Guia Ubuntu/Linux i el comandament de la Wii
Linux i el comandament de la Wii
Aquest article és una adaptació d'un article escrit al web gnulinux.cat
De fet, és gairebé una transcripció literal. Així doncs, des d'aquí donem gràcies al seu autor Oriol, membre de gnulinux.cat, per la bona feina.
Aquest és l'enllaç de l'article original: http://www.gnulinux.cat/documentacio/linux-i-el-comandament-de-la-wii/
Bé, anem per feina. Cal saber que existeixen tota una sèrie de programes que us permeten utilitzar el comandament de la Wii en sistemes GNU/Linux de formes molt diferents. En aquest article en quatre parts us explicarem què podeu fer amb ell. Veureu que es pot utilitzar per a jugar a videojocs com l’OpenArena (molt divertit amb el comandament de la Wii), però que també el podreu utilitzar com a sensor en una pissarra electrònica (en una presentació, per exemple), o per fer moure el ratolí allà on estigueu apuntant amb el comandament.
Sensors del comandament i connexió amb l’ordinador
[modifica]Bases de funcionament del comandament
[modifica]El comandament de la Wii es comunica amb la consola de videojocs per mitjà de Bluetooth. Aprofitareu aquest fet per comunicar el mateix comandament amb el vostre ordinador. Per tant, és imprescindible que el vostre ordinador tingui un dispositiu de Bluetooth. Molts ordinadors actuals ja porten dispositiu Bluetooth intern però, si no és el vostre cas, podeu comprar-vos un dispositiu Bluetooth USB.
Des del vostre ordinador, podreu detectar qualsevol dels botons del comandament de la Wii. A més, també us funcionarà amb el Nunchuck. Per acabar, malgrat que jo no ho he comprovat, també ha de funcionar amb un comandament de Wii «clàssic», tot i que segurament us interessa més el comandament habitual de la Wii.
A part dels botons, el comandament de la Wii té altres controls (uns sensors) que no veiu directament. D’una banda, tant el comandament com el Nunchuck tenen sistemes per a detectar si estan en posició completament horitzontal, o si tenen alguna inclinació, tant si és inclinat «endavant» o «enrere» com si l’inclinem «a dreta» o «a esquerra». No només detecta si s’inclina, sinó també amb quin angle.
Per acabar, el comandament té també un detector d’infraroig (el Nunchuck no el té) a la part frontal. Aquest detector necessita dos punts de referència per saber on està apuntant. Això us servirà per saber quan esteu apuntant a la pantalla, i a quin punt concret. Quan jugueu amb la Wii, els punts de referència són la barra que poseu a sobre (o a sota) del televisor. Aquesta barra realment només té dues bombetes infraroges que emeten contínuament per tal que el vostre comandament «sàpiga» a quin punt està apuntant exactament.
El comandament de la Wii i el vostre ordinador
[modifica]Com hem comentat abans, per tal de poder comunicar-lo amb la Wii, necessiteu que el vostre ordinador tingui un dispositiu de Bluetooth. Només amb això, ja podreu utilitzar tots els botons i detectors del comandament, excepte el detector d’infraroig. Amb això en tindreu prou per a la majoria de jocs. Però per a utilitats com a l’hora de fer presentacions, on us interessarà que amb el comandament pugueu apuntar a un indret de la pantalla que us interessi, també voldreu que funcioni el detector d’infraroig.
Per tal que us funcioni, necessitareu els dos punts de referència que hem mencionat abans. Si ho voleu fer de forma casolana, podeu posar-hi fins i tot dues espelmes (també emeten llum infraroja!). També podeu muntar-vos una barra amb dues bombetes (extretes de comandaments a distància de televisors que ja no utilitzeu) unides per una pila. Si no us hi volem matar massa, podeu utilitzar la mateixa barra de la Wii, encenent la Wii per tal que hi passi corrent o, per fer-ho molt més fàcil, comprar-vos una barra d’infraroig que funcioni amb piles (en podeu trobar fàcilment a les botigues de videojocs per uns 14€ aprox).
Comprovar el funcionament del comandament
[modifica]Per a comprovar com detecta el vostre ordinador tots els botons i detectors del comandament, només us cal instaŀlar el programa Wmgui. Si utilitzeu Ubuntu o Kubuntu, el trobareu fàcilment al «Centre de programari». Si utilitzeu una altra distribució, podeu instaŀlar-lo a partir del paquet «wmgui», que es troba als dipòsits oficials de la majoria de distribucions.
Un cop instaŀlat el Wmgui, el podreu executar des del menú Aplicacions > Accessoris > Wmgui.
