Vés al contingut

GNU/LINUX per usuaris/Primers passos/Personalització de l’entorn KDE/Centre de control

Si bé en les seccions anteriors hem anat veient alguns dels aspectes de configuració més importants en l’entorn KDE, el Centre de Control (figura 2.8) és una aplicació que ens permet configurar tot el que s’ha vist anteriorment i molt més. Podem accedir-hi a partir del menú KDE - Preferències - Centre de control. Les diferents seccions de les que està compost el centre de control (accessibles des de l’arbre jeràrquic de l’esquerra) són les següents:

  • Administració del sistema: seccions per configurar la pantalla d’accés en el sistema (on se’ns demana login i password), data i hora, actualització de l’índex d’ajudes, instal·lació de fonts, etc.
  • Aspecte i temes: mòduls relacionats per la personalització dels colors, fonts, el fons de l’escriptori, etc. També existeixen els temes d’escriptori, els quals configuren una sèrie de característiques de l’entorn com són els botons, les imatges de fons, les fonts utilitzades, etc. Encara que navegant per les diferents seccions d’aquesta finestra ens podem personalitzar l’escriptori com vulguem, els temes ens poden ajudar a trobar un tipus d’estil que s’adapti més als nostres gustos. Un cop escollit el que més ens agradi, es pot guardar la configuració anant a la secció de Administrador de temes i clicant sobre el botó Crear.
  • Components de KDE
    • Administrador d’arxius: configuració del Konqueror.
    • Administrador de serveis: serveis que té el sistema.
    • Administració de sessions: una sessió de treball és l’estat en què un usuari deixa l’escriptori quan surt del sistema. Des d’aquesta secció podem configurar si volem que les sessions dels usuaris es restaurin quan entrin al sistema, l’acció a realitzar quan s’acaba una sessió, etc.
    • Associacions d’arxius: per saber quines aplicacions obren quins tipus d’arxius, KDE permet configurar aquestes associacions de la forma com vulguem. Aquestes associacions es fan a partir de patrons de recerca en el nom de l’arxiu, de forma que un * significa qualsevol cadena de caràcters, un ? representa qualsevol caràcter en la posició donada, etc. De totes maneres, generalment el patró sol ser del tipus *.X on la X representa l’extensió del fitxer.
    • Corrector ortogràfic: selecció del corrector ortogràfic. – Llibreta de direccions: configuració de la llibreta de direccions de KDE.
    • Selector de components: selecció del client de correu predeterminat, l’emulador de terminal, etc. Control d’energia: configuracions sobre la bateria del portàtil i l’aturada de la pantalla.
  • Escriptori
    • Aspecte: fonts utilitzades a l’escriptori (per les icones).
    • Barra de tasques: configuració del comportament en la barra de tasques.
    • Comportament: comportament dels botons del ratolí a l’escriptori, mostrar o no els dispositius de sistema, configuració de la previsualització dels arxius, etc.
    • Comportament de la finestra: en aquesta secció es pot personalitzar com actuaran les finestres al treballar amb elles. Per exemple, es pot fer que el focus (la finestra seleccionada) segueixi el moviment del ratolí, quina acció es realitzarà al fer doble clic sobre la barra de títol de les finestres, etc. És important investigar totes aquestes opcions ja que els gustos en la forma de treball de cada usuari són molt diferents i personalitzar correctament aquestes accions pot ajudar en gran mesura a sentir-nos més còmodes en l’entorn. – Escriptoris múltiples: número d’escriptoris virtuals que volem i nom dels mateixos. – Panells: configuració dels panells de control.
  • Internet i xarxa: aspectes relacionats amb la compartició d’arxius per la xarxa, navegador, usuari de correu electrònic, etc. La configuració d’aquests aspectes només és útil si s’utilitza com a navegador el Konqueror i el Kmail com a client de correu electrònic.
  • Perifèrics: gestió de perifèrics, com són el comportament del ratolí, el teclat, etc.
  • Regional i accessibilitat: en aquests mòduls hi podem configurar l’idioma que utilitzem, el país on vivim (per personalitzar el format de números, moneda, etc.) i les tecles d’accés ràpid. És interessant conèixer quines són i adaptar-les als nostres gustos per poder agilitzar més les nostres operacions.
  • Seguretat i privacitat: configuració de passwords i tipus de criptografia que s’utilitza en el sistema.
  • Sons i multimèdia: reproducció de sons en determinades accions de les aplicacions.

Com veiem, el centre de control ens permet la configuració de moltíssims aspectes diferents de KDE i el sistema operatiu. En els punts anteriors hem ressaltat les que creiem més útils pels usuaris sense aprofundir-hi excessivament ja que l’entorn és molt intuïtiu. De totes maneres, al començar a utilitzar KDE és recomanable provar diferents configuracions i escollir la que més s’adapti a les nostres necessitats.