Vés al contingut

Guia Linux Mint/Instal·lació de Linux Mint

La sessió autònoma

Quan arrenqueu l’ordinador des del llapis USB (o DVD), Linux Mint inicia una sessió autònoma. Us registra automàticament com un usuari anomenat mint i us mostra un escriptori amb l’instal·lador:

La sessió autònoma de Linux Mint - Amb l'escriptori Cinnamon

La sessió autònoma és similar a una sessió normal (és a dir, a Linux Mint una vegada que està instal·lat permanentment a l’ordinador), però amb les següents excepcions:

  • La sessió autònoma és més lenta (es carrega des d’un llapis USB o DVD a diferència d’un disc SSD o HDD).
  • Els canvis que feu a la sessió autònoma no són permanents. No s’escriuen al llapis USB (o DVD) i no afecten el sistema instal·lat per l’instal·lador.
  • Algunes aplicacions funcionen de manera diferent (o no) a la sessió autònoma (Timeshift, Flatpak, Gestor d’actualitzacions, Pantalla de benvinguda, etc.).


Suggeriment: El nom d’usuari de la sessió autònoma és mint. Si es demana una contrasenya, premeu Retorn.


Instal·lació de Linux Mint al vostre ordinador

Per instal·lar permanentment Linux Mint al vostre ordinador:

1. Feu doble clic a Instal·la Linux Mint. La icona amb un símbol d'un disc que trobareu a la part superior esquerra del escriptori.

2. Seleccioneu la vostra llengua i disposició del teclat

3. Connecteu-vos a Internet.

4. Si esteu connectat a Internet, marqueu la casella per instal·lar els còdecs multimèdia.

5. Trieu un tipus d’instal·lació.

Consell: Si se us demana desmontar particions, normalment haurieu de dir que sí si les voleu usar per isntal·lar. Si no ho teniu clar pregunteu a algú que en sàpigue més.

Trieu un tipus d’instal·lació.

Si Linux Mint és l’únic sistema operatiu que voleu executar en aquest ordinador i es poden perdre totes les dades al disc dur, trieu

"Esborra el disc i instal·la Linux Mint".

Si hi ha un altre sistema operatiu a l’ordinador, l’instal·lador us mostra una opció per instal·lar Linux Mint al seu costat. Si trieu aquesta opció, l’instal·lador redimensionarà automàticament el sistema operatiu que hi hagi, farà espai i instal·larà Linux Mint al seu costat. Es prepara un menú d’arrencada per triar entre els dos sistemes operatius cada vegada que inicieu l’ordinador.

Si voleu gestionar les particions o especificar quines particions voleu utilitzar, seleccioneu "Alguna altra cosa".

Què vol dir "Encripta la nova instal·lació"? Encriptar és el mateix que dir Xifrar, es refereix al xifrat de disc complet. Això té l'avantatge que si algú us roba l'ordinador no podran accedir a la informació del disc dur, però té l'inconvenient que si s'espatlla el sistema operatiu tampoc podreu recuperar dades del disc dur. Ho sabem, és difícil decidir què ens convé més. Altre cosa a tindre en compte és que en aquesta etapa de la instal·lació, encara no s’ha seleccionat la disposició de teclat, de manera que està configurada com a en_US. Si decidiu utilitzar aquesta opció, teniu això en compte quan introduïu una contrasenya. Tingueu en compte que hi ha problemes amb aquesta opció i alguns controladors NVIDIA. Si sou nou a Linux, utilitzeu el xifrat del directori de l’usuari (podeu seleccionar-ho més tard durant la instal·lació).


  • Si heu triat gestionar les particions manualment tingueu en compte el següents consells:


1er. Linux Mint requereix que es munti una partició al directori / de l’arrel.

2on. El sistema operatiu Linux Mint (sense programari addicional ni dades personals) pren aproximadament 15 GB, de manera que doneu a aquesta partició una mida decent (100 GB o més).

3r. Es recomana ext4. És el sistema de fitxers Linux més popular.

4r. També creeu una partició swap. Aquesta partició s’utilitza per a la hibernació i com a memòria intermèdia segura en cas que el vostre ordinador es quedi sense RAM. Doneu a aquesta partició una mida igual a la quantitat de RAM al vostre ordinador.

6. Seleccioneu la vostra zona horària

7. Introduïu els detalls del vostre usuari

El vostre nom pot ser el vostre nom real, però no ha de ser-ho. Només s’utilitza localment, a l’estalvi de pantalla i a la pantalla d’inici de sessió.

Per evitar errors, utilitzeu només caràcters en minúscules, sense signes de puntuació ni accents.

Per protegir les vostres dades personals contra atacs locals (persones que us envolten o, en cas que el vostre ordinador sigui robat), marqueu Xifra la meva carpeta d’usuari. Això és més segur però té l'inconvenient que, en cas d'averia del vostre equip, no podreu accedir a les vostres dades del disc dur connnectant-lo en ul altre equip. Si trieu de xifrar el disc dur és molt important tindre regularment una còpia de seguretat de les vostres dades. Rumieu una mica això i preneu l'opció que us convingui.

Trieu una contrasenya forta.

8. Gaudiu de la presentació de diapositives, mentre s’instal·la Linux Mint al vostre ordinador.

Quan finalitzi la instal·lació, feu clic a Reinicia ara.

L’ordinador es començarà a tancar i us demanarà que retireu la unitat USB (o el DVD). Després de reiniciar, l’ordinador us mostrarà un menú d’arrencada o iniciarà el vostre sistema operatiu Linux Mint instal·lat recentment.