A la pantalla del Wmgui, podreu visualitzar diversos apartats. Però el primer que cal fer és fer la interconnexió del comandament amb l’ordinador. Cal fer-ho des del menú File > Connect. Us apareixerà una finestra on ens indicarà que heu de prémer els botons 1 i 2 del comandament, i fer clic a D’acord. Ara ja tindreu el comandament connectat. Si premeu els botons del comandament, veureu com s’encenen els botons corresponents al Wmgui. Però de moment no detecta el comportament dels sensors d’inclinació ni el d’infraroig.
Si voleu veure el funcionament dels detectors d’inclinació del comandament, heu d’activar el menú Settings > Acc. Data. En activar-lo veureu com, a mida que inclineu el comandament, es van movent les barres de l’apartat Motion sensors i van canviant els valors numèrics.
Si, a més, voleu comprovar el funcionament del detector d’infraroig, heu d’activar Settings > IR. Llavors, heu d’apuntar el sensor infraroig que hi ha a la part davantera del comandament cap a la barra d’infraroig (la de la Wii). Si no teniu barra d’infraroig, podeu apuntar el comandament cap a alguna bombeta halògena que porti una estona encesa. A l’apartat IR veureu com el comandament detecta en quin punt es troba la font d’infraroig.
Per acabar, si activeu Settings > Extension Data visualitzareu el funcionament de tots els controls del Nunchuck, tant els botons com la roda i els seus detectors d’inclinació, i els del comandament «clàssic» (en cas que el tingueu).
Per acabar, des del menú Controls del mateix Wmgui podreu engegar els quatre LED del vostre comandament, o activar el vibrador (Rumble).
Pissarra electrònica
[modifica]Un cop heu vist quins sensors té el comandament de la Wii, com funcionen i com es connecta al vostre ordinador, us mostrarem el primer exemple de funcionalitat que podeu donar-li: el de pissarra electrònica. Per exemple, això pot ser útil en presentacions, on utilitzeu un projector per mostrar el vostre ordinador en una pantalla gran. Tal com us mostrarem, utilitzarem el comandament de la Wii com a detector fixe, i amb un punter infraroig anirem apuntant a la pantalla per tal de moure el ratolí, fer clic on més ens interessi o dibuixar directament sobre la pantalla projectada.
El punter infraroig
[modifica]El primer que necessitareu és precisament un punter infraroig. Hi ha tres maneres d’obtenir-ne un:
1. Comprar directament un punter infraroig. El problema és que acostumen a ser una mica cars.
2. Muntar un punter infraroig casolà. A moltes webs trobareu informació sobre com fer-ho. No és molt complicat, però cal ser una mica «manetes».
3. Comprar un punter LED (que no sigui infraroig). Acostuma a ser molt econòmic. Llavors, només cal obrir la part on hi ha el LED, i s’ha de canviar aquest per un que sigui infraroig. El més senzill és utilitzar un LED d’un comandament a distància que ja no utilitzeu (d’un televisor antic, per exemple).
Instaŀlació del GTK-Whiteboard
[modifica]Després, heu d’instaŀlar el programari que us permet utilitzar la pissarra electrònica, el GTK-Whiteboard. Si sou usuaris d’Ubuntu o un derivat seu, aneu al Centre de programari i cerqueu pissarra. Trobareu el programa Pissarra electrònica Wiimote per al GTK. Instaŀleu-lo. Si utilitzeu una altra distribució, podeu instaŀlar-vos el programa amb el paquet «gtkwhiteboard», que es troba en els repositoris oficials de la majoria de distribucions.
Disposició dels elements
[modifica]Abans de veure com utilitzar aquest programa, explicarem com heu de disposar els elements de que disposeu (sobretot, el comandament de la Wii). D’una banda, teniu el vostre ordinador (segurament portàtil), amb un projector que us mostra l’escriptori de l’ordinador en una pissarra/pantalla/paret. El comandament de la Wii us servirà com a detector de la llum infraroja del punter quan apunteu a aquesta superfície. Per tant, l’heu de deixar en un lloc fixe (quiet), apuntant cap a la pissarra. Per tal que pugui abastar tota la pantalla, convé deixar-lo a una certa distància (depèn de la mida de la pantalla projectada, però com a mínim l’heu de deixar a 2m). A més, per tal d’evitar que amb el vostre cos bloquegeu la llum infraroja, és convenient que no estigui centrat just davant de la pantalla (tot i que sí apunti el comandament al centre de la pantalla), sinó una mica enretirat a l’esquerra (si sou dretans) o a la dreta (si sou esquerrans).
Heu d'apuntar amb el punter infraroig cap a la pantalla, el raig infraroig es reflectirà en aquesta i arribarà al comandament de la Wii, que detectarà el punt exacte on estàveu apuntant amb el punter. Per afavorir que el raig es reflecteixi i arribi amb prou potència al comandament perquè el detecti, convé que la superfície on projecteu l’escriptori sigui més aviat brillant (per exemple, una pissarra blanca).
