Guia Linux Mint/Arrenqueu Linux Mint

Arranqueu Linux Mint, abans d'instal·lar-lo!

Ara que teniu Linux Mint en un llapis USB (o DVD), arrenqueu l’equip des d’aquest mitjà.

Arrancar el sistema operatiu des de un USB o DVD té alguns avantatges.

  • Podreu verificar, abans d'instal·lar, que el s.o. detecta bé el maquinari del vostre PC.
  • Podreu usar aquest USB per diagnosticar avaries de maquinari o de programari.
  • En el cas de tindre un ordinador que no arranqui el s.o. podreu fe ús ocasional del USB com a sistema alternatiu o fins hi tot per a recuperar dades del disc dur d'un ordinador avariat.


1. Inseriu el vostre llapis USB (o DVD) a l’ordinador.

2. Reinicieu l’ordinador.

3. Abans que el vostre ordinador arrenqui el sistema operatiu actualment instal·lat (Windows, Mac, Linux), hauríeu de veure la pantalla de càrrega del BIOS. Comproveu la pantalla o la documentació de l’ordinador per saber quina tecla heu de prémer i indiqueu al vostre ordinador que arrenqui des de l’USB o DVD.


Nota:
La majoria dels BIOS tenen una tecla especial que podeu prémer per seleccionar el dispositiu d’arrencada; i tots tenen una tecla especial per accedir a la  configuració del BIOS (des d’on podeu definir l’ordre d’arrencada). En funció del vostre BIOS, aquestes tecles especials podrien ser Esc, F1, F2, F8, F10, F11, F12, o Supr. Aquesta informació sol escriure’s breument a la pantalla durant la seqüència d’arrencada.

4. L’ISO de Linux Mint pot arrencar-se tant en mode EFI com en mode BIOS. En mode EFI, apareixerà un menú grub. En mode BIOS, apareixerà un menú isolinux.

El menú isolinux al mode BIOS
El menú grub al mode EFI

5. Des d’un d’aquests menús, premeu Retorn per començar Linux Mint (sessió autònoma) des del vostre llapis USB (o DVD).

En uns instants hauríeu de veure l'escriptori Cinnamon del Linux Mint.

Linux Mint amb escriptori Cinnamon
Què puc fer si amb Windows 10 instaŀlat no puc iniciar l'USB viu? Seguiu llegint i ho veureu ...

En ordinadors antics entrar a la BIOS és tan fàcil com prémer alguna tecla, ja ho hem comentat abans.

Però recentment amb Windows 10 el procés és una mica més llarg, no només prémer una tecla :( El que escriu aquest article creu que el Sr. Windows vols posar obstacles a altres sistemes operatius. Sense el vostre consentiment us posa obstacles a la vostra llibertat de triar, i això crec que no està bé, no és ètic i en la meva opinió hauria d'estar prohibit.

El problema és que quan creieu que apagueu l'ordinador aquest no s'apaga del tot amb l'argument de reiniciar més ràpid. Això al Linux no li cal i reinicia molt més ràpid sense deixar l'equip hibernat.

Però tranquils que ara veurem com entrar a la BIOS. El que cal és apagar totalment l'equip i si l'equip inclou algun tipus de tecnologia "d'inici ràpid" no és suficient apagar l'equip, si és així continueu llegint.

Feu clic al menú d'inici (la tecla de les quatre finestres de Windows) i tria Configuració (amb el logo d'una roda dentada).

Al últim apartat trieu Actualització i seguretat. Aquí és on trobareu configuracions de recuperació i solució de problemes.

A continuació cal fer clic a la pestanya Recuperació (al panell esquerre) i tot seguit feu clic al botó Reiniciar ara, per sota del apartat Inici avançat.

Ara heu de veure un menú amb el fons blau. He de triar l'opció Solucionar problemes. A continuació trieu Opcions avançades.

Per últim, feu clic a Configuració de firmware UEFI. Ara l'equip es reiniciarà i ja podreu entrar a la BIOS per tal de poder configurar al menú BOOT que primer trii USB. Per tal de poder iniciar l'USB que teniu am el vostre Linux.