Equipats per a la vida/Fitxes de contingut/canvia de cadira

Nom de l’activitat Canvia de cadira!

ENTRAR I SORTIR DEL ROL

Habilitat Empatia. Gestió de conflictes.

Entren en joc les "Habilitats interpersonals i de comunicació" especialment la comunicació assertiva, l'empatia, la col.laboració i el treball en equip. L’exercici està dissenyat per ajudar-te a ser més flexible a l’hora de tractar amb altres rols amb els que a vegades et sents bloquejat/da. L’empatia respecte la contrapart és un requisit previ per totes les intervencions en les que es porta a terme un canvi de rol. Si intentes alguna cosa en aquesta direcció sense tenir una connexió emocional clara amb l’altre rol, l’exercici no funcionarà. La teva parella es sentirà confusa i la situació es complicarà.

Habilitat Utilitzar aquest exercici per preparar converses complicades pot gener un impacte en el desenvolupament del diàleg abans que es produeixi. La teva actitud serà més tranquil•la i l’altra persona notarà certa empatia cap a ella.

- OBJECTIUS: Ajudar-te a ser més flexible quan et relaciones amb rols/persones que et molesten, et fan enfadar, no enténs o et frustren - Tenir més empatia amb les posicions contràries a la nostra.

Et recomanem moltíssim que et moguis físicament d’una posició a l’altra, perquè el moviment facilita en gran mesura el canvi de rol. Tampoc és mala idea que utilitzis aquests canvis de posición enmig d’una conversa real, Em posaré en la teva posició…(t’aixeques i et poses al seu costat).

Durada i destinataris Entre 30 min i una hora aprox. (pensada i presentada per a professionals però adaptable per a joves)
Materials 2 cadires i una còpia de l’exercici per cada persona
L'exercici La Dinàmica

L’exercici s’ha de realitzar en parelles. Primer el farà un/a membre de la parella mentre l’altra persona l’anirà guiant a través dels passos i l’acompanyarà perquè els pugui anar realitzant (facilitarà).

1. Pensa en una situació de conflicte habitual que tinguis amb un membre del teu equip, organització, projecte, col•lectiu (si encara no el tens pots pensar en conflictes que has tingut amb alguna persona en col•lectius, projectes o organitzacions en les que estàs o has estat). Ha de ser una situació que t’impliqui només a tu i a l’altra persona.

2. Quins són els rols que entren en conflicte? Intenta descriure’ls de la forma més precisa possible (jefa, membre de l’equip, company/a, contingut A, contingut B…). Representa, amb l’ajuda de dues cadires, les dues posicions que es posen en joc en la discussió (rol A i rol B).

3. Col•locat fora dels dos rols i explica al teu company/a el curs general que té la discussió o el desenvolupament habitual del conflicte: Jo dic….l’altra persona diu….i així d’una posició a l’altra.

El següent pas té a veure amb poder comprendre l’experiència dels dos rols i capturar i expressar l’essència.

4. Primer asseu-te en la cadira que representa el teu rol. Reviu la situació i concentra’t en el contingut principal que vols expressar des d’aquesta posició.

5. Intenta anar un pas més enllà i experimenta també els sentiments que desperten en tu aquesta posició. Què et commou en aquest rol? Quina és la teva principal preocupació? Perquè és tant important per tu o perquè estàs tant íntimament connectat amb aquesta postura? Com es reflexa la teva visió personal i el posicionament en aquests sentiments?

6. Explica-li al teu company/a de forma que el nucli o essència del teu rol es torni visible i tangible. Intenta expressar-ho en una frase, per exemple: Porto treballant en aquest projecte des de fa 10 anys perquè considero que és el meu objectiu a la vida oferir al món activitats que ens facin la vida més fàcil o que promoguin un determinat estil de vida. Pel camí he adquirit una sèrie de coneixements sobre quina és la millor manera de fer-ho i tinc una experiència.

7. Ara, canvia de rol i seu a la cadira de l’altra persona. Intenta representar el rol seguint el mateix procediment. Pot ser que et costi una mica però l’esforç mereixerà la pena! Comença també amb els continguts expressant-te de la mateixa manera que ho faria l’altra persona. Després posa atenció als sentiments. Com es sent l’altra persona en aquest rol? Què hi ha darrera de la posició? Intenta descobrir el nucli d’aquest rol oposat i expressa’l en una frase, per exemple: Des de que vaig participar en un projecte que es va acabar per fer aquest tipus d’activitats, em fa molta por passar per una situació semblant. Crec que és una manera completament desfasada de veure la situació i puc explicar els motius.

