arxiu PPD" heu de prémer "examineu" i cercar l'arxiu PPD que abans heu descarregat.

7. Premeu "Afegir Impressora".

8. A la pestanya "Opcions instal·lades" podreu configurar els accessoris que la vostra impressora pugui tindre. També podreu configurar les opcions per defecte.

Ara ja heu instal·lat la vostra impressora. Si en teniu més d'una, al lloc https://localhost:631/ les podreu gestionar, configurar i les impressions en cua.

Com instaŀlar o actualitzar CUPS.

Des de el Terminal:

Sudo apt-get install cups (us caldrà la contrasenya d'administrador)

El Terminal és el equivalent al MSDOS de Microsoft. Una finestra negra on poder escriure ordres. A qualsevol distribució de Linux el trobareu si premeu la tecla Inici o accés a programes i escriviu "terminal".