Guia Linux Mint 9/Escriptori Gnome

Salta a la navegació Salta a la cerca

Aquesta guia es centrarà en les tecnologies i les eines que són específiques de Linux Mint i proveirà informació quant a algunes de les aplicacions i tecnologies incloses per defecte a la Main Edition.

L'Escriptori Gnome[modifica]

L' "Escriptori" és el component del sistema operatiu responsable dels elements que apareixen en ell: El Panell, el Fons d'escriptori, el Centre de Control, elsmenús... etc.

La Main Edition de Linux Mint utilitza l'escriptori "Gnome" el qual és fàcil d'utilitzar i es centra en fer les coses senzilles per a l'usuari.

El GNOME o Gnome és un entorn d'escriptori per a sistemes operatius del tipus Unix sota una tecnologia denominada X-Window, que es troba disponible actualment en més de 35 llengües. Forma part oficial del projecte GNU.

El projecte GNOME (GNU Network Object Model Environment) sorgeix l'agost de 1997 com a projecte encapçalat per Miguel de Icaza per a crear un entorn d'escriptori completament lliure per a sistemes operatius lliures, en especial per a GNU/Linux. Des del principi, l'objectiu principal del GNOME ha estat proporcionar un conjunt d'aplicacions atractives i un escriptori de fàcil ús.

En aquells moments, existia un altre projecte anterior al GNOME amb els mateixos objectius, però amb diferents mitjans: el KDE. Els primers desenvolupadors del GNOME criticaven aquell projecte perquè es basava en la biblioteca de controls gràfics Qt, que no era compatible amb els principis del programari lliure. Anys més tard, els problemes amb la llicència Qt s'han resolt i aquestes crítiques han cessat. No obstant això, els dos projectes segueixen diferents rumbs tecnològics i es fan una competència amistosa.

Com amb la majoria de programes de GNU, el GNOME ha estat dissenyat per a executar-se en tota la gamma de sistemes operatius del tipus Unix amb X-Window, i especialment pensat per al GNU/Linux. Des dels seus inicis, s'ha usat la biblioteca de controladors gràfics GTK, originalment creada per al programa GIMP. A mesura que el projecte ha anat progressant en els últims anys, els seus objectius s'han estès per a tractar una sèrie de problemes a la infraestructura Unix existent.

MintMenu[modifica]

Linux Mint conté un sistema de menú únic anomenat mintMenu. Aquest menú inicialment va estar inspirat en el menú "Slab" desenvolupat per SUSE però difereix en moltes coses. Linux Mint també porta el menú per defecte de Gnome que podeu activar per reemplaçar el mintMenu, més endavant veurem com fer-ho. MintMenu val la pena de la corba d'ensenyament i, encara que és molt diferent del que esteu acostumats a usar, probablement us encantarà un cop us hàgiu acostumat. Per obrir el mintMenu, feu clic al botó Menu del racó inferior esquerre de la vostra pantalla.