Guia Linux Mint 9/Introducció a Linux Mint

Salta a la navegació Salta a la cerca

Linux Mint és un sistema operatiu dissenyat per a funcionar en PC i plataformes x86.

Un ordinador pot fer servir Linux Mint de la mateixa manera com fa servir Microsoft Windows o, fins i tot, pot fer servir els dos. Un ordinador fent servir tant Windows com Linux es coneix amb el nom “dual-boot” (arrencada dual, l'usuari selecciona quin sistema operatiu vol iniciar en encendre l'ordinador). Això també serveix amb Apple Mac OS, BSD, altres distribucions Linux i, en general, amb qualsevol altre sistema operatiu. Un ordinador pot, fins i tot, ser “multi-boot” (arrencada múltiple) i oferir una àmplia selecció de sistemes operatius per arrencar a l'inici.

Linux Mint funciona correctament sense la necessitat de tenir altres sistemes operatius, però també cohabita correctament, auto-detecta i es comunica sense problemes amb altres sistemes operatius. Per exemple, si s'instal·la Linux Mint en un ordinador que està fent servir Microsoft Windows (XP, Vista o qualsevol altra versió), Linux Mint detectarà Windows. Llavors, es configurarà automàticament un sistema dual-boot per a poder seleccionar entre Linux Mint i Windows en encendre l'ordinador i, a més, serà possible accedir als arxius de Windows des de Linux Mint; al inrevés de windows, que no és capaç de accedir als arxius de Linux.

Com que Linux és més segur, més estable, més eficient i, actualment, més fàcil de fer servir que Windows, representa una gran alternativa per a usuaris domèstics i per empreses.

Història

Linux Mint és un sistema operatiu molt recent. El seu desenvolupament va començar al 2006. Tot i així, està basat en capes de software molt madures i aprofita els avantatges del kernel Linux, les eines GNU i l'escriptori Gnome. Linux Mint també compta amb els projectes Ubuntu i Debian, ja que fa servir els seus sistemes com a base. El projecte Linux Mint es centra en fer l'escriptori més usable i més eficient per a l'usuari en tasques quotidianes. Sota l'escriptori, el sistema operatiu s'aprofita d'una base molt robusta, una enorme col·lecció de software disponible i un conjunt de serveis molt ben integrats. Des del començament del projecte, Linux Mint va esdevenir popular ràpidament i ara està entre els sistemes operatius més usats del món.

Propòsit

El propòsit de Linux Mint és proveir un sistema operatiu d'escriptori que tant usuaris domèstics com empreses poden fer servir sense cap cost i que sigui tan eficient, fàcil i elegant com sigui possible. Una de les ambicions del projecte Linux Mint és esdevenir la principal alternativa a Microsoft Windows als PC fent més fàcil a la gent acostumar-se a les tecnologies avançades enlloc de simplificar-les o fer-les semblants al que ja existeix a Windows. L'objectiu no és assemblar-se a Microsoft Windows o a Apple Mac OS, sinó desenvolupar la nostra pròpia idea de l'escriptori ideal. Nosaltres haurem de treballar per treure el millor de les més modernes tecnologies que existeixen per a Linux i fer fàcils de fer servir per a tothom les característiques més avançades.