Vés al contingut

Viquillibres:Autoria

(S'ha redirigit des de: VL:AUT)
Política de Viquillibres Aquesta pàgina descriu una política oficial de Viquillibres. Disposa d'un ampli consens i, per tant, es considera com una norma a seguir per la comunitat.
Abans d'editar-la assegureu-vos que disposeu del quòrum suficient utilitzant la pàgina de discussió, la taverna o obrint una presa de decisions.
Drecera:
VL:AUT


L'esperit col·laboratiu dels projectes de Wikimedia es basa en posar el coneixement lliure a l'abast de tothom de forma altruista. Les llicències que hi són compatibles, a més a més, n'asseguren la seva distribució universal per a qualsevol finalitat, fins i tot comercial.

A diferència d'escriure un article a la Viquipèdia o una entrada al Viccionari, l'edició d'un llibre de text sencer (inclús una part) suposa un esforç intel·lectual i de treball considerablement major. És per això que sembla raonable que el seu o seus col·laboradors principals se'n puguin atribuir la creació o contribució en un lloc moderadament visible; és una acció comprensible i Viquillibres permet aquesta acció.

En general, s'ha decidit no imposar cap norma ni convenció pel que fa a la menció d'autoria dels llibres del projecte; aquesta pàgina només recullen alguns consells sobre com fer-ho. Us demanem que, per damunt de tot, tingueu en compte que no és obligatori mencionar-la, que empreu el sentit comú en les vostres accions i feu ús del diàleg en cas de conflicte.

Quan pot atribuir-se l'autoria d'un llibre?

[modifica]

Es pressuposen com a motius suficients per a considerar-se col·laborador i part de la creació d'un manual o guia:

  1. La seva estructuració o plantejament.
  2. La redacció d'un de sol fins a la totalitat dels capítols.
  3. La correcció ortogràfica general o supervisió dels continguts del mateix.
  4. La traducció a partir d'una altra versió de Wikibooks, en què s'haurà d'esmentar quins són els veritables editors i de quina llengua s'ha adaptat.

En canvi, no són raons de pes per a autoproclamar-se autor d'un llibre:

  1. La simple o profunda lectura d'aquest.
  2. L'addició d'alguna paraula o fins i tot paràgraf puntual en un dels capítols.
  3. La correcció ortogràfica d'alguna de les seves frases.
  4. L'ús o menció d'aquest per a redactar una altra obra.

On es pot situar l'autoria d'un llibre?

[modifica]

En qualsevol cas, la correcta navegació i la visibilitat del contingut del llibre ha d'estar sempre per davant del posicionament dels seus autors. És a dir, que el fet de conéixer qui l'ha escrit ha d'estar a mig terme entre la localització sense dificultats i la discreció.

Algunes bones maneres de situar-la (i en què es poden trobar en la majoria de llibres existents) són les següents:

  1. En la pàgina principal del llibre, dedicar unes línies a saber quins usuaris o institucions han col·laborat a redactar-lo i qui ha fet cada tasca.
  2. També a la mateixa portada, fer-ho en un requadre al marge dret o en un desplegable.
  3. Si el llibre consta d'un capítol introductori o pròleg, dedicar-ne un espai a aquest assumpte.
  4. Dedicar un darrer capítol del llibre a l'autoria.
  5. Relegar els autors a un segon pla i escriure a la discussió de la pàgina principal del llibre.

Com es pot atribuir l'autoria d'un llibre?

[modifica]

A l'hora de mencionar els noms d'aquells participants en la construcció de l'obra, hi ha diverses maneres de fer-ho. De menys a més detall, algunes d'aquestes són:

1. Escrivint simplement el nom d'usuari (en cas d'aquells que estiguin registrats), si voleu donar la informació justa.
Per exemple: Usuari:Exemple o Exemple.
2. Acompanyant el nom real al d'usuari.
Per exemple: Josep Lluís Català (Usuari:Exemple).
3. Escrivint també la professió a què us dediqueu si està relacionada amb la professionalitat de redacció del manual.
Per exemple: Josep Lluís Català (Usuari:Exemple), matemàtic.
4. Acompanyant els elements anteriors de la relació amb l'associació o entitat de què formeu part, si la vostra col·laboració està vinculada amb aquesta.
Per exemple: Josep Lluís Català (Usuari:Exemple), matemàtic del projecte Matemàtiques en línia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
5. Expressant el nom de la institució que l'ha elaborat, i opcionalment la icona que el representa si aquesta s'avé a les llicències de Wikimedia Commons.
Per exemple: Consell Comarcal del Priorat.

Recordeu, però, ser concisos i que Viquillibres no és una pàgina personal ni de ressenyes, ni tampoc una plataforma publicitària o d'assajos.

Quina responsabilitat en el contingut suposa l'autoria?

[modifica]

L'Avís general eximeix el projecte i els seus autors, és a dir, la comunitat voluntària d'editors, de qualsevol responsabilitat pels errors, continguts, veracitat o falàcies que puguin contenir els llibres que en formen part.