Vés al contingut

Guia Ubuntu/Índex KDE neon/Multimèdia

Reproductor Multimèdia VLC

[modifica]

El Reproductor Multimèdia VLC o també conegut com VLC Media Player és que que ve inclòs al KDEneon.

Inicialment era conegut per VideoLAN Client i és un reproductor multimèdia del projecte VideoLAN, distribuït com a programari lliure amb llicència GPL. Dóna suport a molts còdecs d'àudio i vídeo així com diferents tipus d'arxius i a més a més, suporta els formats de DVD, VCD i altres protocols streaming. També pot ser utilitzat com a servidor amb unicast o multicast, en IPv4 o IPv6, en una xarxa de banda ampla. Utilitza la biblioteca còdec libavcode del projecte FFmpeg per a manejar tots els formats que suporta i fa servir la biblioteca de desxifrar DVD libdvdcss per a poder reproduir els DVD xifrats. En altres paraules, ho reprodueix gairebé tot sense cap problema. Que és el que més interessa a la major part dels usuaris.

És un dels reproductors més independents pel que fa a les plataformes en què pot ser utilitzat, ja que té versions per a GNU/Linux, Windows, Mac OS, Syllable, BeOS, BSD, Pocket PC i Solaris.

Els programes que a continuació comentem no venen instal·lats, però ben fàcilment els podreu afegir amb el gestor de programari Discover.

Imagination. Presentació de fotos amb música.

[modifica]

Si voleu fer un passi de fotos amb àudio, títols i transicions, amb un programa senzill, aquest és el que us cal. Amb el Centre de programari de l'Ubuntu el podreu instaŀlar i després el trobareu al menú So i vídeo.

Abans d'instaŀlar Imagination, per poder utilitzar el format MP3 i altres, es recomana instal·lar el Programari restrictiu addicional del Ubuntu (ubuntu-restricted-extras), tal com es comenta al punt 1 d'aquest capítol.

Imagination encara no està traduït al català, però veureu que el seu ús és ben senzill.

En el cas de tindre aquest error: "Failed to execute child process "avconv" (No existe el archivo o el directorio)." Obriu el Gestor de Programari, a "cerca" poseu-hi avconv i us apareixerà el paquet "libav-tools", instaŀleu-lo i ho tindreu solucionat. També es pot fer amb el Gestor de paquets Synaptic.

Imagination està disponible a la majoria de gestors de programaris de Linux, però si no el trobeu al vostre gestor el podreu instaŀlar des de el Terminal amb la següent comanda:

sudo apt-get install imagination


Audacity

[modifica]

Audacity és un programa multiplataforma de gravació i edició d'àudio, fàcil d'usar i lliure. La part gràfica ha estat feta amb la llibreria wxWidgets.

Està disponible en català.

Però si al iniciar-lo us surt en castellà no patiu, és pot canviar l'idioma mol fàcilment:

Obriu Audacity, al menú superior aneu a Edit - Preferences - Interface - Language. Veureu que a m

Plataformes en les que està disponible

   * Windows
   * GNU/Linux
   * Mac OS 9 i OS X
   * Unix
   * Solaris 10

Característiques

   * Importar i exportar WAV, MP3 i Ogg Vorbis entre d'altres.
   * Gravar i reproduir sons
   * Editar usant les opcions de tallar, copiar i enganxar, i una opció Desfer il·limitada.
   * Efectes digitals
   * Eliminar sorolls.
   * Es pot programar qualsevol efecte musical o sonor, mitjançant el panell Nyquist, usant Xlisp

Font de la informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Audacity

Per a instaŀlar-ho a l'Ubuntu, utilitzeu el Centre de Programari de l'Ubuntu o el Discover del Kubuntu o a qualsevol Centre de Programari de la vostra distribució.

Krita

[modifica]

Krita és un editor d'imatges de mapa de bits dissenyat per al dibuix, el còmic, la il·lustració, la pintura digital, l'art conceptual i l'animació en 2D. Compta amb un llenç OpenGL accelerat, suport per a la gestió del color, un motor de pinzell avançat, capes i màscares no destructives, gestió de capes basades en grups, suport per a gràfics vectorials i perfils de personalització commutables.

Característiques:

  • És multiplataforma, s'executa en Windows, macOS, Linux, Android i Chrome OS.
  • Interfície intuïtiva amb panels personalitzables.
  • Filtres i màscares avançades.
  • Conjunt de pinzells i patrons personalitzables.
  • Formats suportats de manera nativa: Document de Krita (.kra), OpenRaster (.ora), PPM, PGM, PBM, PNG, JPEG, Windows BMP, XPM, XMB, TIFF, EXR.[1][3]

Kdenlive

[modifica]

Kdenlive (nom que ve de KDE Non-Linear Video Editor en anglès) és un editor de vídeo de programari lliure basat en el programari multimèdia MLT (Media Lovin' Toolkit) i que se centra en la flexibilitat i facilitat d'ús. El projecte fou iniciat per Jason Wood l'any 2002 i actualment és mantingut i millorat per un petit grup de desenvolupadors. Des d'abril de 2015 és una aplicació oficial de KDE, utilitzant la seva infraestructura i calendari de publicacions.

El Kdenlive disposa de versions disponibles per a GNU/Linux, FreeBSD i Mac OS X sota els termes de llicència GNU 2 o qualsevol versió posterior.

