Vés al contingut

Apunts de fotografia/Profunditat de Camp

Qué és la profunditat de camp[modifica]

La profunditat de camp es un terme que fa referència a la zona de la escena que queda correctament enfocada en prendre la imatge. Aquesta zona es més o menys gran depenent de molts factors.

Segons unes formules que veurem després, la profunditat de camp varia segons:

Obertura
A més apertura menys profunditat de camp.
Distancia d'enfoc
A més distancia mes profunditat de camp.
Distancia focal
A més distancia focal menys profunditat de camp.
Cercle de confusió
Com mes petit es el cercle de confusió menys profunditat de camp.

Conceptes emprats[modifica]

Cercle de confusió[modifica]

Mida del punt mes gran que pot haver-hi a la imatge de forma que es continui veient com un punt, sense veures com un cercle o taca}

Un dels conceptes sovint mes malentesos es el de cercle de confusió. Aquest terme fa referència a la mida del punt mes gran que pot haver-hi a la imatge de forma que es continui veient com un punt, sense veures com un cercle o taca. Naturalment aquest concepte es totalment relatiu, i depèn de factors com l'agudesa visual de la persona que observa la imatge o la mida en què es presenta aquesta.

Com que normalment a l'hora de pendre imatges no es pot parar en tants detalls, s'ha pres com normal el tenir un cercle de confusio que correspongui a 1/1440 de la diagonal de la imatge. El fet de mesurar-lo de relativament a la mida de la imatge ens lliura del primer factor important: la escala d'ampliació.

Així sont valors habituals:

format negatiu c.d.c.
APS-C 15×22,5 mm 19 μm
135 24×36 mm 30 μm
120 60×45 mm 50 μm
60×60 mm 60 μm
60×90 mm 75 μm
Cercles de confusió per als formats mes corrents de negatiu

Es de notar que algunes marques d'aparells fotografics consideran aquest estandar insuficient i prenen com a cercle de confusió normal el 1/1800 ó, inclús, el 1/2000 de la diagonal de la imatge.

Hiperfocal[modifica]

A partir de les formules que veurem més endavant, neix el concepte de hyperfocal. La hyperfocal es la distancia si enfoque a la qual la profunditat de camp s'extendra desde la meitat de aquesta distancia fins a l'infinit. Un exemple: La hiperfocal en determinades condicions es de 5m. Si enfoquem a 5m tindrem una imatge on tot sembli correctament enfocat desde 2,5 m fins al infinit.


Fórmula de la profunditat de camp[modifica]

La màxima i mínima distancia d'enfoc ve donada per:

on

D
és la distancia d'enfoc
f
és l'apertura
c
és el diàmetre del cercle de confusió
L
és la distancia focal

d'aquí es dedueix que:

i, savent que:

resulta:

o, per :