8. Quan tinguis la sensació, amb ajuda del company/a, i has entès quin és el nucli, l’essència, la qualitat de cada un dels rols, allunya’t uns passos de les cadires. Ara li toca al teu company/a expressar el nucli de cada un dels rols ocupant les cadires. La teva posició ara és nova, és una tercera posició que podem anomenar metaposició. Observa la dansa o l’alternança entre els dos rols des d’aquesta tercera posició distanciada en la que et trobes i pregunta’t: des de la meva experiència prèvia, què em resulta familiar o com puc connectar amb el nucli de l’altre rol? En quines situacions jo m’he assegut en aquesta cadira o en quines circumstàncies podria tornar a ocupar aquesta cadira una altra vegada? D’aquesta manera hauries de poder experimentar almenys un 1% de verdadera empatia (és a dir, una connexió autèntica amb la teva pròpia experiència personal).

9. Ara necessites ser creatiu/va: des d’aquesta nova perspectiva, què penses del conflicte o la situació? Quines possibilitats se t’ocorren quan penses en com dirigir la situació d’una altra manera? Creus que pots dir a l’altra alguna cosa que el faci canviar?

10. Torna a seure a la teva cadira una altra vegada i el teu company a la de l’altre i intenta escollir noves vies d’actuació. Intenta alguna cosa nova! Observa què passa, quines són les teves reaccions i les del teu company/a…Podeu jugar i assajar junts diferents estratègies.

Presentació

Explicar que farem una dinàmica per aprendre a posar-nos al lloc de les altres persones. L’exercici té moltes preguntes perquè ens puguin ajudar però no cal que les responguem totes.

No tothom ha d’arribar fins al final, on arribi cada persona està molt bé perquè a vegades no n’hi ha prou amb un dia ni amb dos per tenir més empatia cap a una altra posició. L’important és poder ser conscient i aprendre alguna cosa nova de nosaltres mateixes/os en relació a l’empatia.

Recomanar moltíssim que es moguin físicament d’una posició a l’altra, perquè el moviment facilita en gran mesura el canvi de rol.

Desenvolupament

Es segueix la dinàmica tal i com l’hem exposada. Per ajudar recomanem que:

- Les persones que faciliten o dinamitzen puguin fer una demostració al mig (entre ells o amb dues persones que ho vulguin provar) - A vegades les persones tenim mandra de fer aquests exercicis perquè ens suposen un repte i no hi estem acostumades o ens fa vergonya de compartir amb altres persones la nostra intimitat. És natural, nosaltres sempre convidem i animem a fer-los però també ho respectem si hi ha persones que consideren que no és el seu moment per fer-los. En aquest cas els hi diem que poden fer d’observadors/es i demanem a algunes parelles si no els hi fa res tenir observadors. Normalment no hi ha problema. - Mentre les parelles fan l’exercici és recomanable que la o les persona/es que dinamitzin vagin passant per veure com van, si estan encallats/des, si necessiten suport, etc. - Tampoc és mala idea que utilitzis aquests canvis de posició enmig d’una conversa real, Em posaré en la teva posició…(t’aixeques i et poses al seu costat).

Tancament

Un cop finalitzat l’exercici ens posem en cercle i creem un espai per a compartir les diferents experiències. Podem dir que ens agradaria molt saber com els ha anat l’exercici i si els ha resultat útil però que entenem que tothom ha de compartir en la mesura que vulgui i fins on vulgui. Podem facilitar la participació a partir de les següents preguntes i estan oberts/es a tota la diversitat d’experiències per tal que tothom es pugui sentir al màxim de llliure. - Com us ha anat? us ha resultat útil? Obrir l’espai també per les persones que no els ha resultat útil, que puguin explicar perquè i segur que també serà interessant el que aporten. - Quines parts han sigut més difícils i quines no tant? - Què us ha semblat la idea del rol? - Què heu sentit al canviar de rol i anar a l’altre rol? I en adoptar una metaposició (3a posició)? - Heu pogut descobrir alguna cosa nova? - En què us pot ser útil en la vostra vida diària?

La posada en comú acostuma a ser molt rica i ens ajuda a tot el grup a ser més conscients de tots els aspectes que estan relacionats amb l’empatia.

Reflexions DISCUSSIÓ GRUPAL

L’exercici està dissenyat per ajudar-nos a ser més flexibles a l’hora de tractar amb altres rols amb els que a vegades et sents bloquejat/da. L’empatia respecte la contrapart és un requisit previ per totes les intervencions en les que es porta a terme un canvi de rol. Si intentes alguna cosa en aquesta direcció sense tenir una connexió emocional clara amb l’altre rol, l’exercici no funcionarà. La teva parella es sentirà confusa i la situació es complicarà.

Utilitzar aquest exercici per preparar converses complicades pot gener un impacte en el desenvolupament del diàleg abans que es produeixi. La teva actitud serà més tranquil•la i l’altra persona notarà certa empatia cap a ella.

L’exercici és una eina útil que pots utilitzar sempre que vulguis anar un mica més enllà de lo habitual en les situacions de conflicte. La metaposició, en particular, pot portar-nos a comprendre ràpidament la situació i a eixamplar les possibilitats del nostre comportament.

Referència Aquesta fitxa ha estat proposada per Fil a l’agulla SCCL www.filalagulla.org

anna@filalagulla.org