Guia Ubuntu/Thunderbird

Mozilla Thunderbird[modifica]

Aquest és el programa de gestió de correu que ve instaŀlat per defecte al Ubuntu. (No inclòs a la versió GNOME i algunes altres)

És, sens dubte, un dels programes lliures més popular per a la gestió del correu. Hi ha versions tant per a Linux com per a Windows. El podreu iniciar amb l'icona de la barra lateral esquerra si utilitzeu Unity, o amb la icona símbol sobre a la barra superior de l'escriptori.

Una eina molt útil és el corrector ortogràfic. Tindreu tants idiomes disponibles com en tingueu instaŀlats al Suport d'idioma. Per iniciar el corrector, mentre esteu redactant un missatge, feu clic a la icona que hi diu Ortografia. Les paraules suposadament mal escrites quedaran marcades de color vermell. Si hi feu clic dret a sobre, obtindreu el suggeriment d'escriptura correcte; al menú emergent de correcció, també hi trobareu la pestanya Llengües on podreu triar l'idioma.

Si manteniu el Thunderbird obert i minimitzat mentre treballeu, en rebre un nou missatge, rebreu una notificació en una finestra emergent i el símbol del sobre de la barra superior canviarà de color gris a blau. La barra lateral esquerra on hi ha la icona del thunderbird també hi trobareu notificació amb un número indicant la quantitat de missatges rebuts.

Configuració compte correu[modifica]

Configuració automàtica: Amb Ubuntu, el primer cop que obriu el Thunderbird us preguntarà per configurar/afegir un compte existent. Només us caldrà posar el correu i la contrasenya perquè ho configuri automàticament, ben senzill. L'única pregunta que us farà és si voleu configurar el compte com a Imap o Pop. La diferència és la següent: Imap desa els missatges al servidor de correu (útil si voleu consultar el correu amb diferents ordinadors), Pop desa els missatges localment. Si no ho teniu clar, l'opció Imap és la que utilitza més gent, sobretot si teniu intenció de consultar el correu amb el mòbil o altres dispositius.

Fins i tot hi ha la possibilitat de fer ús de la configuració automàtica amb Live-usb. Ja que a l'USB s'hi pot desar informació.

Configuració manual (amb Ubuntu no us farà falta, però per si alguna cosa no ha anat bé, és útil conèixer com es configura):

Per configurar un compte de correu haureu de complementar les dades de configuració del vostre correu. Normalment, tots els servidors de correu tenen llocs web on aconseguir aquestes dades. Google també us pot ajudar bastant.

A Ubuntu, hi teniu un accés a la barra superior part dreta (símbol sobre - de color gris). Si encara no heu configurat el vostre correu, fent clic al sobre, veureu una opció que hi diu Configura el correu. Si proveu l'opció automàtica, només us caldrà posar el vostre correu i contrasenya, res més. Fàcil! No? Normalment detecta la configuració automàticament de molts tipus de correus. Però si no ho pot fer, sempre podreu triar l'opció Configuració manual. Un cop configurat el vostre correu, aquest sobre (amb Ubuntu) us servirà per accedir al Thunderbird.

Altres distribucions, com Epsilon o Linux Mint, en obrir Thunderbird, un assistent us ajudarà a configurar un nou compte. Més tard, hi podreu accedir des del Menú - Internet o a Preferits.


Tot seguit, com a exemple, veurem com configurar un compte de correu manualment de Gmail al Thunderbird.

Tal com hem comentat dos paràgrafs més amunt, podeu accedir a la configuració mitjançant el sobre de la barra superior si utilitzeu Ubuntu. Amb altres distribucions, aneu al menú Internet per tal d'obrir el Thunderbird.

