Existeixen diferents tipus d’ajuts per afavorir l’equitat educativa:
Ajuts individuals de transport escolar: en els casos d’incompatibilitat horària o de situació geogràfica allunyada, s'ofereixen ajudes per facilitar el desplaçament en vehicle propi o transport públic fins als centres escolars. Es tracta d’ajuts directes regulats per unes bases que tenen en compte la distància i el nombre de viatges diaris.
Ajuts individuals de menjador: són ajuts individuals de menjador per a alumnes de 3 a 16 anys de la comarca que visquin situacions de vulnerabilitat socioeconòmica.
Programa municipal de prestacions econòmiques: és un programa de prestacions econòmiques transitòries i no periòdiques per a la cobertura de necessitats bàsiques, sanitàries o escolars, desplaçaments, allotjament i manutencions. Quant als ajuts en l'àmbit escolar, es poden obtenir prestacions per a despeses relatives a: activitats extraescolars, escola bressol, material escolar, reforç psicopedagògics, desplaçaments, etc.
Alumnat d'ensenyaments obligatoris de centres educatius sufragats amb fons públics i empadronats en algun municipi de la comarca que gestiona l'ajut. S'inclouen l'alumnat matriculat en escoles d’educació especial o unitats de suport a l’educació especial (USEE), o alumnat amb necessitats educatives especials integrat en escoles ordinàries.
Persones o unitats familiars que es trobin en situació de precarietat econòmica o en una situació social desfavorable o de dependència i que compleixin els requisits que estableix la normativa.
Compensar les desigualtats d'origen de l'alumnat independentment del context econòmic, el social i el territorial de la família on han nascut.
Facilitar l'escolarització i l'accés al servei de menjador als alumnes i famílies en situacions de vulnerabilitat social.
Pal·liar totalment o parcialment, amb caràcter individualitzat o familiar, situacions de persones afectades per un estat de necessitat i que pateixen risc d'exclusió social.
Ajuts de menjador i transport: quant a la gestió, els serveis socials de l'ajuntament es fan càrrec de la convocatòria, la recepció i la revisió de les sol·licituds, i el consell comarcal de l'atorgament i el pagament dels ajuts. Pel que fa al finançament, se'n fa càrrec el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a través dels consells comarcals per delegació de competències.
Altres ajuts: la convocatòria i el procediment oficial d'atorgament d'ajuts són regulat per normatives. El procediment de convocatòria aprovat, la selecció i l'atorgament de l'ajut són publicats al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB).
Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Consells comarcals (llevat de la ciutat de Barcelona, on els ajuts els gestionen els serveis territorials de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona).
Alguns ajuntaments hi intervenen aportant finançament municipal.
En la majoria de consells comarcals la gestió recau en el servei d'educació i en els ajuntaments, en els serveis socials.
Joventut també pot liderar convocatòries més puntuals segons els recursos i les necessitats detectades (ajuts a l'estudi o en l'etapa post-obligatòria, per exemple).
Enllaços externs (experiències i recursos a Catalunya)