Guia Linux Mint 9/Instaŀlació programari
Administració de paquets amb Linux Mint
[modifica]Si esteu utilitzant el sistema Microsoft Windows probablement no esteu familiaritzats amb el concepte de "paquets" (o packages, en anglès). De fet, l'Administració de Paquets és probablement la característica més important que falta a Microsoft Windows i la raó per la qual és tan vulnerable.
Si instal·leu Windows a l'ordinador notareu que no disposa de moltes aplicacions. No podreu llegir alguns dels arxius, no podreu navegar per algunes pàgines web i no podreu realitzar algunes tasques bàsiques. A més, existeix la possibilitat que alguns dels dispositius de maquinari no s'hagin detectat. Però, després d'haver invertit algun temps instal·lant els controladors adequats, segurament trobareu algunes pàgines web que disposen de programari de tercers... necessitareu alguna eina per descomprimir, un conjunt de programes d'oficina, un antivirus, etc... El problema amb això és senzill: Esteu executant una versió especifica de Windows que va ser provada per Microsoft. Quan li afegiu algunes aplicacions d'un altre editor...esteu segurs que aquest editor ha provat aquesta aplicació a la teva versió especifica de Windows? Les interaccions entre aquesta aplicació i altres que heu instal·lat prèviament s'han provat? I per últim... Podeu confiar en aquest editor? Possiblement pugueu confiar en Mozilla, OpenOffice, IBM i altres editors famosos, però que passa amb el shareware desconegut o amb els fabricants d'antivirus?
Un altre problema amb la forma en que estan instal·lats els programes en Windows, es que Windows no els controla. Les aplicacions decideixen per si mateixes com s'han d'actualitzar o si tenen tot el necessari. No teniu manera de mantenir totes les aplicacions al dia.
També hi ah un problema amb la manera en que estan instal·lats els programes en Windows, es que moltes de les instal·lacions son estàtiques. Moltes aplicacions venen en forma d'enormes arxius .exe o arxius que no només contenen el programa que voleu, sinó que també contenen les llibreries necessàries per ell. Per suposat, la majoria de programes que instal·leu tenen aplicacions que utilitzen les mateixes llibreries...i per suposat, quan actualitzeu algun d'aquests programes, no actualitza pas la resta.
L'administració d'aplicacions es radicalment millor a Linux i a tots els sistemes operatius moderns. Els paquets defineixen parts de programes que poden dependre de totes les altres o només d'alguna. Les distribucions de Linux normalment mantenen tot el programari que necessiteu, i la garantia que aquest programari ha estat provat i empaquetat pel seu llançament i distribució.
Posant un exemple, quan instal·leu Opera, Real Player o Google Earth a Linux Mint, aquestes aplicacions no provenen d'Opera, Real o Google. Evidentment les aplicacions originals provenen d'aquests editors, però només després que hagin estat apropiadament empaquetades i provades es posaran a la vostra disposició. En altres paraules, no hauríeu de necessitar mai anar a un cercador d'internet per buscar programes, tot el que necessiteu es aquí ja provat per a vosaltres i per al vostre sistema. I tot el que necessiteu fer és instal·lar els paquets adients.
Linux Mint s'actualitzarà automàticament mitjançant una eina anomenada mintUpdate, que no només actualitzarà el sistema operatiu, sinó que també ho farà amb tot el programari instal·lat a la vostra màquina.
Si acabeu de descobrir aixó ara, i esteu intentant entendre com heu pogut perdre tot aquest temps sota Windows sense un administrador de paquets, la resposta és: "No ho sabem. Ens sorprèn que Windows vingui sense l'administrador de paquets tenint en compte que s'utilitza a Linux des de principis dels 90".
De totes formes, ja està bé de sarcasme! Veiem com instal·lar aplicacions des de Linux Mint, com podem eliminar-les i com podem mantenir-ho tot actualitzat.
El Gestor de programari
[modifica]Aquesta és l'opció gràfica més senzilla. La trobareu a Menú – Sistema o Menú - Administració. A la la finestra principal trobareu unes icones per poder triar per temes: internet, jocs, ofimàtica, gràfics, etc. Si feu clic en una icona veureu tot el programari disponible relacionat.
Si premeu Visualitza , veureu dos opcions: una que diu Paquets instal·lats per poder veure el que hi teniu instal·lat i un altre de Paquets disponibles, per veure el programari disponible.
Un cop haguéssiu triat un programa en concret, només us caldrà prémer la icona Instal·la'l, tot seguit s'instal·larà automàticament i no haureu de fer res més.
Synaptic
[modifica]Synaptic és un gestor de paquets de Linux molt útil per instaŀlar programari. Trobareu informació del seu ús a la guia linux mint/escriptori linux mint, apartat menú sistema: http://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Linux_Mint/Escriptori_Linux_Mint#El_men.C3.BA_Sistema
Alternatives al Synaptic: apt i aptitude
[modifica]La instal·lació, desinstal·lació i actualització de paquets també es pot gestionar des del terminal amb apt-get.
Apt-get és una de les eines essencials a les distribucions de Gnu/Linux derivades de Debian, com ho és l'Ubuntu i el Linux Mint entre altres.
Juntament amb aptitude i d'altres, són eines de gestió de paquets .deb, els quals ens permeten instal·lar programari a l'Ubuntu amb una fiabilitat i estabilitat extraordinàries.
APT
Alguns exemples d'ordres 'd'apt-get:
1.Actualització de la base de dades de paquets:
$ sudo apt update
2.Actualització del sistema:
$ sudo apt upgrade
3.Instal·lar un paquet:
$ sudo apt install nom_del_paquet
4.Reinstal·lar un paquet:
$ sudo apt install --reinstall nom_del_paquet
5.Eliminació d'una aplicació:
$ sudo apt remove nom_del_paquet
6.Eliminació d'un paquet i dels seus arxius de configuració:
$ sudo apt remove --purge nom_del_paquet
7.Suprimir un paquet i totes les seves dependències:
$ sudo apt autoremove nom_del_paquet
8.Cercar un paquet:
$ sudo apt-cache search nom_del_paquet
9.Per resoldre dependències pendents d'arreglar:
$ sudo apt -f install
10.Eliminar arxius .deb que ja estàn instal·lats:
$ sudo apt autoclean
Per a més informació d'aquestes ordres, consulteu les pàgines del manual:
$ man apt
$ man apt-cache
Aptitude
Per altra banda, teniu l'eina aptitude que serveix per al mateix que apt-get però amb dues característiques més:
Si l'executeu sense paràmetres, us mostrarà una interfície de text amb menús.
Quan instal·leu una aplicació que té dependències, aquestes les marca com a Automàtiques de tal manera que si la voleu esborrar, també esborrarà les dependències Automàtiques que ja no les necessitareu més.
Aquesta estupenda funcionalitat ens ajuda a mantenir net el sistema i lliure de paquets no útils.
Ús:
Instal·lar paquets:
$ sudo aptitude install paquet
Desinstal·lar paquets:
$ sudo aptitude remove paquet
Desinstal·lar paquets (inclosos els arxius config.):
$ sudo aptitude remove --purge paquet
Actualitzar la llista de paquets:
$ sudo aptitude update
Actualitzar el sistema:
$ sudo aptitude upgrade
Llistat d'opcions d'ordres:
$ sudo aptitude help
Per a més informació:
$ man aptitude