Guia Linux Mint 9/Escriptori Linux Mint

Aquesta guia es centrarà en les tecnologies i les eines que són específiques de Linux Mint i proveirà informació quant a algunes de les aplicacions i tecnologies incloses per defecte a la Main Edition.

L'Escriptori Gnome[modifica]

L' "Escriptori" és el component del sistema operatiu responsable dels elements que apareixen en ell: El Panell, el Fons d'escriptori, el Centre de Control, elsmenús... etc.

La Main Edition de Linux Mint utilitza l'escriptori "Gnome" el qual és fàcil d'utilitzar i es centra en fer les coses senzilles per a l'usuari.


El GNOME o Gnome és un entorn d'escriptori per a sistemes operatius del tipus Unix sota una tecnologia denominada X-Window, que es troba disponible actualment en més de 35 llengües. Forma part oficial del projecte GNU.

El projecte GNOME (GNU Network Object Model Environment) sorgeix l'agost de 1997 com a projecte encapçalat per Miguel de Icaza per a crear un entorn d'escriptori completament lliure per a sistemes operatius lliures, en especial per a GNU/Linux. Des del principi, l'objectiu principal del GNOME ha estat proporcionar un conjunt d'aplicacions atractives i un escriptori de fàcil ús.

En aquells moments, existia un altre projecte anterior al GNOME amb els mateixos objectius, però amb diferents mitjans: el KDE. Els primers desenvolupadors del GNOME criticaven aquell projecte perquè es basava en la biblioteca de controls gràfics Qt, que no era compatible amb els principis del programari lliure. Anys més tard, els problemes amb la llicència Qt s'han resolt i aquestes crítiques han cessat. No obstant això, els dos projectes segueixen diferents rumbs tecnològics i es fan una competència amistosa.

Com amb la majoria de programes de GNU, el GNOME ha estat dissenyat per a executar-se en tota la gamma de sistemes operatius del tipus Unix amb X-Window, i especialment pensat per al GNU/Linux. Des dels seus inicis, s'ha usat la biblioteca de controladors gràfics GTK, originalment creada per al programa GIMP. A mesura que el projecte ha anat progressant en els últims anys, els seus objectius s'han estès per a tractar una sèrie de problemes a la infraestructura Unix existent.

MintMenu[modifica]

Linux Mint conté un sistema de menú únic anomenat mintMenu. Aquest menú inicialment va estar inspirat en el menú "Slab" desenvolupat per SUSE però difereix en moltes coses. Linux Mint també porta el menú per defecte de Gnome que podeu activar per reemplaçar el mintMenu, més endavant veurem com fer-ho. MintMenu val la pena de la corba d'ensenyament i, encara que és molt diferent del que esteu acostumats a usar, probablement us encantarà un cop us hàgiu acostumat. Per obrir el mintMenu, feu clic al botó Menu del racó inferior esquerre de la vostra pantalla.

El menú Emplaçaments

A la cantonada superior esquerra del Menu teniu els Emplaçaments, que donen accés als llocs de més ús del escriptori Gnome. Inicialment són 5: Ordinador, Carpeta d'inici, Escriptori, Paperera i xarxa. La captura superior està personalitzada amb alguns llocs més. Això es pot fer mol fàcilment fent clic dret a Menu, triar Preferències i prémer Emplaçaments.

L'emplaçament Ordinador us mostra els volums d'emmagatzematge de l'ordinador. Si les seves particions estan muntades i mintDesktop està configurat per a mostrar "Discos Muntats" a l'escriptori, llavors probablement no necessiteu accedir-hi gaires cops. Però si decidiu no mostrar els volums muntats al vostre escriptori o si necessiteu muntar una partició que no està muntada per defecte, aquest lloc us pot resultar molt útil.

D'altra banda, el lloc Carpeta d'inici és un dels botons del mintMenu que més usareu. Si heu utilitzat Gnome abans, probablement fèieu servir la icona Carpeta d'inici situada al vostre escriptori. Quan teniu moltes finestres obertes i l'escriptori no és completament visible. MintMenu us pot ser molt útil per agilitzar l'accés al vostre "Home".

