Guia Linux Mint13/Fitxers i Carpetes. Propietaris i Permisos

Treball amb fitxers i carpetes. Propietaris i permisos[modifica]

Navegador fitxers CAJA

Caja és l'aplicació que us permet navegar per als arxius del vostre disc dur o d'altres ordinadors connectats per xarxa.

A la part esquerra, hi trobareu una vista en format d'arbre que és molt útil per a treballar amb els vostres arxius. Qualsevol sistema GNU/Linux desa tots els arxius amb una estructura tipus arbre. No existeixen unitats c:, d:, sinó que tot penja d'una jerarquia de directoris.

Només par a usuaris avançats: Podeu obrir el navegador d'arxius Caja amb drets d'administrador teclejant des del terminal: $ gksudo caja. Cal tenir cura de no esborrar arxius del sistema erròniament!

Dreceres del caja

Amb el menú Vés podeu anar a diferents localitzacions especials:

   * Enrere. Va a l'últim directori visitat, sigui el que sigui.
   * Endavant. Va a l'últim directori visitat abans de fer endarrere.
   * Carpeta de l'usuari.  Va al directori home de l'usuari, la seva carpeta personal. 
   * Ordinador. Aquí trobareu els vostres discs durs.
   * Paperera. Mostra els fitxers llençats a la paperera des de l'últim cop que es va buidar.
   * Xarxa. Per a navegar per les xarxes. També es veuen les del Windows.
   * Ubicació. Per escriure una ruta d'accés. 
   * Cerca fitxers. Per a cercar arxius o carpetes.


Per sota de Buida l'historial, trobareu les carpetes visitades recentment. Fent clic sobre Buida l'historial, evidentment, es buidarà l'historial de carpetes visitades.

Amb el menú Edita podreu accedir a Preferències per poder personalitzar el comportament i estil del Caja.

A Visualitza, entre altres opcions, n'hi han dos molt útils: Subfinestra lateral, que també es pot habilitar premen la tecla F9, per tindre al lateral esquerre els accessos als llocs de més ús; i Subfinestra addicional, que també es pot habilitar premen la tecla F3, per partir el Caja en dos finestres. Aquesta funció us permetrà fàcilment arrossegar arxius entre diferents carpetes.


Sistema GNU/Linux


A qualsevol sistema GNU/Linux, els fitxers i directoris tenen propietaris i permisos. Per exemple, a tots aquells arxius que heu creat amb el vostre usuari des de Caja, se'ls assignarà aquest com a propietari, quedarà associat amb el grup principal al que pertanyi el vostre usuari.

Tindrà els següents permisos.

- Lectura i escriptura per al propietari.

- Sense accés per al grup.

- Sense accés per a la resta.

Vegem un exemple: En qualsevol lloc de l'escriptori o carpeta, cerqueu un lloc buit i cliqueu amb el botó dret.

  • Per crear una nova carpeta premeu Crea una carpeta nova.
  • Per crear un nou arxiu premeu Crea un document nou – document buit. Per exemple prova.txt

A continuació, comproveu les propietats del document, cliqueu amb el botó dret i premeu Propietats.

A la nova finestra, aneu a la pestanya Permisos.

A la pestanya Obre amb podeu associar el tipus de fitxer amb programes que el puguin tractar. Per exemple, en el vostre cas, es troba associat a l'editor de text (per defecte). Si hi afegiu un altre programa nou, aquest quedarà relacionat amb tots aquells arxius que tinguin la mateixa extensió que el vostre. En aquest cas, prova.txt, si cliqueu amb el botó dret a l'arxiu veureu que teniu la possibilitat d'obrir el fitxer amb els programes llistats a aquesta pestanya. Molt útil pel cas dels arxius multimèdia, per tal de poder definir els reproductors de vídeo i àudio que més us agradin.

Propietats Fitxer

En el cas d'una carpeta veureu una captura com la següent.


Propietats carpeta

Des d'aquí, és possible canviar els permisos per a permetre a altres usuaris del sistema (en el cas de tenir-ne) llegir o modificar els vostres documents o carpetes. És important tenir en compte els permisos de la carpeta on es troba el document per a permetre l'accés a tercers.

En el cas de les carpetes, teniu la pestanya Recurs compartit per tal de poder compartir carpetes amb altres usuaris.

Des de propietats de l'arxiu, podeu comprovar que a la pestanya Bàsic es veu, entre altres coses, la mida del fitxer (al Xubuntu hi és a la pestanya General.

