Recull de jocs d'esplai/La baldufa

Nom del joc
La baldufa
Article a la Viquipèdia
Altres noms Burot, esquirol, trompa, trompitja
o trompitjol
Edat A partir de 4 o 6 anys
Participants Individual
Equips Individual o cara a cara
Àrbitre No
Habilitats Reflexos, rapidesa i coordinació
amb les mans
Terreny de joc Pla i llis, sense obstacles
Material necessari 1 baldufa i 1 corda
Informació de la taula

La baldufa és una joguina feta de fusta que es fa ballar amb una corda, que s'enrosca al seu cos fent un nus molt fàcil de desfer en la seva part superior. A la part inferior consta d'una punta d'acer, sobre la que gira la peça. Un cop lligada la corda, es tira la baldufa amb força mentre s'estira la corda. [1] El joc no consisteix solament en fer girar la baldufa, sinó també en fer diverses figures, que no s'aturi, o que es mantingui dins un terreny definit.

Tipus de baldufes[modifica]

Entre altres subtipus, aquests són els més rellevants: [2]

  • Burot: Peça de fusta que segueix la descripció donada anteriorment. Es llança enèrgicament amb l'ajuda d'un cordill.
  • Virolet: Element en forma de disc travessat per un eix que es farà ballar donant-li un fort impuls de rotació amb les puntes dels dits (índex i polze) o bé amb els palmells de les mans.
  • Trompitxol: Element de forma cònica (normalment sense punta metàl·lica) que es fa ballar mitjançant un fuet i es manté ballant a mesura que es fueteja. Se li poden donar trompades.
  • Giroscopi: Dispositiu mecànic format essencialment per un cos amb simetria de rotació, que gira al voltant del seu eix de simetria. Va ser inventat el 1852 per Léon Foucalt, que li va atribuir aquest nom per a un experiment de demostració de la rotació de la Terra.
  • Baldufa regiradora: També anomenat anagir, és un estri rígid d'una peça i de formes senzilles que gira d'una manera peculiar. Generalment mostra un sentit de gir preferent. Si es fa girar en aquest sentit continua girant fins que s'atura. Si es fa girar en sentit contrari al cap de poques voltes deixa de rodar i es posa a girar en sentit contrari. La forma més típica s'assembla a un semi-el·lipsoide.

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Introducció a les baldufes» (en català). Associació Amics de la Baldufa. [Consulta: 25 novembre 2014].
  2. «La baldufa» (en català). Jocs tradicionals de la Conca de Barberà. Consell Comarcal de la Conca de Barberà. [Consulta: 25 novembre 2014].