Vés al contingut

Guia Ubuntu/Índex GNOME 16.10/Escriptori GNOME

L'escriptori GNOME es caracteritza per la seva simplicitat i bellesa. Hi ha una barra superior on hi surt l'hora, accés a internet, volum, configuració i apagat.

Al lateral esquerre de l'escriptori hi apareix l'acoblador que és el llançador d'aplicacions quan es prem la tecla Super, és passa el ratolí per la part esquerra de la pantalla, o bé es prem amb el ratolí on hi diu Activitats.

A la part dreta podreu tindre accés a més d'un escriptori virtual per poder tindre diferents programes oberts en diferents escriptoris.

Escriptori GNOME.
Al llançador d'activitats, si us hi heu fixat bé, hi ha una icona amb un interrogant. És on hi trobareu ajuda. L'apartat "primers passos" està molt bé i hi ha uns vídeos que expliquen molt bé l'ús de l'escriptori GNOME. Algunes versions de Gnome en lloc d'un interrogant hi ha un flotador salvavides.


PRIMERS PASSOS

Iniciació d'aplicacions[modifica]

Moveu el ratolí fins a la cantonada d'Activitats situat a la part superior esquerra de la pantalla. Premeu qualsevol de les aplicacions que hi teniu al llançador per obrir-la. O bé premeu la icona que hi ha sota la de l'ajuda, Mostra totes les aplicacions, per cercar-ne una que no hi sigui al llançador.

Si preferiu fer ús del teclat, premeu la tecla Súper per obrir la Vista general de les activitats. Comenceu a escriure el nom de l'aplicació que voleu iniciar. Un cop aparegui l'aplicació en qüestió premeu la tecla de retorn (Enter).

Canvieu entre les tasques[modifica]

Si teniu més d'una finestra oberta, per canviar d'una a una altra, passeu el ratolí per la cantonada superior esquerra, Activitats. Feu clic en una finestra per canviar a aquella tasca.

Per maximitzar una finestra i que ocupi la part esquerra de la pantalla, agafeu la finestra per la barra del títol i arrossegueu-la cap a l'esquerra. Quan es realci la meitat de la pantalla, deixeu anar la finestra.

Premeu Súper+ Tabulació per visualitzar el canviador de finestres. Deixeu anar la tecla Súper si voleu seleccionar la finestra realçada següent. Per passar a través de la llista de les finestres obertes, mantingueu premuda la tecla Súper i premeu la tecla de Tabulació.

Maximitzeu i desmaximitzeu les finestres[modifica]

1. Per maximitzar una finestra, de forma que ocupi tot l'espai de l'escriptori, agafeu la finestra per la barra del títol i arrossegueu-la cap a la part superior de la pantalla.

2. Quan es realci la pantalla, deixeu anar la finestra.

3. Per restaurar la mida de la finestra desmaximitzada, agafeu la finestra per la barra del títol i arrossegueu-la cap al centre de la pantalla.

Organitzeu les finestres en mosaic[modifica]

1. Per maximitzar una finestra de forma que ocupi la meitat de la pantalla, agafeu la finestra per la barra del títol i arrossegueu-la cap a la part dreta o esquerra de la pantalla.

2. Quan es realci la meitat de la pantalla, deixeu-la anar. La finestra ocuparà la meitat escollida de la pantalla.

3. Per maximitzar dues finestres, una al costat de l'altra, agafeu la segona finestra per la barra del títol i arrossegueu-la cap a la meitat oposada de la pantalla.

4. Quan es realci la meitat de la pantalla, deixeu-la anar. La finestra ocuparà la meitat oposada de la pantalla.

Maximitzeu i desmaximitzeu les finestres mitjançant el teclat[modifica]

1. Per maximitzar una finestra mitjançant el teclat, mantingueu premuda la tecla Súper (alguns teclats hi tenen posat el logo de Windows) i premeu ↑.

2. Per desmaximitzar una finestra utilitzant el teclat, mantingueu premuda la tecla Súper i premeu ↓.

Organitzeu les finestres en mosaic mitjançant el teclat[modifica]

1. Per maximitzar una finestra i que ocupi la part dreta de la pantalla, mantingueu premuda la tecla Súper i premeu →.

2. Per maximitzar una finestra i que ocupi la part esquerra de la pantalla, mantingueu premuda la tecla Súper i premeu ←.

Canvieu d'espai de treball mitjançant el teclat[modifica]

1. Si voleu anar a un espai de treball que es troba a sota de l'espai de treball actual, premeu Súper + Pàgina següent.

2. Si voleu anar a un espai de treball que es troba a sobre de l'espai de treball actual, premeu Súper + Pàgina anterior.

Utilitzeu el cercador del sistema[modifica]

Cercaqdor del sistema

1. Premeu la tecla Súper per obrir la Vista general de les activitats. Per cercar comenceu a escriure.

Els resultats que coincideixin amb el que heu escrit aniran apareixent a mida que escriviu. La primera coincidència estarà sempre realçada i situada a la part superior.

Premeu Retorn per canviar al primer resultat realçat.

