Guia Ubuntu/Índex 13.04 edició Gnome clàsic/Thunderbird amb Gnome

Mozilla Thunderbird[modifica]

Aquest és el programa de gestió de correu que ve instaŀlat per defecte al Ubuntu. És, sens dubte, un dels programes lliures més popular per a la gestió del correu. Hi ha versions tant per a Linux com per a Windows. El podreu iniciar amb la icona símbol sobre a la barra superior de l'escriptori.

Una eina molt útil és el corrector ortogràfic. Tindreu tants idiomes disponibles com en tingueu instaŀlats al Suport d'idioma. Per iniciar el corrector, mentre esteu redactant un missatge, feu clic a la icona que hi diu Ortografia. Les paraules suposadament mal escrites quedaran marcades de color vermell. Si hi feu clic dret a sobre, obtindreu el suggeriment d'escriptura correcte; al menú emergent de correcció, també hi trobareu la pestanya Llengües on podreu triar l'idioma.

Si manteniu el Thunderbird obert i minimitzat mentre treballeu, en rebre un nou missatge, rebreu una notificació en una finestra emergent; i també canviarà el color del sobre de la barra superior de gris a blau.

Configuració compte correu[modifica]

Configuració automàtica: Amb Ubuntu, el primer cop que obriu el Thunderbird us preguntarà per configurar/afegir un compte existent. Només us caldrà posar el correu i la contrasenya perquè ho configuri automàticament, ben senzill. La única pregunta que us farà és si voleu configurar el compte com a Imap o Pop. La diferència és la següent: Imap desa els missatges al servidor de correu (útil si voleu consultar el correu amb diferents ordinadors), Pop desa els missatges localment. Si no ho teniu clar, l'opció Imap és la que utilitza més gent, sobre tot si teniu intenció de consultar el correu amb el mòbil o altres dispositius.

Configuració manual (amb Ubuntu no us farà falta, però per si alguna cosa no ha anat bé, és útil conèixer com es configura):

Per configurar un compte de correu haure de complimentar les dades de configuració del vostre correu. Normalment, tots els servidors de correu tenen llocs web on aconseguir aquestes dades. Google també us pot ajudar bastant.


El primer cop que obriu Thunderbird, un assistent us ajudarà a configurar un nou compte. Més tard, hi podreu accedir des del menú Aplicacions - Internet.


Tot seguit, com a exemple, veurem com configurar un compte de correu manualment de Gmail al Thunderbird.

Aneu al menú Internet per tal d'obrir el Thunderbird.

Amb el Thunderbird obert, aneu a Edita - Paràmetres dels comptes. On diu Accions del compte, hi trobareu Afegeix un compte de correu, que us anirà demanat les dades de configuració. Si ja teniu el compte creat, i es tracta de un correu Gmail, verifiqueu les següents dades:


-Paràmetres del Servidor: (aquest pot ser pop o imap)

Podeu escollir pop o imap, ambdós us funcionaran. Llegiu al final d'aquest article una descripció. *1

Nom del servidor = imap.gmail.com; port 993

o bé, pop.gmail.com; port 995

Nom d'usuari = el vostre nom d'usuari

Connexió segura = TLS sobre SSL

Mètode d'autenticació = Contrasenya normal

-Servidor de sortida (SMTP):

Nom del servidor = smtp.gmail.com; port 465

Nom d'usuari = el vostre nom d'usuari

Mètode d'autenticació = Contrasenya normal

Connexió segura = SMTP sobre SSL


  • POP3 (Post Office Protocol versió 3) és un protocol que s'utilitza per recollir el correu electrònic. Es tracta d'un protocol força senzill que permet poques interaccions amb el servidor de correu, normalment el correu és recuperat i esborrat del servidor. La majoria dels clients de correu (el programari que utilitzem per enviar i rebre el correu) utilitzen aquest protocol, avui dia.
  • IMAP, Protocol d'accés als missatges d'Internet, de l'anglès Internet Message Access Protocol (antigament Internet Mail Access Protocol) és un protocol informàtic, basat en TCP/IP, que permet als usuaris llegir els seus correus electrònics en el servidor i tan sols descarregar missatges i fitxers adjunts en la màquina local quan sigui necessari. La majoria de clients de correu, a més del pop, també poden utilitzar el protocol IMAP, força més potent.El seu principal avantatge, és que l'usuari pot veure l'encapçalament dels missatges i descarregar tan sols els que li interessen. Això estalvia temps de descàrrega, especialment si els usuaris normalment esborren o reenvien missatges sense llegir-los. Els telèfons mòbils amb correu acostumen a utilitzar aquest.

Importar els contactes del Gmail[modifica]

Si utilitzeu Gmail via web i voleu importar els contactes al Thunderbird, ho podreu fer de la següent manera:

1. Accediu al vostre Gmail. A la part superior esquerra on diu Correu feu clic i canvieu a Contactes.

2. A la pestanya que hi diu Més, feu clic a Exporta. Marqueu Tots els contactes i Format vCard. Feu clic a Exporta i deseu l'arxiu allà on vulgueu.

3. Ara heu d'obrir el Thunderbird. Feu clic a Llibreta d'adreçes. Clic a Eines - Importa - Llibreta d'adreçes. Trieu Arxiu vCard.

A partir d'ara ja tindreu les vostres adreces al Thunderbird. En redactar un document, només escrivint una lletra al destí, us sortiran tots els contactes que comencin per aquesta lletra. O, si ho preferiu, podreu accedir a la llibreta d'adreçes per anar triant.

Calendari de tasques i cites[modifica]

Lightning és una extensió pel Thunderbird que instaŀla un calendari integrat molt pràctic i fàcil d'utilitzar.

Per instal·lar-ho, primer us el heu de descarregar d'internet: https://addons.mozilla.org/es/thunderbird/addon/lightning/

Un cop descarregat, al Thunderbird, aneu a Eines - Complements. Heu de fer clic la icona (clau anglesa i tornavís) que hi ha a la part superior al costat d'on diu cerca. Tot seguit feu clic a Instaŀla complement des d'un fitxers ...

Seleccioneu-lo de la carpeta on l'heu descarregat i ja el podreu instal·lar.

A partir d'aquest moment podreu apuntar-vos les cites importants i compartir-les amb altres, en crear una cita, a la par superior hi teniu l'opció Invita assistents (per correu electrònic). Fins i tot compatible amb Outlook. També amb recordatori sonor configurable.

Si teniu l'inici de setmana en diumenge i ho voleu canviar: Edita - Preferències - Calendari. A la pestanya Vistes hi podreu canviar el dia d'inici de setmana, els dies laborals i l'hora d'inici del dia.

A la pestanya Alarmes hi podreu canviar el so d'alarma, missatges emergents i més coses.

Lightning és molt complert i configurable, només us em fet petit tast, millor instal·leu-lo i proveu-lo, que ben segur us convencerà.