Viquijúnior:Grans felins/Lleó

Una lleona reposant

El lleó és un gran felí emparentat amb els tigres, els lleopards i els jaguars. Són quatre tipus de felins que rugeixen.

On viuen els lleons?[modifica]

Hàbitat natural dels lleons
Hàbitat natural dels lleons

Encara que se'ls sol anomenar Reis de la Selva, no viuen a la selva. Viuen en grans prats, les sabanes d'Àfrica i d'Àsia. La majoria viuen protegits en parcs nacionals de Tanzània i Sud-àfrica. El 35% viu a l'Àsia.

Quin aspecte tenen?[modifica]

Els lleons tenen una pell marró groguenca. Creixen fins a una llargada de 3 m i una altura de 1,2 m. Els lleons mascles són més grans, pesen uns 250 kg i tenen una cabellera marró al voltant del seu cap, sent en general més fosca als lleons d'Àsia. Les lleones són més petites, pesen uns 180 kg, i tenen una aparença més arreglada.

Lleons caçant una presa

Què mengen els lleons i com cacen la seva presa?[modifica]

Els lleons mengen principalment mamífers herbívors com zebres, gaseles o nyús. Els lleons viuen i cacen en grups. Les lleones són les que cacen (no els lleons). Primer vigilen la presa i esperen el moment oportú per perseguir-la i atrapar-la. Com gairebé tots els carnívors, els lleons no cacen per jugar; cacen només quan tenen la necessitat d'alimentar-se.

Com viuen els lleons?[modifica]

Lleona cuidant la seva cria

Els lleons són considerats els felins més sociables, ja que viuen en grans grups. Aquests es componen d'un a tres mascles adults, i fins a 30 femelles i cadells. Les lleones estan generalment emparentades, formant una gran família de germanes i filles. Els lleons mascles no cacen, però igualment compleixen un important rol: com que són molt més forts que les femelles, s'encarreguen de protegir als cadells quan les lleones surten a caçar. Els mascles fan servir els seus músculs i les seves habilitats de lluita per allunyar als enemics del territori on viu el grup. Aquests enemics poden ser, també, altres lleons.

Com crien als seus cadells?[modifica]

Els cadells de lleó són criats en conjunt per grups familiars de femelles, cadells d'ambdós sexes i un mascle sense parentiu que els guia. Les lleones realitzen la major part de l'activitat de caça, portant carn pels cadells, mentre que el lleó mascle defensa el territori on es crien d'altres lleons. Quan un jove lleó ja ha crescut, normalment ha de deixar el territori de criança, encara que de vegades substitueix al mascle en la cura del grup. Si marxen del grup, se'n van a viatjar sols o amb altres lleons joves, formant petits grups. Amb un company els és més fàcil sobreviure. Sovint se'ls veu menjant el que cacen, depredadors més petits, com hienes. Aquests lleons cacen per a si mateixos fins que aconsegueixen el seu propi grup. Són més agressius.

Lleons en captivitat[modifica]

Molts lleons viuen en zoològics. Molts zoològics només tenen gàbies petites i incòmodes; però la majoria tenen àrees grans amb pastura densa on els lleons poden adaptar-se, amb refugis per la pluja, el sol i el fred. Normalment són alimentats amb trossos de carn, que és el que menjarien si estiguessin lliures. No obstant això, generalment la carn se'ls amaga obligant-los a utilitzar el seu enginy per a trobar-la: per exemple, de vegades el cuidador l'amaga sota una fusta pesada o l'amarra en llocs que obliguen les femelles a saltar. Mai intentis donar menjar a un lleó en un zoològic. Els cuidadors ho saben fer de forma segura.

Lleó en captivitat

Curiositats[modifica]

  • El morro dels lleons és com una empremta dactilar (els identifica). No hi ha dos lleons amb el mateix morro.
  • Els lleons saluden fregant-se les galtes.
  • El lleó és el felí que pesa més.
  • El rugit d'un lleó pot escoltar-se a 8 km de distància.
  • Els lleons normalment caminen a 4 km/h, però poden córrer fins a 60 km/h. També poden saltar a distàncies de 12 metres!
  • Els lleons no mengen per complet els animals que cacen; altres animals, com les hienes i els voltors, es mengen les sobres.
  • A l'Àfrica hi ha un quart del nombre de lleons que hi havia fa quaranta anys.
  • La vista dels lleons és cinc vegades millor que la d'un humà, i pot escoltar a una presa a més d'1,5 km de distància.
  • Els mascles mengen primer, encara que les femelles siguin les que cacen.
  • Després de menjar, un lleó amb set pot arribar a beure aigua durant 20 minuts.
  • En l'antiguitat, es creia que els lleons eren criatures màgiques i eren tractats com déus.
  • Pot haver-hi fins a 40 lleons en un grup; la meitat són cadells i adults joves.
  • Les femelles passen tota la seva vida al grup, mentre que els mascles són expulsats d'ella quan creixen.
  • Un lleó és adult als 5 o 6 anys. El mascle té una cabellera que es desenvolupa cap als divuit mesos. El lleó de Núbia no té cabellera.
  • La vellesa comença a 10 anys.
  • Els lleons cacen i es desplacen en grups. A l'Àfrica se'ls troba una mica a tot arreu; antigament el seu hàbitat era des de Grècia fins a l'Índia.
  • El lleó manifesta una clara preferència per les grans sabanes i evita el bosc tropical.
  • La seva presa preferida són: zebres, nyus, antílops i eventualment búfals.
  • El mascle adult pesa fins a 190 kg; la femella no sobrepassa els 110 kg.

Enllaços a la Web[modifica]

Viquipèdia A la Viquipèdia hi ha contingut enciclopèdic relatiu a lleó.