Vés al contingut

Biologia i diversitat de vertebrats/Sistema nerviós

En els vertebrats existeixen tres sistemes de coordinació. Dos d'ells, l'endocrí i el limfàtic, són descentralitzats. El tercer, el nerviós, és centralitzat.

Estructura

[modifica]

Desenvolupament embrionari

[modifica]

Tub neural

[modifica]

Placodes

[modifica]

Les placodes són espessiments ectoblàstics que apareixen a la regió dorsal del tub neural.t També s'anomenen plaques germinals cefàliques. Aquests espessiments donen lloc a les següents placodes:

  1. Placoda adenohipofisària: és l’única placoda imparella. En agnats actuals l’adenohiòfisi és associada a tub (o canal) nasohipofisari, mentre que en gnatostomats és associada a l'estomodeu i forma la bossa de Rathke.
  2. Parell de placodes olfactives: forma l’epiteli olfactiu i el parell I de nervis carnials (nervi olfactiu), així com les estructures relacionades amb les feromones: els quimioreceptors inervats, l’òrgan de Jakobson i el parell de nervis cranials 0 o I bis.
  3. Parell de placodes òptiques: només forma els cristal·lins.
  4. Parell de placodes òtiques: forma els mecanoreceptors de l’òrgan estratoacústic i el parell VIII de nervis cranials.
  5. Parell de placodes de línia lateral anterior: és exclusiva d’anamniotes. Formen els mecanoreceptors que conformen la línia lateral cefàlica, i el nervi lateral anterior.
  6. Parell de placodes de línia lateral posterior: exclusiva d’anamniotes. Formen els mecanoreceptors que conformen la línia posterior cefàlica, i el nervi lateral posterior.

Els amniotes només en tenen quatre parells, ja que han perdut els altres secundàriament (parells 5 i 6).

Per a més informació, vegeu : w:en:Placode

Sistema Nerviós Central

[modifica]

Sistema Nerviós Perifèric

[modifica]

Diversitat

[modifica]