Vés al contingut

Fediverse/Tria el teu node

Tria el teu node[modifica]

Sovint, a l’arribar a la FEDIVERSE, una xarxa de xarxes, ens sentim una mica perdudes davant de tantes possibilitats: hi ha moltes xarxes i cadascuna té milers de nodes. Volem contactar amb altres usuàries però primer hem d’escollir un node o xarxa local. Però, com escollir un node entre tants? Podem triar per idioma, per interessos temàtics o per model econòmic. Entre els milers de nodes, hi ha per exemple, un node o instància de la xarxa Mastodon anomenat social.coop i que és una cooperativa d’administradores.

Una de les iniciatives més potents del moment en termes de sobirania tecnològica és el projecte de la Confederac.io, «un espai col·laboratiu independent i multilingüe, administrat amb programari lliure de manera voluntària, sense publicitat ni ànim de lucre.». A més d'una àgora o fòrum creat amb Discourse i un canal de xat amb Riot, la Confederac.io ofereix la possibilitat de participar a les xarxes lliures a través d'una instància de Mastodon.

Mastodon és, a dia d’avui (novembre 2018), la xarxa social lliure més coneguda i, amb diferència, la que més usuàries té distribuïdes entre els seus nodes. A més del node de la Confederació, podem trobar centenars de nodes o instàncies de Mastodon.

Pleroma és una altra xarxa social lliure i federada que està agafant volada per ser més lleugera que Mastodon. A més del node de Santsenques, també hi ha centenars de nodes o instàncies de Pleroma.

GNUsocial és una de les xarxes socials lliures més antigues, molt més que Mastodon i Pleroma. Aquí les instàncies de GNUsocial.

Els nodes o instàncies de Diaspora* es diuen pods. A diferència de Mastodon, Pleroma o GNUsocial, -que són eines de “microblogging” com Twitter-, Diaspora* seria una eina més semblant a Facebook, però lliure i ètica, sense publicitat i respectuosa amb la privacitat de les seves usuàries. Aquí els pods de Diaspora*.

Tria el node que t’agradi més i participa de les xarxes socials lliures, ètiques i federades. T’esperem!