Guia Ubuntu/Índex Lubuntu 13.04/Preferències

Aplicacions preferides[modifica]

En aquest apartat podreu definir el Navegador Web i Client de Correu que voleu utilitzar per defecte.

Connexions de Xarxa[modifica]

Abans de començar val la pena dir que, avui dia, amb la majoria de routters subministrats pels proveïdors de banda ampla, no cal fer res. Sovint és endollar i navegar.

Ara bé, en el cas que tingueu que configurar manualment el paràmetres de la xarxa us caldrà tindre a mà certa informació de la vostra xarxa. Si disposeu de detecció automàtica (DHCP), o bé IP fixa, Gateway (normalment IP del Router), DNS, etc.

Un cop heu accedit a Connexions de Xarxa, trieu el tipus de connexió: Banda ampla mòbil, Cable o sense fil.

Si per exemple heu triat Cable, heu de prémer la icona Edita.

Si per exemple heu triat "Sense fil", cal seleccionar la xarxa "wifi" que voleu configurar i prémer Edita.

Seleccioneu la pestanya IPv4 i on hi diu Mètode, hi podreu posar els paràmetres de la connexió que us hagi subministrat el vostre proveïdor de banda ampla o, en el cas d'un ordinador en xarxa, segons us indiqui l'administrador de la xarxa.

Si heu escollit el mètode manual per a introduir les dades de xarxa, també podreu, més avall, introduir les DNS que potser haureu d'omplir depenent de la configuració de la xarxa.

A la pestanya Seguretat de la xarxa sense fil podreu verificar si teniu la contrasenya de la wifi ben configurada.

Un cop fet això, ja hauríeu de tindre xarxa. Per si de cas, reinicieu el PC si no funciona el primer cop i inicieu el navegador per a comprovar que la xarxa funciona.

Customize Look and Feel[modifica]

-Widget: Configura l'aspecte i color de les finestres.

-Color: Per personalitzar els colors de fons, de les fonts (lletres) i seleccions.

-Icon Theme: Varietat d'icones. Estan prou bé!

-Mouse Cursor: Diferents punters pel ratolí.

-Window Border. Cantons de finestres.

Discs[modifica]

Utilitat per gestionar els dics durs interns, externs i claus usb. Per veure partions, sistemes de fitxers, formatar, ect. Podreu veure el punt de muntatge i desmuntar si ho voleu.

Gestor de Bluetooth[modifica]

Senzilla eina per connectar dispositius bluetooth tals com un mòbil i poder transferir fotos o altres arxius. Per configurar un nou dispositiu premeu "Search". La resta d'opcions són molt senzilles i intuïtives.

Gestor d'energia[modifica]

Per poder configurar l'atenuació de brillantor de pantalla, Què fer quan el nivell de càrrega és crític? (portàtil), pasar a inactivitat o no i algunes coses més.

LxKeymap[modifica]

Si teniu teclat amb "Ç" heu de tindre l'opció "Català (Espanya, L amb punt volat)

Preferències de l'escriptori[modifica]

A Apperance - Wallpaper podreu canviar el fons de l'escriptori. En venen uns quants de prou macos.

A Fonts of label text podreu canviar la mida de les lletres a l'escriptori.

A la pestanya Advanced hi ha una opció bastant original. Si hi feu clic a la casella "Show menus provided by window manager ..." fent clic dret a l'escriptori obtindreu un menú amb el programari del Lubuntu.

Paràmetres de la pantalla[modifica]

Per canviar la resolució de pantalla i la velocitat de refresc.

Programari i actualitzacions[modifica]

Entre altres coses, serveix per configurar les fonts de programari i periodicitat d'actualitzacions. També s'hi pot accedir per les Eines del Sistema - Gestor d'actualitzacions - Paràmetres.

Screen Saver[modifica]

A la pestanya Display Modes podreu configurar el salva pantalles i a la pestanya Advanced que l'ordinador passi a repòs (standby), suspens (suspend) o apagat (Off) pasat un cert temps.

Suport d'idioma[modifica]

És important en una nova instal·lació verificar que teniu el suport d'idioma configurat. Hi teniu la pestanya idioma per afegir o suprimir idiomes i la pestanya Formats regionals per tal que veieu la data i format de moneda correctament. Us recordem que podeu tindre més d'un idioma instaŀlat per si voleu iniciar el sistema en un idioma o un altre segons les tasques que hàgiu de fer.

Teclat i Ratolí[modifica]

-Pestanya Ratolí. Per configurar la velocitat i intercanviar els botons per l'ús amb mà esquerra.

-Pestanya Teclat. Per configurar la repetició de demora, so en cas d'entrada errònia i lxkeymap.

  • Si heu configurat bé el vostre idioma durant la instal·lació triant el tipus de teclat adient, no hauríeu de tindre cap problema. Però en el cas que el teclat no funcioni com cal (que no faci bé accents, la @, etc.) ho podreu configurar amb el Terminal:

$ sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration