Rutes a peu pels Països Catalans/Ruta dels molins fariners de Sarrià de Ter
La ruta dels molins fariners de Sarrià de Ter posa èmfasi en aquesta activitat que tenia el poble fa un grapat d'anys enrere. Aquesta activitat es podia veure en llocs propers al municipi com la pròpia conca de la riera Rimau a St. Medir (on s'hi ubica el Molí de Can Tomàs, de Sarrià de Ter). També a la zona de Sant Gregori trobem alguns vestigis que demostren una activitat important de molins fariners.
Dades de la ruta
[modifica]Longitud total | 5,6 km |
Duració | 1h 15min |
Desnivell acumulat | 150 m |
Dificultat | Baixa |
Amb què es pot fer? | Senderisme o BTT |
Traçat
[modifica]La ruta dels molins fariners la començarem (i també l'acabarem) al Col·legi Montserrat de Sarrià de Ter, situat al costat de l'església de Sant Pau de Sarrià de Dalt. En el propi col·legi disposem d'un gran aparcament que permetrà aparcar-hi el cotxe durant la ruta. Seguirem la riera Rimau i també la riera d'en Xuncla, que també dóna nom a la vall (Vall d'en Xuncla).
-
El primer trencall que agafarem
Primer de tot ens dirigirem cap a l'Església de Sant Pau (direcció Sant Medir) per la carretera asfaltada. Abans de topar amb l'església, a mà dreta identificarem el cementiri. Just davant trobarem un trencall que ens dirigeix per una pista forestal fins a la riera Rimau, tot passant per bonics paratges on destaquen boscos d'alzina i conreus de farratge.
-
Observem l'esglèsia a la dreta i el trencall que hem d'agafar a l'esquerra
-
Camí que atravessa els camps de conreu
Després de la pista forestal entre conreus, apareix una tanca on s'indica que comença un camí de propietat privada (el molí d'en Tomàs). És en aquest moment quan trencarem a la dreta, baixant per una pendent que ens endinsa en un dens bosc, que acaba arribant a la riera i la resclosa. Cal remarcar que en època de pluges pot ser un xic difícil travessar-la.
-
Quan observem la tanca, trencarem cap a la baixada de la dreta
-
Un cop arribem a la riera, trobarem un panell informatiu que mostra informació sobre la riera i la resclosa
Seguidament agafarem un caminet que veurem a mà esquerra. Aquest és estret i difícil, però per als amants del BTT pot ser una trialera molt divertida i agradable.
-
La riera en època plujosa
A continuació trobarem un altre trencall que ens desvia cap a l'esquerra, fent un descens direcció el Salt del Timbarro.
-
Trencall indicat que ens desvia cap al Salt del Timbarro i el Molí de Can Tomàs
Abans d'arribar a baix de tot, si ens hi fixem, podem observar una obertura entre arbusts que ens mostra el Salt del Timbarro des d'una perspectiva més elevada de la que veurem a continuació. Un cop a nivell de la riera, ens trobem del salt d'aigua, que, en època de pluges importants, pot ser un indret magnífic.
-
El Salt del Timbarro en època de pluges mostra un aspecte magnífic
Al nostre costat es troba el Molí de Can Tomàs, una masia habitada.
-
El Molí de Can Tomàs, habitat, queda molt a prop del Salt del Timbarro
Per a continuar la ruta, tornarem per el mateix camí d'on hem arribat al salt d'aigua. Així doncs, tornarem al mateix trencall: en aquest cas, ens dirigirem cap a l'esquerra.
-
Trencall que ens desvia cap a Can Xuncla
Al transcórrer uns pocs metres, es pot detectar una masia abandonada i en ruines a la nostra esquerra. A continuació, i després de passar per un camí on el bosc deixa pasa a prats oberts des d'on tenim una gran panoràmica de la vall, passem per sobre d'un pont anomenat el Pont de la Font, que travessa la riera Perpinyà.
-
Vista de la masia de Can Tomàs des de l'altra banda d'on hem iniciat la ruta
Els següents trencalls els trobarem indicats.
-
Trencall ben indicat que ens fa seguir tot recte
La masia de Can Xuncla, habitada, es troba al bell mig de la Vall d'en Xuncla i envoltada d'un paratge magnífic que fusiona prats de conreus i densos boscos d'alzines, roures, pins, matollars de garric...
-
La masia de Can Xuncla, al bell mig de la vall
-
La masia de Can Matas des de l'altra banda de vall
Al final de la pista forestal, i després de passar per diferents trencalls ben indicats, arribem a la carretera asfaltada. És en aquest punt on observem, a mà esquerre, la masia de Can Marieta.
-
Trencall ben indicat
-
Segon trencall ben indicat
Ens apropem a l'autopista, tot seguint la carretera asfaltada. Tot seguit, i com ja indiquen els cartells, anirem cap a la Font d'en Xuncla i el molí corresponent.
-
La masia de Can Marieta, envoltada d'un bosc dens d'alzina i pins
-
Revolt arran d'autopista que hem de seguir per arribar a la Font de Can Xuncla
Quan ja hem baixat i estem davant la font, podem veure la riera i el que era la font original ( amb tres conductes per on sortia l'aigua que molta gent anava a buscar per a consum propi ). Aquesta font ha sigut substituïda per una de nova, amb un nou pou fet pels constructors del TGV, després que la font fos assecada per motius desconeguts.
-
Trencall que hem d'agafar per arribar a la Font de Can Xuncla
-
La nova Font de Can Xuncla, substituida per l'original, que ja no brolla
Si ens centrem, doncs, en l'activitat productiva que aprofita l'energia hidràulica de la riera, ens situem ben a prop del Molí de Can Xuncla. Des de l'antiga font podem veure uns portalets petits des d'on s'agafava l'aigua i es feia funcionar la pedra circular que triturava el blat per obtenir-ne la farina. ( Si es vol observar una pedra conservada en perfecte estat feta a base de còdols de riera la trobarem al Carrer Les LLoses de Sarrià, a l'altura de la Plaça Emília Xargay ).
-
La pedra del Molí fariner de la Font de Can Xuncla, actualment ben conservada a una casa del Carrer Les Lloses al veïnat de Sarrià de Baix
Un cop acabada la visita del Molí de Can Xuncla, pujarem tot passant per el mateix camí per on hem baixat a la font. Llavors seguirem a mà esquerra, direcció Can Camós, i ja arribant al tram final de la nostra ruta.
-
Al final de la pujada per on hem baixat abans, trobarem el trencall direcció la masia de Can Camós
De camí a Can Camós trobarem una monumental alzina que està a peu de la muntanya del Pi de la Bateria ( un bonic mirador ).
-
L'alzina monumental en direcció la masia de Can Camós
Un cop veiem la masia de Can Camós trencarem just abans d'arribar a la tanca que marca l'entrada a l'era de la casa. Seguirem per el cantó de l'hort i, al primer trencall a mà esquerra, ens endinsarem a un alzinar molt dens i frondós passant a prop de Can Mates.
-
La masia de Can Camós, amb alguns elements amb valor patrimonial, ens queda a l'esquerra mentre pugem a prop del seu hort
-
Un cop trobem el pal de la llum ens indica que hem d'endinsarnos a l'alzinar dens per encarrilar l'últim tram de la ruta
Un cop passem pels afores de Can Mates, pujarem la pujada que hi ha i ens trobarem al mateix punt d'inici de la ruta.
-
Un cop al paviment asfaltat, només ens queda voltar l'escola i tornar a l'aparcament des d'on hem començat la ruta
Enllaços externs
[modifica][1]Enllaç al Wikiloc
[2]PDF de l'Ajuntament de Sant Gregori on s'explica la ruta dels molins de Sarrià de Ter, dins d'un conjunt de rutes dels molins de la zona
[3]Informació sobre la ruta elaborada per l'Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Gironès
[4]Bloc de Lluís Inclán on explica la ruta