Biologia i diversitat de vertebrats/Sistema esquelètic

Salta a la navegació Salta a la cerca

Generalitats[modifica]

Classificació[modifica]

Hi ha diferents maneres de classificar l'esquelet dels vertebrats.

Atenent a la seva disposició, es pot classificar entre exoesquelet o endoesquelet. Segons el seu origen, es pot diferenciar entre dermoesquelet i condroesquelet. També es pot fer una divisió funcional i espacial en tres unitats: el crani, l'esquelet axial i l'esquelet apendicular. Estructurarem l'anàlisi morfològic en base a aquesta última divisió.

Exoesquelet[modifica]

És format per escames, d'origen dèrmic. La seva funció és de protecció. Es troba en grups fòssils com els ostracoderms.

Endoesquelet[modifica]

És format per teixits de diferents orígens, en forma de cartíl·lag o os. És present en tots els vertebrats.

Dermoesquelet[modifica]

Són les formacions d'os d'origen dèrmic, que tenen el seu origen en les escames que apareixen primer en els peixos com a escates. Formen també gran part dels ossos del crani i les dents.

Condroesquelet[modifica]

Són les formacions d'origen cartilaginós. Poden presentar o no ossificació posterior.

El crani[modifica]

El crani és una part especialment complexa de l'esquelet. És format per peces de tres orígens diferents, que formen una única estructura a l'extrem anterior del cos. Conté l'encèfal, i dóna suport a la majoria d'òrgans sensorials i la cavitat oral.

Esplacnocrani[modifica]

L'esplacnocrani és una part important del crani facial, i es desenvolupa de manera primària a tots els cordats. Té origen ectodèrmic, a través de les cèl·lules de la cresta neural. Antigament se l'anomenava crani visceral perquè es pensava que provenia de mesoderm lateral.

Condrocrani[modifica]

El condrocrani és, com el seu nom indica, d'origen cartil·laginós. Correspon a una estructura comuna d'elasmobranquis que originalment serveix de suport i protecció de la base de l'encèfal. En diversos grups, de forma secundària, queda reduït a una estructura embrionària.

Dermatocrani[modifica]

El dermatocrani és format per ossos dèrmics, derivats de l'exoesquelet dels gnatostomats primitius. Completa la coberta de la caixa encefàlica del condrocrani. És reduït en amfibis i especialment desenvolupat en amniotes.

L'esquelet axial[modifica]

És format per la columna vertebral.

Esquelet apendicular[modifica]

És format per les cintures i les extremitats.