Vés al contingut

Exercicis respiratoris

Els exercicis respiratoris són exercicis que milloren el funcionament de la respiració.

El pacient els aprendrà i els practicarà al centre sanitari, sota la supervisió de professional sanitari, i si es pot amb un familiar (perquè els aprendrà com es fan i serà qui el vigili quan continuï fent els exercicis a casa) el seu objectiu és que el pacient aprengui a ventilar correctament.

1r exercici:Respiració abdominal (1.5 segons inspirant i 3 segons expirant)[modifica]

És el més senzill dels quatre exercicis respiratoris i el primer exercici que els pacient han d'aprendre és la respiració abdominal. El pacient ha d'estar en décubit supí i amb les cames estirades; ha de tenir una mà en el tórax i l'altra sobre l'abdomen (per sota del mèlic)

2n exercici: Respirar contra un pes abdominal[modifica]

El pacient estarà en decúbit supí; els peus del llit pujarà uns 40 cm i el Professional col·locarà un pes sobre l'abdomen un pes d'uns 500g. Durant cinc minuts farpa la respiració abdominal amb els llavis arrufats com a l'exercici anterior, empenyent l'abdomen comtra el pes a l'inspirar. Quan pugui respirar amb facilitat, afegirà 250 g de pes a l'inicial i farà l'ecercici; cada tres dies afegirà 250g fins a superar els 2.5 kg. Quan respiri fàcilment amb el pes abdominal que ho faci durant uns deu minuts.

3r exercici: Bufar espelmes[modifica]

El pacient està assegut i el professional col·locarà sobre la taula una esperma encesa, amb la flama al mateix nivell que la boca i a uns 10 cm de distància. Fent servir la respiració abdominal (la del primer exercici) bufarà amb suavitat contra la flama, amb el llavis arrufats, fent-la inclinar-se, però sese apagar-la. Ho practicarà cada nit abans d'anar al llit. Amb el temps la distància s'anira incrementat a la que està l'espelma en 8 o 10 cm, de forma que arribi a posar-la a 1 m de distància

4t exercici: Expandir i contreure les costelles inferiors[modifica]

Has d'utilitzar una llençol o una tovallola d'uns 1.5m de llarg, amb els extrems creuats perquè has d'envoltar les costelles inferiors (una mica per damunt del melic). L'exercici consisteix en practicar la respiració bàsica afluixant la tira a l'inspirar i estirant fermament dels extrems a l'expirar. L'exercici es practica primer assegur (en una cadira), després dempeus i finalment caminant (fent un pas durant la inspiració i dos mentre s'expira)