Vés al contingut

Flora del Massís del Montgrí

El Massís del Montgrí és des del 2010 un espai natural protegit amb rang de llei a Catalunya, que amplià els límits i l'abast de l'original reserva marina de les Illes Medes. Tot això és fruit de l'esforç de caracterització i difusió del coneixement d'aquest espai, especialment des del Centre d'Estudis del Montgrí, posteriorment Museu del Montgrí i del Baix Ter (actualment Museu de la Mediterrània a can Quintana, Torroella de Montgrí, Baix Empordà) o el Centre d'Estudis Escalencs. També cal destacar els esforços pel Grup de Defensa del Ter (http://www.gdter.org/) que des de finals de la dècada de 1980 du a terme actuacions per a la recuperació i conscienciació dels espais naturals. Possiblement aquests creixent interès sigui la culminació en el projecte de llei de parc natural, que pretén tipificar els graus de protecció que col·lectivament per tal de salvaguardar aquells elements singulars per a les futures generacions.

El Massís presenta diverses particularitats geològiques. És un massís eminentment calcari (Cretàcic), si hom passa per alt les dunes continentals que el cobreixen dividint-lo en dos blocs. Aquest paisatge càrstic fa que les precipitacions s'escolin ràpidament a les entranyes de la terra i que els afloraments d'aigua superficial siguin escassos i perennes. Aquest sòl i el clima mediterrani ofereix un escenari exclusiu per a la flora.

Com a element de sustentament als ecosistemes i origen de la fixació de l'energia solar en els sistemes vius, hi ha les plantes, que en diferents formes (herbes, arbustos, arbres, molses, falgueres, algues i líquens), apareixen agrupades en comunitats vegetals. Sotmeses a l'imperi dels elements i dels capritxos i necessitats dels humans sobreviuen i sostenen els ecosistemes en els seus fonaments. Aquest llibret pretén catalogar i il·lustrar els tipus vegetals presents al Montgrí d'una forma ordenada per biomes i tàxons. Els noms de les espècies, escrits en la nomenclatura binomial, han estat enllaçats als corresponents articles de la Viquipèdia en català. Es preveu poder oferir un major desenvolupament del llibre articulant-lo entorn aquests eixos temàtics així com mirant d'il·lustrar-los amb fotografies i altres imatges que permetin usar-lo com una guia de camp per a neòfits.

1902, com Brassica robertiana Gay).

.* w:Sonchus tenerrimus L.

.* w:Urtica dioica L.

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  • Flora del Montgrí. Llistat complet de totes les espècies de plantes vasculars i briòfits conegudes del massís del Montgrí, les illes Medes i l'antic estany de Bellcaire. Basat en la bibliografia de Miquel Jover El poblament vegetal del massís del Montgrí, les illes Medes i I'antic estany de Sobrestany.