Vés al contingut

Guia Ubuntu/Índex Kubuntu 23.10/Discover

DISCOVER. L'eina per a gestionar aplicacions, ginys i molt més

El Discover és el gestor de paquets predeterminat per a l'escriptori Plasma del KDE. Tant el Discover com el KDE Plasma es troben en un nombre creixent de distribucions de Linux com Kubuntu, i fins hi tot ve inclòs a la versió de Linux que alimenta el Steam Deck.

Fidel al seu nom, el Discover us pot ajudar a descobrir programari nou, però això només és una petita part del que fa l'aplicació. Aquesta és també la manera principal de descarregar actualitzacions o eliminar aplicacions instal·lades. Si sou nou a KDE, vegem com funciona aquesta peça fonamental del programari.


Com trobar i instal·lar noves aplicacions

DISCOVER

Al primer llançament, el Discover mostra una llista d'aplicacions destacades. Aquestes són aplicacions KDE normalment populars que molta gent ha baixat i que han donat una revisió positiva. La llista no és llarga, però pot despertar interès en programari que no coneixeu.

Quan hi ha un tipus particular de programari que esteu buscant, això es troba a les categories de la barra lateral. Podreu navegar per aplicacions per tipus, com ara programari educatiu, aplicacions de manipulació d'imatges i aplicacions relacionades amb l'oficina.

Quan feu clic en una categoria, de vegades apareixen subcategories. Per exemple, la secció "Multimèdia" presenta altres categories, com ara "Editors d'àudio i vídeo", "Reproductors d'àudio", "CD i DVD", i "Reproductors de vídeo".

DISCOVER - submenú

Un cop feu clic en una aplicació, el Discover mostra captures de pantalla i una descripció per ajudar-vos a tenir una idea del que fa l'aplicació. Podreu baixar per veure el web i la documentació de l'aplicació o llegir el que altres persones han hagut de dir sobre la seva experiència provant el programari. A sota de les ressenyes dels usuaris, podreu trobar opcions per fer donacions als desenvolupadors i com informar d'errors.

També hi ha més informació tècnica, com ara l'última versió disponible, quantes dades haureu de baixar, quant espai ocuparà l'aplicació al disc, de quina font esteu baixant l'aplicació, i els desenvolupadors de la llicència de programari distribueixen l'aplicació sota.

Per descarregar l'app, feu clic al botó Instal·lar.


Com baixar actualitzacions

Si hi ha actualitzacions disponibles, apareixeran a la barra lateral del Discover (per la part inferior - remarcat amb color groc).

També podeu obtenir informació sobre les actualitzacions d'una finestra emergent a prop de la safata del sistema que normalment apareix a la cantonada inferior dreta de la pantalla. Fent clic en aquesta finestra emergent s'obre Discover.

La pàgina Actualitzacions us indica si les actualitzacions són per als components del sistema o per a les aplicacions. Una actualització del sistema llista el nombre de paquets que canviaran, i podeu fer clic a l'actualització per obtenir la llista detallada.

DISCOVER - Avís Actualitza

Després d'haver seleccionat quines actualitzacions voleu aplicar, podeu iniciar el procés fent clic al botó Actualitza-ho tot a la barra d'eines. Depenent de la vostra distribució Linux, és possible que rebeu un missatge per a reiniciar l'ordinador per a completar el procés.

Com veure o eliminar el programari instal·lat

Feu clic a la pestanya Instal·lat a la barra lateral per a veure què teniu instal·lat actualment a l'ordinador. Probablement és una llista llarga, ja que inclou molt més que les aplicacions de la teva màquina. Aquí també trobareu ginys, tipus de lletra, biblioteques, complements i més.

DISCOVER - selecció programari

Podeu fer clic a Elimina al costat de qualsevol dels components per intentar desinstal·lar-los. De vegades el procés no funcionarà si l'element en qüestió és un component del sistema.

En fer clic sobre un element es mostrarà una pàgina detallada d'informació, tal com es veuria en descarregar el programari per primera vegada.


Com afegir o configurar fonts d'aplicacions

La pestanya Arranjament mostra de quines fonts extreu el programari. Un conjunt inclourà els repositoris del sistema, que canviaran depenent de la distribució de Linux que utilitzeu. Les distribucions basades en Arch mostraran diferents fonts que les de l'Ubuntu.

DISCOVER - Arranjament

També podeu veure formats d'aplicació universals, com ara Flatpak i Snap. Si voleu establir que una d'aquestes sigui la font principal des de la qual descarregar les aplicacions, tenint prioritat sobre els repositoris del sistema, podeu fer-ho fent clic a Converteix en el valor predeterminat.


Com gestionar els complements al KDE Discover

És possible que estigueu acostumats a cercar una aplicació quan vulgueu fer alguna cosa nova, però el Plasma del KDE pot fer que canvieu de pensament. Això és perquè encara que no hi hagi una aplicació KDE que faci el que voleu, hi ha una possibilitat decent que hi hagi un giny o un altre complement que ho faci.

El Discover llista tot tipus de complements per a l'escriptori Plasma. El tipus més funcional es coneix com a ginys. Aquestes són una part més integral de l'experiència Plasma del KDE que en altres escriptoris.

Cada aspecte del tauler, des del llançador d'aplicacions fins al gestor de tasques, fins a la safata del sistema, és un giny que podeu moure a altres parts de la pantalla. Quan baixeu ginys nous, poden aparèixer a l'escriptori o en un plafó.

Ginys del Plasma

Altres complements venen en molts formularis, com els que modifiquen l'aspecte de la interfície d'escriptori i les aplicacions. Les opcions van des de decoracions de finestres i temes fins a efectes especials que inclouen fer que les finestres erupcionin en flames.

Els complements no es limiten a l'aparença de l'escriptori. Alguns poden alterar el comportament de la interfície. Els scripts del gestor de finestres, per exemple, poden configurar les finestres per canviar a un nou escriptori virtual cada vegada que maximitzeu, com al macOS.

O pots canviar les finestres flotants de l'aplicació per una experiència de gestió de finestres en mosaic. Si voleu minimitzar totes les altres finestres sacsejant la finestra activa, hi ha un script que us permetrà fer-ho també.

Si tot això sona com una funcionalitat, hauríeu de recórrer a una font de tercers, això és perquè, a la majoria dels altres escriptoris, ho feu. Però aquí amb el KDE és diferent. Podeu trobar aquestes característiques directament al Discover del KDE.


Què més descobrireu amb Kubuntu?

Seria una simplificació exagerada pensar que Discover del KDE només és una botiga d'aplicacions. Podeu trobar temes, paquets d'icones, components del sistema, scripts i molt més.

Al Plasma, amb Kubuntu i qualsevol altre distribució, aquestes addicions no es consideren extres. Són una part central de l'experiència KDE. El vostre escriptori serà el que vosaltres vulgueu, i el Discover serveix com una manera primària d'obtenir coses noves o eliminar el que ja no voleu mantenir.

Experimenteu! proveu coses noves i gaudiu de la grandesa del Programari Lliure amb Kubuntu, amb Plasma i tot el que el KDE us proporciona.