Guia Ubuntu/Multimèdia

Formats multimèdia més comuns. Instaŀlar els connectors.[modifica]

És molt probable que una de les utilitats del vostre ordinador sigui la reproducció d'arxius multimèdia. Reproduir àudio, veure pel·lícules, DVD, etc.

Per a fitxers d'àudio, el format més comú és l'MP3, que té problemes de patents en alguns països i no és gens recomanable, tot i que, si ho voleu, Ubuntu també és capaç de reproduir-lo. Com és natural, Microsoft té el seu propi format privatiu, el Windows Mèdia Àudio, també conegut com a WMA. Un format molt comú per a escoltar la radio a Internet és el Real Àudio. Existeix un altre format, Ogg Vorbis, d'alta qualitat, que té l'avantatge de ser lliure i no té problemes de patents. Ben fàcilment podreu descarregar-vos música en format Ogg.

L'Ubuntu, per defecte, només pot reproduir els formats lliures i sense problemes de patents. Però tal com he comentat anteriorment, si voleu reproduir formats no lliures, a pesar de les seves restriccions i inconvenients, a continuació, veureu com poder reproduir-los tots.

Cal saber que de tots els formats anomenats anteriorment, Windows XP només pot reproduir els formats propis de Microsoft. Els MP3 i altres formats, necessitant, igual que l'Ubuntu, la instaŀlació de connectors addicionals per a reproduir-los. En aquest aspecte, Ubuntu ens ho ha posat molt fàcil. En intentar reproduir un arxiu Mp3, Ubuntu ens informarà de quins connectors cal instaŀlar. Si premeu que sí que els voleu, ho farà de forma automàtica i tot seguit podreu reproduir-los.

També podeu provar amb el reproductor “VLC Media Player” que podeu instal·lar amb Aplicacions - Centre de programari de l'Ubuntu. Nomès us cal cercar VLC. Reprodueix molts formats Ogg, MP2, MP3, etc. Us el recomano, és molt versàtil.

Per poder utilitzar aplicacions que facin servir mpeg, java, TrueType, Flash, també podeu instaŀlar-vos el paquet de Programari restrictiu addicional de l'Ubuntu amb el Centre de Programari de l'Ubuntu.

Cal cercar el paquet: ubuntu-restricted-extras

Com a curiositat. Si passeu el ratolí per sobre d'un arxiu d'àudio, aquest serà reproduït sense haver d'obrir-lo. Una fàcil manera de reconèixer de quin arxiu es tracta, en el cas que amb el nom no en tingueu prou.

Llocs on descarregar lliurement música en format Ogg:

- http://www.jamendo.com/es

- http://www.magnatune.com

- http://www.musicalibre.es

- http://www.culturalliure.cat

Reproducció de DVD comercials[modifica]

La majoria dels DVD comercials estan xifrats amb CSS (Content Scrambling System). Els reproductors que porta l'Ubuntu són capaços de llegir els DVD sense protecció, però per a poder desxifrar el CSS i poder llegir tots els DVD cal que instal·leu al vostre sistema el paquet libdvdcss2, y que el podreu descarregar des de libdvdcss2_1.2.9-0.0_i386.deb (per la versió de 32 bits) o libdvdcss2_1.2.9-0.0_amd64.deb (versió amd de 64 bits). També es recomana, per poder reproduir molts formats, cercar i instaŀlar connectors amb Centre de programari de l'Ubuntu. Escrivint la paraula "connectors", ho trobareu molt fàcilment. Més informació disponible a la guia-ubuntu.org:

http://www.guia-ubuntu.org/index.php?title=instalar_codecs_multimedia

Tal com ja he comentat en un altre capítol d'aquesta guia, el reproductor VLC Media Player, porta ja inclosos molts connectors. Reproduint molts tipus d'arxius sense haver d'instaŀlar res adicionalment.

Videoconferència amb l'Ekiga[modifica]

Programa de Videoconferència (no és imprescindible tenir webcam, també es pot fer anar només amb veu) compatible amb NetMeeting de MS Windows ja que fa servir OpenH323.

El podeu instaŀlar amb Centre de programari de l'Ubuntu

Per a executar-lo: Aplicacions – Internet – Ekiga.

Si ho voleu, entre d'altres programes, també podreu instaŀlar Skype amb el Centre de Programari de l'Ubuntu. Per qualsevol conferència, cal tindre en compte dos ajustos bàsics: Tindre habilitada la entrada de so del micròfon (en el cas d'Ubuntu, Preferències del so, entrada, desmarcar Silenci), i al programa que utilitzeu, verificar que teniu habilitada l'opció compartir vídeo.

Abans de comprar una webcam per l'Ubuntu, es recomana que verifiqueu si el model en qüestió funciona bé per a GNU/Linux. Aquí trobareu informació útil de webcams que funcionen amb l'Ubuntu: https://wiki.ubuntu.com/SkypeWebCams

La Logitech C200, per un preu raonable (uns 20€), dóna una qualitat prou bona i funciona perfectament amb l'Ubuntu. La detecta automàticament i no cal configurar ni instal·lar cap controlador.