Esborrar[modifica]

Per a esborrar una carpeta o un fitxer, només cal clicar amb el botó dret i seleccionar Mou a la paperera o Suprimeix.

Seleccionar[modifica]

Per a seleccionar diverses carpetes o arxius, podeu clicar amb el botó esquerre en un lloc lliure i, sense deixar anar el botó, arrossegar fins que el requadre generat marqui els arxius que voleu seleccionar. O també podeu anar clicant amb el botó esquerre a cada arxiu mentre mantenim premuda la tecla Ctrl. Per a de-seleccionar, cliqueu en un lloc lliure.

Copiar[modifica]

Es poden copiar arxius o carpetes de diverses maneres, per exemple:

Seleccioneu aquells que voleu copiar,

Cliqueu amb el botó dret a un dels seleccionats,

Premeu l'opció Copia,

Obriu un altre Nautilus o, al mateix, aneu al directori on voleu copiar el que heu seleccionat,

Premeu amb el botó dret en un lloc buit i premeu Enganxa.

Copia i enganxa amb el ratolí[modifica]

La majoria de gent està acostumada a fer clic a un menú "Editar" o fer clic dret a un contingut que volen copiar. Amb Linux podeu fer-ho així també, tal com ho faríeu amb Windows. Però la majoria de sistemes operatius GNU/Linux permeten copiar i enganxar contingut des de la comoditat del vostre ratolí. Funciona així: el botó esquerre copia i el boto del mig enganxa. És tan simple com això!

Proveu-ho. Executeu el Processador de textos de l'LibreOffice o un altre editor de text, o alguna aplicació que us permeti entrar text. Ara escriviu unes poques frases. Seleccioneu una mica de text amb el botó esquerre del ratolí. Amb Windows, seleccionaríeu el text, obriríeu el menú "Editar" i pitjaríeu "Copiar". Alguns usuaris avançats utilitzen la combinació de tecles del teclat "CTRL+C". Amb Linux això és molt mes simple. Només seleccionant el text ja l'heu copiat. Exacte...aquest text està copiat al vostre "mouse buffer", no necessiteu prémer res més.

Ara cliqueu en una altra part del document i moveu el cursor a qualsevol altre lloc, cliqueu al botó del mig del vostre ratolí (o a la rodeta si teniu un ratolí amb roda, o els dos botons a la vegada si el vostre ratolí nomes té dos botons). Com podeu veure, el text que havíeu seleccionat prèviament ara s'ha enganxat.

Com més us acostumeu a això, més ràpids sereu copiant i enganxant continguts.

Nota: El buffer utilitzat pel ratolí no és el mateix que el que utilitza l'escriptori Gnome. Per tant, podeu copiar amb el ratolí i, a més, copiar alguna cosa diferent amb "CTRL+C" o el menú "Edit". Gràcies a això podeu copiar dos elements al mateix temps i, depenent de com els heu copiat, podeu enganxar-los amb el botó del mig o amb "CTRL+V" o el menu "Editar".

Moure[modifica]

Per a moure arxius, fareu el mateix procediment però en lloc de Copia heu de seleccionar Retalla.

També podreu moure arxius tan sols clicant amb el botó esquerre i, sense deixar anar, arrossegueu fins a la nova ubicació. Per defecte, aquesta opció mou el fitxer, llevat que sigui un fitxer que no es pugui esborrar (per exemple, procedent d'un CD) llavors es copiarà. Per a alterar aquesta acció, podeu prémer sense deixar anar Ctrl, llavors sempre copiareu en lloc de moure.

Canvi de nom[modifica]

Per a canviar el nom d'arxius o directoris, podeu fer-ho seleccionant-los i prement F2, o bé, clicant amb el botó dret per tal de triar Canvia el nom...

Fitxers ocults[modifica]

El GNU/Linux té un tipus de fitxer o arxiu que s'anomena fitxer ocult o arxiu ocult. La diferència que hi ha amb un arxiu normal és que el seu nom comença amb un punt i no es veu al Nautilus.

En cas que volguéssiu veure'ls, ho podríeu fer anant a Visualitza – Mostra els fitxers ocults a la finestra del Nautilus.

La funcionalitat d'ocultació és la de prevenir l'esborrat accidental d'arxius del sistema o directoris de configuració de programes per part d'usuaris novells.

Si voleu crear-ne un, simplement heu de fer que el seu nom comenci per un punt, per exemple .gnome2.