Apunts de fotografia/càmera fotogràfica

Salta a la navegació Salta a la cerca

Descripció bàsica d'una càmera[modifica]

Tipus de càmeres[modifica]

Compacta
És el tipus de càmera més conegut. Es caracteritza per les seves formes compactes i petites que permeten transportar-la amb comoditat i per estar, generalment, totalment automatitzada. És la càmera ideal per a qui, sense tenir coneixements formatius ni professionals de fotografia, vol fer fotografies (per exemple d'esdeveniments familiars i de les vacances) sense més complicacions.
La majoria de càmeres digitals són de tipus compacte, i en els darrers anys les seves prestacions han millorat força, acostant-se cap a moltes rèflex.


Compacta d'un sol ús
Cada cop es fan més càmeres compactes d'un sol ús. Són molt senzilles i no cal esperar-ne gran cosa, però són molt adequades per a sortides informals o esportives; i els models amb flaix, per reunions festives.


Instantània
Càmeres per a pel·lícules instantànies. Tradicionalment de Polaroid \textregistered, però últimament també d’altres fabricants com Fuji\textregistered.


Rèflex
La seva característica principal, i que és allò que els dóna nom, és el fet de tenir un mirall entre l'objectiu i la pel·lícula, que dirigeix la imatge provinent de l'objectiu cap a un visor. Això permet que el que es vegi pel visor sigui emph{exactament} el que es projectarà sobre el sensor (si bé és habitual que es retallin una mica les vores de la imatge).

Antigament solien ésser càmeres amb dos objectius. El superior era el que incorporava un mirall que projectava la imatge sobre el visor. L'inferior era el que realment feia la fotografia.


Rèflex d'un sol objectiu (SLR)
Són les càmeres mes versàtils per a les persones aficionades a la fotografia. Per la seva construcció permeten un canvi fàcil d'objectius i de tota una sèrie d'accessoris. A més a més tant el seu pes i volum com el preu són relativament moderats.


Rèflex digital (DSLR)
És la versió digital de la càmera rèflex. En parlar de rèflex digital es dóna per suposat que es tracta d'un únic objectiu.


Rèflex de dos objectius (TLR)
Són càmeres de visor independent. Un objectiu serveix per veure la imatge real; i amb l'altre, es fa la fotografia. Aquestes càmeres tenen un error de parel·latge, que es farà més evident com més a prop estigui la càmera de l’objecte.