2 .Entre els elements que poden aparèixer als resultats de la cerca hi ha:

  • les aplicacions coincidents, es mostren a la part superior dels resultats de la cerca,
  • paràmetres de configuració,
  • contactes i
  • documents coincidents.

3. Feu clic sobre l'element al que voleu canviar als resultats de la cerca.

També podeu realçar un element mitjançant les fletxes de desplaçament i prémer Retorn.

Personalitzeu els resultats de la cerca[modifica]

  • El GNOME us permet personalitzar quins resultats de cerca voleu mostrar a la Vista general de les activitats. Per exemple, podeu escollir si voleu incloure als resultats els llocs web, les fotografies o la música.

Si voleu personalitzar quins resultats es mostraran als resultats de la cerca feu el següent:

1. Feu clic al Menú sistema a la part dreta de la barra superior. On hi ha el símbol de volum i apagar sistema.

2. Clic a la icona de configuració representada per una clau anglesa i un tornavís.

3. Clic a Cerca a Personal.

4. A la llista llocs on es pot cercar, feu clic al commutador actiu/inactiu al costat del lloc que voleu habilitar o deshabilitar.

Canvieu el fons de pantalla[modifica]

1. En un lloc buit de l'escriptori feu clic dret ratolí i premeu "Canvia el fons de l'escriptori"

2. Feu clic a la imatge del fons de pantalla actual que es troba a la part esquerra de la finestra de Fons.

3. Feu clic a la imatge que voleu utilitzar com a fons de pantalla.

4. Feu clic al botó Selecciona.

5. Feu clic a la creu situada a la cantonada superior dreta de la finestra per tancar la finestra de Fons.

Connecteu-vos[modifica]

  • Podeu veure l'estat de la connexió a la xarxa a la part dreta de la barra superior.

Connecteu-vos a una xarxa amb fil

1. La icona de connexió de xarxa tindrà una creu vermella quan no esteu connectats. La veureu a la part dreta de la barra superior.

Si voleu utilitzar una connexió amb fil, només cal que connecteu un cable de xarxa. L'ordinador intentarà configurar la connexió de xarxa automàticament.

Mentre s'està configurant la connexió de xarxa, la icona de l'estat de la connexió a la xarxa mostra tres punts.

2. Un cop s'ha configurat correctament la connexió de xarxa, la icona de l'estat de la connexió a la xarxa canvia per mostrar el símbol d'un ordinador connectat en xarxa.

Connecteu-vos a una xarxa sense fil

1. Clic al Menú Sistema a la part dreta de la barra superior.

2. Seleccioneu Wifi no connectat.

3. Clic selecciona xarxa.

4. De la llista de xarxes sense fil disponibles, seleccioneu la xarxa a la que us voleu connectar i per confirmar, feu clic a Connecta. En funció de quina sigui la configuració de la xarxa, se us demanaran les credencials per connectar-vos-hi.

Connecteu-vos als comptes en línia[modifica]

Si no ho heu fet durant el procés d'instal·lació d'Ubuntu ho podreu fer ara.

1. Clic al Menú Sistema a la dreta de la barra superior.

2. Clic icona configuració. (Clau angles amb tornavís)

3. Clic "Comptes en Línia", a Personal.

  • Si ja teniu configurat algun compte en línia, podeu afegir-ne un altre fent clic al botó + situat a la cantonada inferior esquerra de la finestra.
  • Hi ha disponible: Google, ownCloud, Facebook, Flickr, Microsoft account, Butxaca, Foursquare, etc.

4. Feu clic al tipus de compte en línia que voleu crear. Aquesta acció obrirà una finestra des de la qual podeu iniciar la sessió del compte.

5. Un cop iniciada la sessió, i en la majoria dels casos, haureu de permetre l'accés al servei per poder utilitzar-lo. Per exemple, si us esteu connectant al vostre compte del Google, haureu de fer clic al botó Concedeix accés.

6. Molts comptes en línia us deixen escollir els serveis que es poden utilitzar amb el compte. Si no voleu utilitzar un servei feu clic al commutador actiu/inactiu situat a la part dreta de la finestra per inhabilitar-lo.Notificacions i missatges[modifica]

  • A la barra superior, on hi ha l'hora i data és on apareixen les notificacions del sistema. Per exemple, si inseriu un llapis usb o rebeu un correu electrònic us apareixerà un missatge emergent.

Per atendre un missatge o una cita de la agenda només cal fer-hi clic quan apareix la notificació. Si no li feu cas desapareixerà en uns segons.

Per atendre un missatge, cita o xat no atès, el podreu recuperar més tard fent clic sobre la data i hora.

Acoblador (Barra lateral esquerra d'accés al programari)[modifica]

En aquesta barra d'accés al programari preferit hi trobareu uns quants programes per defecte. Firefox, Fitxers, Fotografies, etc.

Si algun d'aquests programes no l'utilitzeu gaire i el voleu treure de preferits és ben senzill, només cal fer-hi clic dret i prémer "Suprimeix dels preferits".

Si hi voleu afegir-ne un a preferits, mentre el programe en qüestió estigui en ús, a la icona de la barra esquerra feu clic dret i premeu "Afegeix a preferits".