Vés al contingut

Guia Linux Mint/Verificació de la vostra imatge ISO

En el cas que no us funcioni bé l'instaŀlador o bé que ni tan sols pugueu iniciar una sessió "live" potser el vostre arxiu ISO està corrupte. Llavors seria convenient verificar la vostra imatge ISO.

La comprovació de la integritat confirma que la vostra imatge ISO s’ha baixat correctament i que el vostre fitxer local és una còpia exacta del fitxer present als servidors de baixades. Un error durant la baixada podria resultar en un fitxer malmès i provocar problemes aleatoris durant la instal·lació.

La comprovació de l’autenticitat confirma que la imatge ISO que heu baixat va ser signada per Linux Mint i, per tant, no es tracta d’una còpia modificada o maliciosa feta per una altra persona.


Baixeu les sumes SHA256 subministrades per Linux Mint

Totes les rèpliques de baixades (https://www.linuxmint.com/mirrors.php) proporcionen les imatges ISO, un fitxer sha256sum.txt i un fitxer sha256sum.txt.gpg. Hauríeu de poder trobar aquests fitxers al mateix lloc des d’on heu baixat la imatge ISO.

Si no els podeu trobar, navegueu per la rèplica de baixades de Heanet i feu clic a la versió del llançament de Linux Mint que heu baixat.

Baixeu tant sha256sum.txt com sha256sum.txt.gpg.

No copieu el seu contingut, feu «clic-dret->guardar enllaç…» per baixar els arxiu tal qual i no fer cap modificació.


Comprovació de la integritat

Per comprovar la integritat del vostre fitxer ISO local amb LINUX, genereu la seva suma SHA256 i compareu-la amb la suma present a sha256sum.txt.

Inicieu el Terminal i executeu:

sha256sum -b yourfile.iso

El resultat de números i lletres obtinguts al Terminal hauria de ser el mateix que el que hi ha dins del arxiu sha256sum.txt

Suggeriment - Si ho voleu fer amb Windows feu una ullada a aquest tutorial: https://cronicaslinuxeras.blogspot.com/2013/10/como-verificar-la-integridad-de-una.html.

Si les sumes coincideixen, la vostra imatge ISO s’ha baixat correctament. Si no ho fan, torneu a baixar-ho.


Comprovació de l’autenticitat

Per verificar l’autenticitat de sha256sum.txt, comproveu la signatura de sha256sum.txt.gpg seguint els passos següents.

Importeu la clau de signatura de Linux Mint:

Amb el Terminal: gpg --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv-key "27DE B156 44C6 B3CF 3BD7  D291 300F 846B A25B AE09"

Nota
Si gpg es queixa de l’identificador de la clau, proveu les següents comandes:
gpg --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv-key A25BAE09
gpg --list-key --with-fingerprint A25BAE09
Check the output of the last command, to make sure the fingerprint is 27DE B156 44C6 B3CF 3BD7 D291 300F 846B A25B AE09 (with or without spaces).


Verifiqueu de l’autenticitat de sha256sum.txt:

gpg --verify sha256sum.txt.gpg sha256sum.txt

La sortida de l’última ordre us hauria de dir que la signatura del fitxer és bona i que es va signar amb la clau A25BAE09.

Nota
GPG pot advertir que la signatura de Linux Mint no és de confiança per al vostre ordinador. Això és comprensible i perfectament normal.
Suggeriment
Per obtenir més informació sobre la verificació de les ISO, o per verificar els llançaments BETA, LMDE o anteriors, llegiu Com verificar les imatges ISO.