Vés al contingut

Guia Ubuntu/Índex Jocs/Introducció

Amb Ubuntu o qualsevol altre distribució derivada d'aquest hi podreu jugar amb una infinitat de jocs.

Al Centre de Programari de l'Ubuntu els teniu al vostre abast classificats per temes. Amb l'actual versió del Gnome, que és l'escriptori que en fa ús Ubuntu, podreu accedir al Programari amb la barra lateral esquerra, però si utilitzeu versions anteriors d'Ubuntu, o Xubuntu, ho podreu fer al menú Aplicacions - Centre de Programari de l'Ubuntu.

En ambdós casos, només heu de triar el que us convingui i prémer Instal·la. Els podeu cercar amb els menús per temes, o bé, si en cerqueu un en concret, podeu escriure el nom de joc a la finestreta superior amb un símbol d'una lupa.

Si utilitzeu Kubuntu, per instal·lar aquests jocs, utilitzeu el entre de Programari Muon que teniu al Menú (K) pestanya "Ordinador" del llançador d'aplicacions.

Algunes distribucions com Lubuntu, tenen el Centre de Programari al Menú Eines del Sistema.

Amb Linux Mint, els podreu instal·lar gairebé tots amb el Gestor de Programari. Algunes distribucions de Linux els haureu de cercar al Gestor de paquets Synaptic.

En aquesta guia podreu veure una petita selecció dels molts jocs que hi ha disponibles.

Els que estiguin disponibles al Centre de Programari d'Ubuntu al costat del títol del joc estarà indicat com "Disponible al Programari", i els disponibles al Steam hi posarà "Disponible Steam".


Steam

Steam és una plataforma de jocs online que funciona amb windows, Mac i, com no, també amb Linux. Es pot instaŀlar amb el Centre de Programari del Ubuntu i funciona molt bé. D'aquesta manera, si utilitzes Ubuntu, també podreu jugar online amb amics que utilitzen windows o altres sistemes.

En el cas que no aparegui al Centre de Programari de la vostra podeu provar d'instal·lar-ho amb el Terminal. Caldrà que obriu un Terminal i executeu l'ordre: sudo apte-get install steam. Un cop introduïu la contrasenya d'administrador la resta és anar acceptant els missatges de confirmació.

També podreu aconseguir Steam al seu lloc web: https://store.steampowered.com/ o al gestor de paquets Synaptic.

A la part superior de la finestra, al costat de "login", hi ha una pestanya per triar l'idioma, "language". No hi és el català, però si espanyol per si no us va bé l'anglès.

El seu ús és ben senzill. Només cal cercar jocs per temàtica o per s.o., com per exemple Linux. Un parell de clics i a jugar. La majoria de jocs són de pagament, tot i que més econòmics que els habituals preus a les botigues. De fet, no t'envien el joc a casa, compres una llicència per fer descàrrega i poder utilitzar-lo. També hi ha molts jocs gratuïts.

El millor que podeu fer és anar a fer un cop d'ull al web de steam i valorar vosaltres mateixos.

Per canviar l'IDIOMA: Al menú a dalt a l'esquerra, Steam - Settings - Interface.

Steam pantalla BIG Picture

[modifica]

Aquest interfície utilitza uns botons més grans per ser més còmode visualment. A més, també admet l'ús d'un comandament de jocs per navegar pels menús, fent l'experiència Steam molt més agradable especialment si la pantalla la teniu lluny de la vista. Teclat i ratolí no acostumen a combinar bé amb el sofà.

Per configurar per defecte aquest mode heu d'anar a:

Steam - Parámetros - Interfaz i marcar la casella "Iniciar Steam en modo Big Picture."

Si no us agrada la interfície Big Picture podreu fàcilment tornar a la interfície anterior: Premeu la roda dentada que hi ha al botó per sortir, Menú Pantalla -Interfaz. Desmarque la casella que hi diu Iniciar Steam en modo Big Picture.

A més dels habituals menús de TIENDA i BIBLIOTECA, també hi ha un botó WEB per navegar per internet.

Si l'ús de l'equip que hi teniu l'Steam és més per jugar que cap altre cosa, amb Ubuntu també podreu configurar que iniciï Steam al iniciar el sistema.

Amb Ubuntu aneu a "Aplicacions d'inici" i a la pestanya "Afegeix" heu de posar l'ordre "steam". El proper cop que engegueu Ubuntu cargarà Steam automàticament.

Amb el mode Big Picture podreu apagar l'ordinador amb "Apagar el Sistema" o tornar a l'escriptori d'Ubuntu amb "Salir de Steam", utilitzant el botó sortir que hi ha a la part superior dreta representat amb una rodona i un pal.

Amb Steam iniciat automàticament i un comandament de jocs, tindreu una plataforma de jocs semblant a l'Xbox 360 o Play Station però amb un equip molt millor de preu, jocs gratuïts o molt bé de preu i amb els avantatges d'un sistema operatiu lliure com ho és l'Ubuntu.