Abans d'enredar-se a fer funcionar programes per fer videoconferència, pot ser útil verificar si la càmera és detectada per l'Ubuntu i si va bé. Un senzill programa per fer això és el Cheese. El Cheese és un programa per fer fotos i vídeos amb la càmera web. El podreu instaŀlar fàcilment amb el gestor de programari de l'Ubuntu.

Càmeres digitals i visor de fotografies[modifica]

Les càmeres digitals amb l'Ubuntu es detecten automàticament en el moment de connectar-les al vostre PC. D'una manera molt simple, podreu desar les fotos al vostre ordinador.

Com a visor de fotos, cal destacar F-Spot. El trobareu a: Aplicacions - Gràfics – Gestor Fotogràfic F-Spot. Podreu navegar molt fàcilment per als directoris on deseu les vostres imatges o fotografies. Entre moltes utilitats, podrem visualitzar amb pantalla sencera, diapositives, etc. En el cas de la versió d'Ubuntu 10.10, han substituït el F-Spot pel Shotwell. Un altre visor de fotografies també molt complert.

Aquest programa s'obre automàticament en connectar una càmera de fotos.

Passar AVI, DivX, etc a DVD[modifica]

AVIDEMUX

Avidemux és un programa que es pot afegir amb Aplicacions – Centre de programari de l'Ubuntu.

Pot convertir a DVD diversos formats: AVI, ASF, Flash Vídeo, Mastroka, MPEG, NuppelVideo, OGM, QuickTime, MP4, 3GPP.

Un cop iniciem el programa, Aplicacions – So i Vídeo – Avidemux, cliqueu a la pestanya Obre per a importar un arxiu.

Si el vídeo que hem importat prové d'una càmera de vídeo, seria interessant posar-hi el filtre d'entrellaçat. Si el vídeo resultant el reproduïm en un TV no estandarditzat, ens evitarà unes molestes línies verticals al reproduir-lo. Premeu Vídeo – Filtres, pestanya Entrellaçat i feu clic al símbol positiu que teniu a la part inferior. Aleshores heu de veure una finestra com la següent.

Feu clic a D'acord i Tanca.

Si el vídeo fos baixat d'Internet, potser no us caldrà afegir aquest filtre.

El següent pas és indicar el format que volem fer servir per al nostre vídeo resultant. Feu clic a Auto i veureu diversos formats. Per exemple, el VCD ens permet fer Vídeos CD de 700 MB o menys per a gravar-los en un CD. Per a l'opció DVD farem servir un DVD. En triar una opció, hem de veure el següent:


A la pestanya Relac. aspecte a obtenir podreu escollir 4:3 per a TV normals o 16:9 per a TV panoràmics.

Bé, ja teniu el mínim necessari per a crear el vostre DVD. Ara cliqueu a Desa i indiqueu la ubicació del vostre PC per a desar el vídeo.

Si tot ha anat bé, començarà la codificació del vostre vídeo. Normalment, trigarà el mateix temps que la durada del vídeo en temps real.

Una finestra com la que veieu a continuació us indicarà el temps restant:


PiTiVi[modifica]

PiTiVi és el programa d’edició de vídeo, molt bàsic, que bé instaŀlat a l'Ubuntu al menú Aplicacions - So i Vídeo. PiTiVi encara té un camí llarg per recórrer, però la qüestió és que el que s’ha fet per ara, s’ha fet bé. Per desgràcia no és possible -per ara- afegir text als vídeos o altres opcions bàsiques d’edició. Tampoc no es poden afegir transicions o altres efectes a la versió actual del programa, però les versions en desenvolupament ja inclouen característiques relacionades amb aquest aspecte.

Si voleu més informació, aquí trobareu un tutorial molt bo:

http://www.gnulinux.cat/2010/07/primer-projecte-amb-pitivi/

Reproduir vídeos del YouTube al DVD domèstic[modifica]

Què cal fer:

1.- Reproduir normalment el vídeo al Youtube

2.- Sense tancar el navegador d'Internet, obriu el navegador d'arxius Nautilus (Llocs – Carpeta personal), premeu la fletxa Amunt dos cops i entreu a la carpeta tmp, que és la carpeta d'arxius temporals de l'Ubuntu.

En lloc d'amunt 2 cops, també hi podreu accedir si premeu Sistema de fitxers al menú de dreceres que hi ha a l'esquerra del navegador, aleshores també tindreu accés a la carpeta tmp. Cerqueu el vostre vídeo i copieu-lo a qualsevol altra carpeta, ja que en tancar el navegador d'internet, s'esborrarà automàticament l'arxiu de vídeo de la carpeta temporal.

3.- Ara, el que heu de fer, és el mateix que si fos un arxiu .avi tal com explico al capítol Passar AVI, DivX aDVD utilitzant l'Avidemux.

Imagination. Presentació de fotos amb música.[modifica]

Si voleu fer un passi de fotos amb àudio, títols i transicions, amb un programa senzill, aquest és el que us cal. Amb el Centre de programari de l'Ubuntu el podreu instaŀlar i després el trobareu al menú So i vídeo.

