Suports de meditació
Els suports per a la meditació són eines o tècniques que s'utilitzen per a facilitar la meditació. És més senzill meditar si es focalitzen els sentits, els pensaments i les emocions cap a una direcció determinada.
Existeixen infinitat de suports i cadascun s'utilitza per a treballar determinats aspectes de la meditació. Els suports són molt personals ja que segons el tarannà del practicant se sent més còmode amb unes tècniques que amb d'altres. Om ha de triar els suports que percebi que són més afins a ell mateix en funció del que es vol aprendre. O bé s'han d'utilitzar suports triats amb l'ajuda d'algun mestre o persona amb més experiència.
Per tal d'exemplificar diferents suports utilitzarem la divinitat hindú Ganeixa.
Ganeixa i el seu simbolisme
[modifica]Ganeixa és un divinitat hindú. Representa la saviesa i té un cos d'home panxut, un cap d'elefant mancat d'un ullal i quatre braços. És venerat com a portador de bona sort i per la seva capacitat de resoldre els problemes. Segons la mitologia índia, és fill de Xiva i Pàrvati. És un símbol de la unió entre el macrocosmos i el microcosmmos, la divinitat i la humanitat. Com també és simbolitza amb el seu vehicle (vahana) que és una rata, animal conegut pels hindús pel seu seny. Una simbiosis entre l'animal terrestre més gran i un animal molt petit. També és venerada per tal que porti bona sort alhora d'iniciar qualsevol acció o pràctica.
L'elefant és un símbol de saviesa per la seva gran capacitat memorística. Alhora com a elefant té un gran cor, símbol d'amor vers els altres i cap a un mateix.
La destral que sosté simbolitza la intenció de tallar i deixar enrere mals hàbits, conductes, pensaments, ... És una eina contundent per deixar marxar el dubte, si om vol canviar es canvia, de forma decisiva i contundent.
En una altra mà sosté l'ankusha (estris per dirigir elefants) simbolitza la capacitat de ser constant alhora de mantenir-se ferm en un camí escollit, intentant no sortir-se del camí, salvant obstacles. Simbolitzaria la constància alhora de mantenir un actitud, un estudi, una pràctica, ...
Una versió sobre el simbolisme de l'ullal trencat és que l'utiliza per escriure el Majabhárata que li dicta el savi Vyasa. Un símbol de la importància de l'estudi i l'autoconeixement. És important conèixer-se a un mateix i el nostre entorn fins al punt d'arrencar-se un ullal. para escribir el Majabhárata que le dicta el sabio Viasa
A l'altre mà sosté el dolç laddu mentre se'l menja amb la trompa. Simbolitza la recompensa després d'un esforç, tard o d'hora s'aconsegueix un resultat.
Tenint present el simbolisme d'aquesta deïtat i de les possibles interpretacions es pot aprofundir amb els diferents suports de meditació que us proposem a continuació.
Visualitzar una imatge
[modifica]Com a suport de la meditació es pot utilitzar la tècnica de visualitzar un objecte, un símbol o bé d'una imatge. Es podria utilitzar qualsevol cosa però és preferible que sigui quelcom representatiu i sense connotacions negatives.
És pot imaginar aquest símbol en diferents llocs del cos segons la intencionalitat de la meditació. Per exemple poden visualitzar la imatge entre cella i cella (txakra ajna). Es busca que tota l'atenció, els sentits i els pensaments es centrin exclusivament amb aquesta imatge, amb les seves virtuts i qualitats. Amb l'objectiu de penetrar dins la interioritat de la imatge i sobretot del seu simbolisme.
Yantra
[modifica]Un altre suport de meditació són els yantres. Són diagrames que dels diferents nivells i energies de l'univers personificats en una deïtat. I alhora representen el cos humà entès com una replica microscòpica del macrocosmos. Normalment tenen un perímetre quadrat que con conté rodones, triangles, pètals de lotus i un centre o llavor (bindu).
Per utilitzar el yantra com a suport de meditació el podem visualitzar i intentar-lo reconstruir mentalment. I en el cas que s'aconsegueixi reconstruir totalment es comença a desconstruir. Sempre intentant concentrar-se únicament amb el suport i a les possibles reaccions que se'n derivin.[1]
Mantra
[modifica]Els mantres són un bon suport per a meditar. Ja siguin cantats, recitats o repetits interiorment. Un mantra pot ser una síl·laba, una paraula, una frase o un text llarg, que en ser recitat i repetit va portant a la persona a un estat de profunda concentració (dhāraṇā).[2]
Per exemple podem utilitzar un dels mantres sobre Ganeixa "om gam ganapataye namaha" (audio) que significa M'inclino i et saludo Senyor Ganeixa o bé amb una traducció més extensa Saludo des del meu ser més profund al Senyor dels Clans, que remou tots els obstacles de la vida.
Per exemple aquest mantra és recomana repetir-lo 108 vegades. Tradicionalment s'utilitza abans de començar una activitat ja sigui material o espiritual.
Mudra
[modifica]Els mudres són el suport més habitual de les meditacions. Són gestos simbòlics que es realitzen amb les mans [3]
El mudra anomenat Ganeixa es realitza col·locant la ma esquerra davant el pit a l'altura del cor amb el palmell mirant cap a fora. Es dobleguen els dits. I llavors la mà dreta amb el palmell mirant cap al pit agafa la mà esquerra. Quan s'agafa aire les mas estiren en sentit oposat sense deixar-se anar. Tensant-se els músculs dels braços i del pit. I amb la expiració es relaxa la tensió. Es repeteix sis vegades i llavors es col·loquen les mans, sense deixar-se anar, sobre l'estern (estèrnum) i s'observa de manera conscient. Es torna a repetir la seqüència però amb les mans invertides.[4]
Es poden deixar les mans al pit durant la meditació tot centrar-se amb l'obertura del quart txakra (anahata) posant l'èmfasi a la reducció de la tensió emocional i a l'augment de confiança.[5]
Referències
[modifica]- ↑ Feuerstein, Georg. La tradición del yoga. Historia, literatura, filosofía y pràctica. Herde, 2013, p. 666-667. ISBN 978-84-254-2743-5.
- ↑ Feuerstein, Georg. La tradición del yoga. Historia, literatura, filosofía y pràctica. Herde, 2013, p. 660-662. ISBN 9788425427435.
- ↑ Feuerstein, Georg. La tradición del yoga. Historia, literatura, filosofía y pràctica. Herde, 2013, p. 662-665. ISBN 978-84-254-2743-5.
- ↑ «Mudras: Ganesha-mudra». Iogaenred.com, 27 de març de 2013. [Consulta: 1 de gener de 2017].
- ↑ «MUDRA GANESHA». Ayurveda de Tibet, 24 de novembre de 2015. [Consulta: 1 de gener de 2017].