Algunes característiques incloses en la versió 0.7 inclouen: captura de vídeo a través de FireWire o webcam, edició de vídeo d'alta definició, formats sense pèrdua de qualitat, eines d'organització d'escenes, etc. En els vídeos editats permet relació d'aspecte 4:3 o 16:9 tant per PAL com NTSC, a més de diversos estàndards d'alta definició HD. Els vídeos també poden ser exportats a cintes DV o gravats directament en un DVD incloent-hi un senzill menú d'escenes.

En Kdenlive suporta tots els formats de vídeo compatibles amb les llibreries del projecte FFmpeg com ara:

  • Format d'arxiu QuickTime.
  • AVI.
  • WMV.
  • MPEG.
  • Fitxers SWF de tipus Adobe Flash.
  • Format DV.
  • Diversos formats d'alta definició (HDV 720p, HDV 1080i).

DigiKam

[modifica]

El digiKam és una aplicació de KDE per importar, editar i gestionar fotos digitals. És compatible amb tots els formats d'imatge més habituals. Permet organitzar col·leccions d'imatges mitjançant carpetes, per data o amb Tags (etiquetes). Amb els plugins incorporats permet exportar àlbums a 23hq, Facebook, Flickr, Gallery2, Google Earth, SmugMug, Piwigo, Simpleviewer, gravar-los en un CD o crear galeries web.

També pot realitzar edicions simples de les fotos. Fent ús de Kipi (KDE Image Plugin Interface), ofereix la possibilitat d'augmentar les seves funcionalitats.

Okular

[modifica]

Okular és un visualitzador de documents per a KDE, creat basant-se en el KPDF (al qual substitueix), KGhostView, KFax, KFaxview i el KDVI del sistema operatiu KDE 4. Les seves funcionalitats es poden implementar fàcilment en altres programes gràcies a la integració que proporciona la plataforma KDE / Qt.

Una mica d'història:

L'Okular fou començat al Google Summer of Code de 2005 per Piotr Szymański.

El desembre de 2016 quan el programa va ser reprogramat amb Qt 5 el número de la versió va saltar de 0.26 to 1.0.

Des de setembre de 2019 Okular està disponible a Windows Store.

Funcions:

A més de les funcions bàsiques de visualització i enganxar o copiar text l'Okular permet funcionalitat avançades com ara comentar documents pdf, crear índexs, subratllar o marcar línies, afegir formes geomètriques o quadres de text, etc.

El que escriu aquest article també a pogut comprovar amb impressores professionals que el Okular és capaç de fer imprimir documents PDF amb molta més velocitat que altres programes com per exemple el Acrobat Reader. Tant amb Windows com amb Linux.

És capaç d'obrir els següents formats d'arxiu:

  • Portable Document Format (PDF)
  • PostScript
  • Tagged Image File Format (TIFF)
  • Microsoft Compiled HTML Help (CHM)
  • DjVu
  • Device independent file format (DVI)
  • XML Paper Specification (XPS)
  • Formats OpenDocument (ODF)
  • FictionBook
  • ComicBook
  • Plucker
  • EPUB
  • Mobipocket
  • Diversos formats d'imatge.


Convertidor de vídeo WinFF

[modifica]

WinFF és un convertidor de vídeo amb entorn gràfic que utilitza FFMpeg. Converteix gairebé qualsevol arxiu de vídeo. WinFF fa diversos arxius en múltiples formats al mateix temps. Pot convertir el MPEG, el de flv, mov i mols altres. WinFF està disponible per a Windows 95, 98, ME, NT, XP, Vista i Debian, Ubuntu, Red Hat basat en GNU / Linux. WinFF està disponible amb molts idiomes com, per exemple, el català.

FFmpeg és una coŀlecció de programari lliure per Gravar, convertir i fer streaming d'àudio i vídeo. Però amb WinFF us serà molt més fàcil d'utilitzar.

Per poder fer ús d'aquest programes, primer heu d'instaŀlar FFmpeg. Amb un Terminal podeu escriure l'ordre: sudo apt-get install ffmpeg i, tot seguit, amb el Centre de Programari de l'Ubuntu, instaŀlar el WinFF. El tindreu disponible al menú So i vídeo o Menú - Multimèdia.

Fem un exemple pràctic. Si potser teniu un vídeo amb extensió .mov (típic de càmeres digitals) i el voleu convertir a format DVD, obriu el programa WinFF, que el trobareu al menú So i Vídeo per fer feu el següent:

1. On diu Converteix (sota el menú "detalls de la sortida", seleccioneu DVD. Veureu qui ha ha moltes opcions.

2. A Configuracions, hi podeu triar la qualitat i tipus de pantalla. Tingueu en comte que el sistema europeu és el PAL. Per exemple, per un TV panoràmic (16x9), si voleu un arxiu amb alta qualitat (HQ), haureu de triar l'opció "PAL DVD HQ Widescreen".

3. On diu Carpeta de sortida, per defecte hi diu "home/el vostre usuari" que és on deixarà l'arxiu resultant. Però si ho voleu ho podeu canviar.

4. Per importar el vídeo mov premeu la tecla Afegeix.

5. Per acabar, premeu el botó Converteix (amb símbol dues fletxes) a la part superior.

A la carpeta principal (home) del vostre usuari o bé a la carpeta que haureu assignat, hi trobareu la feina feta, .

Entre altres utilitats, si voleu extreure només el so d'un arxiu de vídeo, amb WinFF ho podreu fer utilitzant l'opció converteix a àudio.