Evolució i perspectives de futur dels LMS

Partint de la base que la forma de comunicar-nos ha canviat, de forma substancial, amb el pas dels anys, l’aprenentatge i les formes de transmissió del coneixement també han mostrat una evolució molt rellevant.

En aquest sentit, els sistemes de gestió de l’aprenentatge en dispositiu mòbils han obert un món de possibilitats per a docents i discents[1]. De fet, els LMS mòbils ofereixen una experiència d’aprenentatge més personalitzada i exhaustiva, a diferència dels mètodes d’instrucció tradicionals.

D’altra banda, el futur dels LMS també passa per la realitat virtual i la realitat augmentada. L’objectiu és crear ambients més realistes i, de retruc, més vivencials. La implantació d’aquesta tecnologia permetrà perfeccionar els mètodes articulats en l'aprenentatge orientat a l’acció (learning by doing) i l'aprenentatge orientat a la visió (learning by seeing). A més, els dispositius portàtils són els complements ideals per recrear aquestes escenificacions.

Per altra part, els LMS mòbils impulsaran una major versatilitat i funcionalitat dels usuaris, és a dir, oferiran noves dimensions de personalització. Tanmateix incorporaran més eines de retroalimentació, seguiment i avaluació contínues. En l’economia de la informació, la interacció i la gestió d’aquestes dades són la base per modernitzar els processos i, amb especial atenció, la gestió del talent.

Per últim, els robots també jugaran un paper molt actiu en el futur dels sistemes de gestió de l’aprenentatge. Els experts sobre LMS remarquen que, en un futur, es podrà automatitzar de forma intel·ligent moltes tasques repetitives que usualment recauen en els educadors. Aquesta és la nova frontera de l'Aprenentatge Adaptatiu (adaptive learning).

Referències[modifica]

  1. «El Futuro de Moodle y Los Sistemas de Gestión del Aprendizaje (LMS)» (en en-us). Moodle News, 2017-02-27.