L'únic inconvenient és que encara la versió d'aquest programa que té actualment el repositoris d'Ubuntu no està traduït al català. Ubuntu, per defecte, instaŀla la versió estable 2.1 que no té traducció al català tal com he comentat. Ara bé, sembla què, la versió 3.0 en desenvolupament, si que l'estan traduint. Jo he aconseguit el paquet d'idioma en català, i tal com explico a continuació, és molt fàcil d'implementar-lo a Imagination 2.1 per tal de gaudir-lo en català.

Primer heu d'aconseguir l'arxiu que cal utilitzar des d'aquest lloc:http://ubuntuone.com/p/IgY/

Després cal copiar aquest arxiu, amb drets d'administrador, en aquesta ubicació del sistema de fitxers de l'Ubuntu: Sistema de fitxers/usr/share/locale/ca/LC_MESSAGES

Els usuaris novells, que no teniu clar com copiar aquest arxiu, ho podeu fer de la següent manera: Obriu un Terminal Aplicacions - Accessoris - Terminal. Escriviu sudo nautilus (per poder utilitzar nautilus amb drets d'administrador) i introduïu la contrasenya d'administrador. A la barra de navegació de l'esquerra, cliqueu a Sistema de fitxers. Ara aneu amb comte! Si toqueu el que no toca, podeu esgarrar el vostre sistema. Esteu avisats. L'únic que heu de fer és: copiar l'arxiu que us heu descarregat a la següent subcarpeta: /usr/share/locale/ca/LC_MESSAGES

Per acabar, tanqueu el navegador nautilus. Si inicieu Imagination, podreu comprovar que el teniu ja en català. Si algú hi veu alguna errada de traducció, pot informar-me'n que ho reportaré als mantenidors del programa.

Informació útil sobre l'àudio: Imagination no suporta MP3. Aleshores, si teniu arxius MP3 que voleu aprofitar, primer els haureu de transformar en un altre format. Per aquesta tasca, podeu utilitzar amb l'Ubuntu l'Audacity. http://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Ubuntu/Multim%C3%A8dia#Audacity

DeVeDe[modifica]

DeVeDe és un programa fàcil d'utilitzar per a crear DVDs amb els vostres vídeos preferits, per a poder reproduir-los al vostre reproductor domèstic o ordinador. A més, en el cas de voler posar varis vídeos a un mateix DVD, teniu l'opció de crear un menú d'inici per a poder triar entre els diferents vídeos.

Per instal·lar-ho, podeu utilitzar el Centre de programari de l'Ubuntu. Està traduït al català i és molt versàtil.

Aquí trobareu una guia d'ús: Http://www.guia-ubuntu.org/index.php?title=Devede

Audacity[modifica]

Audacity és un programa multiplataforma de gravació i edició d'àudio, fàcil d'usar i lliure. La part gràfica ha estat feta amb la llibreria wxWidgets.

Està disponible en català.

Plataformes en les que està disponible

   * Windows
   * GNU/Linux
   * Mac OS 9 i OS X
   * Unix
   * Solaris 10

Característiques

   * Importar i exportar WAV, MP3 i Ogg Vorbis entre d'altres.
   * Gravar i reproduir sons
   * Editar usant les opcions de tallar, copiar i enganxar, i una opció Desfer il·limitada.
   * Efectes digitals
   * Eliminar sorolls.
   * Es pot programar qualsevol efecte musical o sonor, mitjançant el panell Nyquist, usant Xlisp

font de la informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Audacity

Per a instaŀlar-ho a l'Ubuntu, utilitzeu el Centre de Programari de l'ubuntu.


Enregistrador de discs[modifica]

A l'Ubuntu, per defecte, hi ve instaŀlat el Enregistrador de discs Brasero.

Aquesta eina d'enregistrament de CDs i DVDs té un entorn gràfic molt fàcil d'utilitzar i no té cap secret. Podreu fer discs de dades, d'àudio, etc. Al menú Eines hi trobareu una utilitat per editar cobertes.

Un altre programa d'enregistrament de discs molt popular als sistemes operatius basats amb Linux és el K3b. Aquesta utilitat fa moltes més coses que el Brasero. A l'Ubuntu no bé instaŀlat per defecte, per la qual cosa haureu d'utilitzar el Centre de Programari de l'Ubuntu o un altre utilitat d'instaŀlació.

K3b és un programa originari de l'escriptori KDE. És per això què, recent instaŀlat a l'Ubuntu amb escriptori Gnome, us el trobareu amb l'idioma en anglès. El motiu és que us faltarà l'arxiu de traducció al català del KDE. Però no us espanteu que instaŀlar-ho és molt fàcil. L'únic que heu de fer és, amb Synaptic, instaŀar aquest paquet: kde-|10h-ca

Si teniu cap dubte referent al synaptic, feu un cop d'ull al capítol Instaŀlació de Programari de la Guia Ubuntu.

Un tutorial molt bo del K3b el trobareu aquí: http://ca.wikipedia.org/wiki/K3b

Ambdós programes, a l'Ubuntu, els trobareu a Aplicacions - So i vídeo.