El vostre directori Carpeta d'inici conté les vostres dades personals. Per defecte MintDesktop crea una sèrie de directoris per facilitar-vos la organització dels vostres fitxers. Podeu esborrar aquests directoris si voleu o podeu utilitzar-los per a guardar els vostres arxius segons el seu tipus.

Quant feu clic dret a un arxiu o carpeta, entre altres opcions, podreu moure l'arxiu a la paperera o suprimir-lo. Si trieu Suprimeix, l'arxiu serà eliminat permanentment sense poder recuperar-lo. Si trieu Mou a la paperera, s'enviarà a la paperera, lloc accesible des del menú Mint.

El lloc Escriptori correspon als fitxers que es mostren a l'escriptori, col·locar un fitxer aquí o a l'escriptori és el mateix.

El lloc Xarxa simplement us mostra els altres ordinadors, serveis compartits, dominis i grups de treball presents a la vostra xarxa.

El lloc Paperera es on van a parar els fitxers quan els elimineu.

El menú Sistema[modifica]

Existeix una secció anomenada Sistema al racó esquerre de MintMenu. Aquesta secció proporciona 7 botons que us dóna accés ràpid a les característiques importants del sistema:

-Gestor de programari. Aquesta és l'opció gràfica més senzilla per instal·lar programes amb Linux Mint. A la la finestra principal trobareu unes icones per poder triar per categories: internet, jocs, ofimàtica, gràfics, etc. Si feu clic en una icona veureu tot el programari disponible relacionat.

A la pestanya Visualitza teniu dos opcions que hi diuen Paquets disponibles i Paquets instal·lat, per poder veure el que us convingui. En aquest cas, paquets seria equivalent a programes.

Un cop haguéssiu triat un programa en concret, només us caldrà prémer la icona Instal·la, tot seguit s'instal·larà automàticament i no haureu de fer res més.

-Gestor de programari.

Aquesta és l'opció gràfica més senzilla per instal·lar programes amb Linux Mint. A la la finestra principal trobareu unes icones per poder triar per categories: internet, jocs, ofimàtica, gràfics, etc. Si feu clic en una icona veureu tot el programari disponible relacionat.

A la pestanya Visualitza teniu dos opcions que hi diuen Paquets disponibles i Paquets instal·lat, per poder veure el que us convingui. En aquest cas, paquets seria equivalent a programes.

Un cop haguéssiu triat un programa en concret, només us caldrà prémer la icona Instal·la, tot seguit s'instal·larà automàticament i no haureu de fer res més.

-Gestor de paquets. Accés al Gestor de paquets Synaptic.

Synaptic és una eina gràfica per a l'instal·lació de paquets. També podreu iniciar-lo si feu clic a Menu – Administració – Gestor de paquets Synaptic. Si aneu a Paràmetres – Dipòsits, a la pestanya altre programari, podreu triar més programari disponible dels repositoris d'Ubuntu.

Altres característiques del Synaptic.

A la part inferior esquerra, teniu diversos botons que modifiquen el contingut del lateral de l'esquerra.

-Seccions: mostra diferents seccions que cataloguen el programari disponible.

-Estat: cataloga els paquets per instal·lats, no instal·lats, nous, etc.

-Cerca: mostra el resultat d'anteriors recerques.

-Personalitzat: diferents maneres de catalogar els paquets de manera personalitzada. En el cas que voler cercar un paquet determinat, podeu fer servir, a la barra d'eines, el botó Cerca ràpida.

Si voleu instal·lar un paquet, hauríeu de clicar amb el botó de la dreta, al quadre que hi ha a la part esquerra del nom del paquet. Aleshores, marqueu l'opció Marca per a instal·lar. Un cop ja teniu tots el paquets desitjats marcats, heu de prémer Aplica a la barra d'eines.

Instal·lar de nou un programa.

Pot ser que un programa deixi de funcionar correctament o fins i tot que no s'iniciï. En aquest cas, pot ser útil reinstal·lar el programa de nou. Synaptic ens ofereix aquesta tasca molt fàcilment. Dins del Synaptic, cerqueu el paquet del programa, feu clic dins del quadradet que hi ha a la part inicial del nom del paquet amb el botó dret del ratolí. Al menú emergent, feu clic a l'opció Marca per a reinstal·lar i a Aplica. Tot seguit, el programa s'instal·larà de nou automàticament. Teniu en compte que us caldrà una connexió a internet.