Amb el Thunderbird obert, aneu a Edita - Paràmetres dels comptes. On diu Accions del compte, hi trobareu Afegeix un compte de correu, que us anirà demanat les dades de configuració. Si ja teniu el compte creat, i es tracta d'un correu Gmail, verifiqueu les següents dades:


-Paràmetres del Servidor: (aquest pot ser Pop o Imap)

Podeu triar Pop o Imap, ambdós us funcionaran. Llegiu al final d'aquest article una descripció. *1

Nom del servidor = imap.gmail.com; port 993

o bé, pop.gmail.com; port 995

Nom d'usuari = el vostre nom d'usuari

Connexió segura = TLS sobre SSL

Mètode d'autenticació = Contrasenya normal

-Servidor de sortida (SMTP):

Nom del servidor = smtp.gmail.com; port 465

Nom d'usuari = el vostre nom d'usuari

Mètode d'autenticació = Contrasenya normal

Connexió segura = SMTP sobre SSL


  • POP3 (Post Office Protocol versió 3) és un protocol que s'utilitza per recollir el correu electrònic. Es tracta d'un protocol força senzill que permet poques interaccions amb el servidor de correu, normalment el correu és recuperat i esborrat del servidor. La majoria dels clients de correu (el programari que fem servir per enviar i rebre el correu) utilitzen aquest protocol, avui dia.
  • IMAP, Protocol d'accés als missatges d'Internet, de l'anglès Internet Message Access Protocol (antigament Internet Mail Access Protocol) és un protocol informàtic, basat en TCP/IP, que permet als usuaris llegir els seus correus electrònics en el servidor i tan sols descarregar missatges i fitxers adjunts en la màquina local quan sigui necessari. La majoria dels clients de correu, a més del Pop, també poden utilitzar el protocol IMAP, força més potent. El seu principal avantatge és que l'usuari pot veure l'encapçalament dels missatges i descarregar tan sols els que li interessen. Això estalvia temps de descàrrega, especialment si els usuaris normalment esborren o reenvien missatges sense llegir-los. Els telèfons mòbils amb correu acostumen a utilitzar aquest.

Importar els contactes del Gmail[modifica]

Si utilitzeu Gmail via web i voleu importar els contactes al Thunderbird, ho podreu fer de la següent manera:

1. Accediu al vostre Gmail. A la part superior esquerra on diu Correu feu clic i canvieu a Contactes.

2. A la pestanya que hi diu Més, feu clic a Exporta. Marqueu Tots els contactes i Format vCard. Feu clic a Exporta i deseu l'arxiu allà on vulgueu.

3. Ara heu d'obrir el Thunderbird. Feu clic a Llibreta d'adreçes. Clic a Eines - Importa - Llibreta d'adreçes. Trieu Arxiu vCard.

A partir d'ara ja tindreu les vostres adreces al Thunderbird. En redactar un document, només escrivint una lletra al destí, us sortiran tots els contactes que comencin per aquesta lletra. O, si ho preferiu, podreu accedir a la llibreta d'adreçes per anar triant.

Calendari de tasques i cites[modifica]

Lightning anteriorment era una extensió pel Thunderbird que proporcionava un calendari integrat molt pràctic i fàcil d'utilitzar. Doncs bé, des de la darrera versió del Thunderbird ja ve inclòs de sèrie. Al iniciar el Thunderbird per primer cop us preguntarà si el voleu o no.


A partir d'aquest moment podreu apuntar-vos les cites importants i compartir-les amb altres, en crear una cita, a la par superior hi teniu l'opció Invita assistents (per correu electrònic). Fins i tot compatible amb Outlook. També amb recordatori sonor configurable.

Si teniu l'inici de setmana en diumenge i ho voleu canviar: Edita - Preferències - Calendari. A la pestanya Vistes hi podreu canviar el dia d'inici de setmana, els dies laborals i l'hora d'inici del dia.

A la pestanya Alarmes hi podreu canviar el so d'alarma, missatges emergents i més coses.

Lightning és molt complert i configurable, només us em fet petit tast, millor instal·leu-lo i proveu-lo, que ben segur us convencerà.

  • Per accedir als menús Eines, Preferències, ect. Algunes versions del Thunderbird o variants segons l'escriptori que en feu ús, haure de prémer primer la tecla Menú a la part superior del thunderbird representada amb tres ratlles horitzontals.