Vés al contingut

Guia Ubuntu/L'escriptori Plasma

Plasma

L'escriptori de nova generació per al Linux

Llançador d'aplicacions

  • Escriptori KDE amb la barra de tasques i llançador d'aplicacions mogut a la part superior


El llançador del Plasma (que el trobareu a la part inferior esquerra de la pantalla) permet llançar aplicacions ràpidament i amb facilitat, però pot fer molt més: tasques pràctiques com apuntar aplicacions, cerca de documents a mesura que es teclegi, o navegar a llocs habituals us ajuden a anar directes al gra. Amb un historial dels programes iniciats i els fitxers oberts recentment, podeu retornar a on ho vàreu deixar. Inclús recorda els termes de cerca introduïts prèviament, així que no caldrà que ho feu.


Safata del Sistema

Connectar a la xarxa WiFi; canviar el volum; canviar a la cançó següent o fer pausa a un vídeo; accedir a un dispositiu extern; canviar la disposició de la pantalla. Tot això i molt més, directament des de la safata del sistema. Per a mantenir el focus en allò que esteu fent actualment, es pot ocultar qualsevol icona si ho voleu. Les icones inactives s’oculten per si mateixes a menys que digueu que estiguin a on són.


Notificacions

A la safata del sistema també hi trobareu les notificacions. Vegeu les tasques actives i les accions recents; llegiu els correus nous; contesteu ràpidament els missatges; vegeu les notificacions de canvi de peça o de bateria baixa; comproveu les actualitzacions; interactueu amb els fitxers moguts recentment o amb les captures de pantalla. O introduïu el mode «No destorbar» per a concentrar-vos en la feina.


Discover. Centre de Programari del KDE

El Discover permet gestionar les aplicacions instal·lades a l’ordinador. Actualitzar, eliminar o instal·lar una aplicació està a un clic de distància. Admet Flatpak, Snaps i les aplicacions disponibles a la distribució Linux.


Arranjament del sistema

L’escriptori Plasma és molt flexible i es pot configurar com us agradi usant l’aplicació d’Arranjament del sistema (és la icona que teniu al costat del llançador d'aplicacions).

Gestionar fàcilment el maquinari, el programari, i els espais de treball, tot en un lloc: teclat, impressora, idiomes, temes d’escriptori, tipus de lletra, xarxes, usuaris,…

Heu provat un tema fosc pel vostre escriptori? Doneu un descans als vostres ulls canviant el Plasma i les seves aplicacions a un tema fosc integrat.


Personalitzable ...

Al Plasma, l'usuari és el rei. No us agrada l'esquema de color? Canvieu-lo! Voleu tenir el plafó a la vora esquerra de la pantalla? Moveu-lo! No us agrada el tipus de lletra? Useu-ne un de diferent! Baixeu els ginys personalitzats amb un clic i afegiu-los a l'escriptori o al plafó.


Estris pel plafó o pel escriptori

Afegiu estris, o també anomenats ginys, a l’escriptori o als plafons; moveu, gireu o redimensioneu-los; baixeu ginys personalitzats fets per la comunitat amb un clic. Per afegir-los al plafó premeu sobre el plafó clic dret del ratolí i seleccioneu afegeix estris. Per fer-ho al escriptori el mateix però clic dret al qualsevol espai lliure de l'escriptori.

Extensions de la comunitat

No en teniu prou? KDE té una gran comunitat de persones que creen temes d’aplicacions, esquemes de color, ginys, i extensions, tot de franc! Podeu explorar les seves creacions a la https://store.kde.org/browse/cat/ o baixar-les directament des de les pàgines apropiades de l’Arranjament del sistema.


KDE Connect

Envieu les imatges de les vacances; vegeu la música que s'està reproduint actualment a l'ordinador; moveu el cursor del ratolí durant una presentació; apagueu remotament l'ordinador abans d'anar al llit. Tot això des del vostre dispositiu Android.

KDE Connect ve de serie amb la vostra distribució. Vegeu què s’està reproduint a l’ordinador, sigui música, vídeos o YouTube; feu pausa, reproduïu o salteu a la peça següent, tot des del telèfon. Compartiu fitxers des del dispositiu Android senzillament tocant el botó de compatir i seleccionant el KDE Connect. Sincronitzeu les notificacions per tots els dispositius i contesteu ràpidament els missatges des de l’ordinador.


Aplicacions KDE

Potents, multiplataforma i per a tothom

Utilitzeu el programari KDE per a navegar per la web, per a estar en contacte amb els col·legues, amics i familiars, gestionar els vostres fitxers, gaudir de la música i els vídeos, així com ser creatiu i productiu a la feina. La comunitat KDE desenvolupa i manté més de 200 aplicacions que s’executen en qualsevol escriptori Linux i, sovint, també en altres plataformes.

Krita per dibuixar, Kdenlive per editar vídeos, amb Kontact gestioneu el correu electrònic, calendaris i contactes. GCompris és un paquet de programari educatiu d'alta qualitat. Amb Firefox navegareu per internet i amb KOffice podreu crear i editar documents.