-Centre de Control.

Aquest botó executa el Control Center de Gnome. Aquesta aplicació

us permet configurar cada aspecte de l'Escriptori Gnome i de l'ordinador en general. Veurem cada objecte d'aquest Centre de Control en següents capítols.

-Consola.

executa l'aplicació anomenada "Terminal" que us permet introduir comandes al

ordinador. Si esteu acostumats a Microsoft Windows, probablement esteu pensant "Comandes MS-DOS? Ni en broma!" Probablement estarem d'acord en que Terminal no és l'aplicació més sexy inclosa a Linux Mint, però hauríeu de saber que és l'aplicació més poderosa i no és tan difícil d'utilitzar.

Tard o d'hora acabareu per utilitzar aquest Terminal i contra més l'utilitzeu, més us agradarà (tant si us agrada la idea de que us agradi... com si no). Recordeu com existien coses que no us agradaven quan éreu petits i com ara no podríeu viure sense elles? Terminal és una d'aquestes coses. Quan siguem al final d'aquesta guia, us haureu tornat addictes a ell. No farà falta que l'utilitzeu, l'utilitzareu perquè per a algunes tasques és més ràpid, més precís i, en realitat, més simple d'utilitzar que una interfície gràfica equivalent.

-Atura l'ordinador mostra una finestra que us permet escollir que voleu fer:

•Atura. Apaga l'ordinador.

•Atura temporalment. Atura temporalment la sessió de manera ràpida i utilitza el mínim d'energia mentre l'ordinador està en espera.

•Hiberna. Atura temporalment la sessió i no utilitza energia fins que es reinicia l'ordinador.

•Reinicia. -Surt de la Sessió mostra una finestra que us permet:

• Surt. Finalitza la vostra sessió i surt a la finestra d'inci.

• Canvia d'usuari. Atura temporalment la sessió i permet que un altre usuari entri i utilitzi l'ordinador.

El menú Aplicacions[modifica]

El CD de LinuxMint està comprimit i actualment conté uns 2.5 GB de dades. Les aplicacions incloses per defecte quan instal·leu Linux Mint son una part de la "Selecció de Programari Predeterminat".

Donat que un dels propòsits de Linux Mint és que sigui senzill d'utilitzar i treballar amb ell, s'inclou per defecte una col·lecció de programari per tal que pugueu realitzar les tasques més importants.

A la part dreta del MintMenu podeu veure tots els programes instal·lats. Estan organitzats per categories. La primera categoria s'anomena Totes les aplicacions i com podreu imaginar us mostra totes les aplicacions instal·lades.

Les dues darreres categories, Administració i Preferències, us mostren les eines i aplicacions proporcionades per a configurar i administrar Linux Mint. Ens centrarem en aquestes aplicacions més tard quan parlem del "Centre del Control".

Les 5 categories del centre proporcionen la majoria de les aplicacions que utilitzareu habitualment. Quan instal·leu nou programari probablement apareixeran noves categories.

El camp "Filtre"[modifica]

Si no podeu recordar com trobar una aplicació en particular dins el menú o si voleu accedir-hi més ràpidament podeu utilitzar la característica de Filtre del MintMenu.

Simplement feu clic a Menu al racó inferior esquerre de la vostra pantalla i comenceu a escriure el nom o la descripció de l'aplicació que esteu buscant.

Tal com aneu escrivint, només les aplicacions que es corresponen amb la cerca seran visibles al menú.

A la captura següent s'ha fet una cerca del programa Brasero. Fixeu-vos que nomès escrivint “bra”, ja apareix Brasero.

També haureu observar que la barra de tasques es troba a la part superior del escriptori. Això es pot aconseguir fent clic dret a la barra de tasques i, tot seguit, prémer propietats per poder canviar l'ajust d'Orientació = superior

Definir les vostres aplicacions preferides[modifica]

Segurament utilitzareu unes aplicacions més que altres i, per tant, segurament necessitareu una manera ràpida d'accedir-hi.