Configuració del GTK-Whiteboard
[modifica]Un cop disposat els diversos elements (escriptori projectat sobre una superfície i comandament de la Wii apuntant a aquesta superfície), engegueu el GTK-Whiteboard des del menú Aplicacions > Accessoris > GTK Wiimote Whiteboard.
Quan l'engegueu, us trobareu diverses opcions. Normalment, jo desactivo el Touchpad Mode. Si l’activeu, quan apunteu el punter a la pantalla i hi engegueu el llum infraroig (el punter té un botó per fer-ho), amb el punter únicament moureu el ratolí per la pantalla. En canvi, si el teniu desactivat, si engegueu el llum infraroig simulareu un clic amb el botó dret del ratolí al punt de la pantalla on estigueu i, si deixeu el botó del punter premut, podreu arrossegar les finestres o (amb un programa de dibuix com el Gimp o algun de més senzill) dibuixar directament sobre la pantalla.
Amb el segon apartat, Enable side click podreu configurar com ha d’interpretar el GTK-Whiteboard si feu clic amb el punter a l’exterior de la pantalla. Per exemple, podreu dir-li que si feu clic amb el punter a la part exterior esquerra de la pantalla utilitzi el desplaçament vertical de les finestres, i si feu clic a la part exterior dreta de la pantalla faci un clic dret del ratolí (són les opcions predeterminades).
Ús del GTK-Whiteboard
[modifica]Ara sí, un cop configurat tot, podeu fer clic a Start per iniciar la comunicació amb el comandament de la Wii (i, per tant, a utilitzar-lo com a pissarra electrònica). El primer que us demana el programa és que premeu alhora els botons 1 i 2 del comandament, per tal que l’ordinador el detecti. Després, és necessari que el comandament sàpiga «on» és la pantalla i «quant espai ocupa». Per tant, us demanarà que amb el punter feu clic a les quatre cantonades de la pantalla projectada. Un cop fet això, ja podreu utilitzar tot el muntatge que heu fet com a pissarra electrònica.
El Wiican
[modifica]Fins ara, heu vist tots els botons i detectors que té el comandament de la Wii, i heu comprovat que el vostre sistema els detecta correctament. Posteriorment, heu vist la seva primera aplicació pràctica, per tal d’utilitzar-lo en una pissarra electrònica. En aquesta tercera part veureu com fer-lo interactuar amb el sistema de formes molt diverses per mitjà del programa Wiican. Gràcies a aquest, per exemple, podreu utilitzar el comandament de la Wii com a ratolí (molt útil en presentacions) o per a jugar amb ell a videojocs.
Instaŀlació del Wiican
[modifica]El Wiican també el tindreu disponible al Centre de Programari de l'Ubuntu, Kubuntu i derivats. En el cas que no sigui disponible a la vostra distribució el podreu obtenir des de GetDeb (http://ca.wikipedia.org/wiki/Getdeb). De tal manera que us haureu de configurar Getdeb al vostre ordinador. No és gaire difícil si seguiu les següents passes:
1. Obriu el Centre de programari de la vostra distribució i seleccioneu-hi el menú «Edita o Arranjament > Fonts de programari». A les fonts de programari, seleccioneu la pestanya Altre programari i feu clic a Afegeix…. En el camp Línia APT: afegiu hi el següent:
deb http://archive.getdeb.net/ubuntu natty-getdeb apps
Després, sense sortir de les fonts de programari, descarregueu-vos aquesta clau d’encriptació de GetDeb: http://archive.getdeb.net/getdeb-archive.key . Després, a la finestra de fonts de programari, aneu a la pestanya Autenticació i feu clic a Importa un fitxer de clau…. Seleccioneu el fitxer de clau d’encriptació que us heu descarregat i sortiu de les fonts de programari. De nou en el centre de programari, en pocs segons s’hauria d’haver refrescat la llista de programes, i ja hauríeu de tindre disponible el Wiican. Instaŀleu-lo.
Ús del Wiican
[modifica]Un cop instaŀlat el Wiican, abans de poder-lo utilitzar cal que reinicieu l’ordinador. Un cop fet això, ja podreu executar el Wiican des del menú Aplicacions > Accessoris > Wiican. El programa s'obrirà com una tasca al panell superior.
Si hi feu clic amb el botó esquerre del ratolí, us mostrarà l’opció Desconnecta (de moment, desactivada) i quatre perfils de connexió («Wiimote mouse», «Wiimote IR Mouse», «Wii Gamepad» i «Classic Gamepad»). Cada perfil és una configuració de què ha de fer cada botó i detector del comandament. Quan seleccioneu un perfil, us demanarà que premeu alhora els botons 1 i 2 del comandament per tal de completar la connexió. Si feu clic a la tasca Wiican del panell superior amb el botó dret del ratolí, trobareu l’opció Edit mappings des de la qual podreu afegir, editar i importar els perfils.
