Aprenentatge col·laboratiu dins dels LMS

En l'aprenentatge amb les TICs hem d'aprofitar els avantatges que ofereixen per crear una via de resposta a la superació de la línia que existeix entre alumnat i professat.

Els alumnes, que són denominats nadius digitals es desenvolupen amb molta facilitat entre eines tecnològiques i comunicatives observant una realitat clara: les formes de pensar, de relació i d'expressió que giren entorn d'uns codis d'actuació particulars que els docents no poden desconèixer si es pretén arribar als alumnes en el seu procés d'aprenentatge. Es dinamitzarà doncs amb propostes de reflexió i accions socials innovadores que poden ser el principi d'una acció decidida per connectar amb la comunitat digital.

Amb les plataformes e-learning es pot treure el màxim profit amb totes les seves funcionalitats per la participació, que cada cop és més important en el procés d'aprenentatge. A part de la seva potencia, les institucions cauen en l'error de centrar les eines i funcions de les LMS en la maximització de l'eficiència administrativa en lloc de millorar l'ensenyança d'aquesta, i molts acaben sent substituïts per alternatives amb xarxes socials per comunicar-se entre els seus alumnes.

Cal que les LMS busquin un model d'educació més obert, en el que afavoreixi la creació de xarxes de coneixement, i l'educació i tecnologia s'integrin realment abans de córrer el risc de convertir-se en aula tradicional.

Tot i això, es troben grans beneficis en combinar cursos tradicionals amb caràcter col·laboratiu i obert d'altres espais i eines. Aquestes eines analitzades ja comencen a fer-ho però encara queda molt camí per avançar. Serà necessari fomentar el diàleg i la creació de comunitats d'aprenentatge entre alumnes i professors/es, per tal de convertir la necessitat que els materials siguin més oberts i accessibles a tots.

Les eines que podem trobar dins les LMS són: la gestió dels usuaris per nivells, recursos materials, i la creació i maneig d'activitats. Aquests també ens permetran portar un seguiment del procés d'aprenentatge per part del professorat (realitza avaluacions i generar informes) i donar a l'estudiant eines que li permetin portar el seu aprenentatge de manera eficient a distància.

Els sistemes de gestió d'aprenentatge o LMS no fomenten el treball col·laboratiu o no arriben a potenciar totes les seves eines. Estan creixent a un ritme frenètic i la seva implementació es dóna cada cop més en institucions sense solucionar encara la seva part col·laborativa. Es troben així, en una fase primitiva.

Algunes plataformes, com es el cas de Blackboard ja han començat a introduir els anomenats Blackboard Collaborative Edition, (2011) que ofereixen algunes eines de col·laboració que més endavant s'implementaran en Aula social amb el problema que tenen que instal·lar un software en l'equip personal.

Referències[modifica]

  1. Anar↑ «J.M. TRUJILLO, F.J. HINOJO, I. AZNAR. Propuestas de trabajo innovadoras y colaborativas e-learning 2.0 como demanda de la sociedad del conocimiento. Universidad de Navarra. ESTUDIOS SOBRE EDUCACIÓN / VOL. 20 / 2011 / 141-159».
  2. Anar↑ «P.Pineda, A.Castañeda. Los LMS como herramienta colaborativa en educación. Universidad del País Vasco / Euskal Herriko. 2013.».
  3. Anar↑ «J.M. PITA. Cap.II. Tecnologías de información enfocadas al aprendizaje. Universidad de las Américas Puebla. (2012)».