MintMenu us permet definir quines aplicacions són les vostres favorites i us dóna accés ràpid a elles.

Feu clic dret a una aplicació qualsevol de MintMenu i seleccioneu Mostreu als meus preferits. També podeu arrossegar l'aplicació al botó Preferits situat al racó superior dret del menú.

Ara feu clic al botó Preferits al racó superior dret de MintMenu i hauríeu de poder veure les vostres aplicacions preferides.

Podeu fer clic dret sobre les aplicacions preferides per organitzar-les, Afegir Separador, Afegir Espai o esborrar-les de la llista "Elimina dels preferits".

Crear les vostres dreceres[modifica]

Si no us agrada la idea de tenir aplicacions "preferides", podeu simplement utilitzar el vostre panell o el vostre escriptori per aconseguir el mateix efecte i, afegir vosaltres mateixos un accés ràpid a les vostres aplicacions. Simplement desplaceu l'aplicació que vulgueu del menú al panell o a l'escriptori, fent-li clic esquerre i arrossegueu-la on millor us convingui.

Llençar una aplicació automàticament a l'inici

Podeu fer clic dret a qualsevol aplicació al menú i seleccionar Executa quant s'iniciï la sessió. La aplicació s'iniciarà automàticament, cada vegada que inicieu la sessió.

Copia i enganxa amb el ratolí[modifica]

La majoria de gent està acostumada a fer clic a un menú "Editar" o fer clic dret a un contingut que volen copiar. A Linux Mint podeu fer-ho així també, tal com ho faríeu a Windows. Però la majoria de sistemes operatius GNU/Linux permeten copiar i enganxar contingut des de la comoditat del vostre ratolí. Funciona així: el botó esquerre copia i el boto del mig enganxa. És tan simple com això!

Provem-ho. Executeu el Processador de textos de l'OpenOffice o algun editor de text, o alguna aplicació que us permeti entrar text. Ara escriviu unes poques frases. Seleccioneu una mica de text amb el botó esquerre del ratolí. A Windows, seleccionaríeu el text, obriríeu el menú "Editar" i pitjaríeu "Copiar". Alguns usuaris avançats utilitzen la combinació de tecles del teclat "CTRL+C". A Linux això és molt mes simple. Només seleccionant el text ja l'heu copiat. Exacte...aquest text està copiat al vostre "mouse buffer", no necessiteu prémer res més.

Ara cliqueu en una altra part del document i moveu el cursor a qualsevol altre lloc, cliqueu al botó del mig del vostre ratolí (o a la rodeta si teniu un ratolí amb roda, o els dos botons a la vegada si el vostre ratolí nomes té dos botons). Com podeu veure, el text que havíem seleccionat prèviament ara s'ha enganxat.

Com més us acostumeu a això, més ràpids sereu copiant i enganxant continguts. Aquesta tècnica també funciona a la majoria de sistemes Unix i GNU/Linux.

Nota: El buffer utilitzat pel ratolí no és el mateix que el que utilitza l'escriptori Gnome. Per tant, podeu copiar amb el ratolí i, a més, copiar alguna cosa diferent amb "CTRL+C" o el menú "Edit". Gràcies a això podeu copiar dos elements al mateix temps i, depenent de com els heu copiat, podeu enganxar-los amb el botó del mig o amb "CTRL+V" o el menu "Editar".

Canviar l'aparença del mintMenu[modifica]

Podeu personalitzar MintMenu de moltes formes. Feu clic dret a Menu i seleccioneu Preferències.

Apareix l'eina de configuració de MintMenu. Aquí podeu modificar la majoria d'aspectes del menú de Linux Mint. Gran part de les opcions tenen efecte immediat, d'altres necessiten reiniciar el mintMenu fent clic dret al menú i seleccionant Recarrega els plugins

Activar el connector (plug-in) Recent[modifica]

MintMenu inclou un connector que no està activat per defecte (perquè fa el menú més gran). Aquest connector mostra els 10 documents oberts més recentment. Per tal d'activar aquest connector, obriu les preferències de MintMenu, premeu la pestanya Opcions i seleccioneu Mostra els Documents Recents.