En el següent apartat, us parlarem de perfils creats per l'Oriol, membre de GNULinux.cat (a partir de perfils que venien amb el wminput), i que són molt útils. També els podreu trobar a la secció de Projectes de GNULinux.cat. Per a poder-los utilitzar, us els heu de descarregar i, des de l’opció Edit mappings, importar els dos fitxers.
Dels perfils que venen de forma predeterminada, el perfil «Wiimote mouse» us permet moure el ratolí per mitjà del comandament. De tota manera, com que no utilitza el sensor d’infraroig, no acaba de ser del tot funcional. Amb aquest perfil, per exemple, no s’ha d’apuntar amb el comandament al punt de la pantalla on vulgueu que estigui el punter, sinó que aquest anirà cap a l’esquerra quan vosaltres inclineu el comandament en aquesta direcció.
Per tal d’utilitzar el ratolí, per exemple en una presentació, el millor és utilitzar el seu detector d’infraroig. Perquè funcioni, és necessari proporcionar al comandament un punt de referència (és a dir, la barra d’infraroig), ta com es comenta a la primera part d’aquest article. Per tenir el Wiican amb aquesta configuració, apart d’engegar la barra d’infrafoig, heu d’utilitzar el perfil «Wiimote IR mouse» que ja ve amb el propi Wiican.
Perfils addicionals de GNULinux.cat
[modifica]A part dels perfils que ja venen de forma predeterminada, n’han creat un d’especial per a jugar al joc Neverball (http://www.gnulinux.cat/2009/12/neverball-i-neverputt/). Podreu descarregar el perfil d’aquest enllaç: http://www.gnulinux.cat/dev/wiican/Neverball.wii. Un cop baixat, aneu al Edit mappings del Wiican, i importeu el fitxer. Després ja el podreu utilitzar quan vulgueu jugar al Neverball. Per a fer-ho, engegueu primer el Wiican, activeu el perfil Neverball i després arranqueu el joc Neverball.
Un altre perfil que posen a la vostra disposició és el FPS (http://www.gnulinux.cat/dev/wiican/FPS.wii). Està especialment dissenyat per a jugar a jocs FPS (First Person Shooter). Per exemple, és molt divertit jugar amb aquest perfil al OpenArena (i si ho feu amb l’ordinador connectat a un televisor amb pantalla gran, encara més.
Altres programes per al comandament de la Wii
[modifica]En les parts anteriors d’aquest article, ja heu vist com funcionen els sensors del comandament de la Wii, com utilitzar-lo en una pissarra electrònica i com utilitzar el Wiican, que té moltíssimes utilitats. En aquesta darrera part, us explicarem algun altre programa, d’utilitat més limitada, però que poden resultar interessants.
Transfermii
[modifica]El Transfermii és un programa molt senzill, que us permet importar al vostre ordinador un Mii d’un comandament de Wii i exportar-lo en un altre comandament. És a dir, amb ell podreu traspassar Mii’s entre comandaments.
Si utilitzeu Ubuntu, el podreu instaŀlar cercant «transfermii» en el Centre de programari. Si utilitzeu altres distribucions, us el podeu instaŀlar a partir del paquet «transfermii-gui». Després, el podreu executar des del menú Aplicacions > Accessoris > Transfermii.
Un cop engegat, feu clic a Connect. Com sempre, haureu de fer clic als botons 1 i 2 del comandament de la Wii per tal que el detecti l’ordinador. Després, seleccioneu el Slot on tingueu el Mii, i feu clic a Download per baixar-lo a l’ordinador. Si ja teniu un Mii en el vostre ordinador, podeu seleccionar un altre Slot i pujar-l’hi el Mii amb el botó Upload.
Altres programes
[modifica]Apart d’això, ja s’està treballant en programes molt més específics per a aprofitar al màxim el comandament. Per exemple, el mateix programador del Wiican està treballant en el Wiimidi (https://github.com/fontanon/wiimidi). Amb aquest programa, vol aconseguir que el comandament de la Wii es transformi en un instrument musical, enviant senyals MIDI a un sintetitzador.
Un altre programa que té la mateixa base és el WiiDrumSynth, http://wiidrumsynth.codeplex.com/ (encara que no és específic per a Linux, en la seva web comenten que ha de funcionar amb Mono). Per mitjà d’aquest, podrem tocar la bateria amb el nostre comandament de la Wii.
Aquests dos últims programes encara estan molt verds, i el seu ús és encara força complicat i no estan complets, però ens donen una idea de les possibilitats que té aquest comandament, i la feina que s’està fent per integrar aquesta eina en el nostre ordinador.