Hive

Hive és un joc de taula dissenyat per John Yianni i publicat l'any 2001 per Gen42 Games. És per a 2 jugadors, no està limitat per un tauler i es pot jugar a qualsevol lloc. Hive està format per 22 fitxes (11 negres i 11 blanques) que mostren una sèrie d'insectes, cadascun amb la seva manera única de moure's. L'objectiu de l'Hive és capturar l'abella reina enemiga rodejant-la completament.[1]

Components[modifica]

El joc bàsic conté 22 fitxes, 11 fitxes blanques i 11 fitxes negres. Cada un dels conjunts de 11 fitxes conté:

  • 1 abella reina
  • 2 escarabats
  • 3 formigues
  • 2 aranyes
  • 3 saltamartins

Objectiu del joc[modifica]

L'objectiu de Hive és rodejar la reina de l'oponent, mentre al mateix temps s'intenta evitar que el rival rodegi la pròpia. El jugador que envolti completament la reina rival, guanya el joc. Les peces que envolten a la reina poden ser tan rivals com pròpies.

Normes de joc[modifica]

Jugar les peces (introducció de noves peces al joc)[modifica]

El joc comença quan cada jugador posa, de manera consecutiva, una de les seves peces. Amb l'excepció d'aquests dues peces inicials, qualsevol peça que es posi en joc haurà d'estar en contacte només amb peces del seu mateix color, però una vegada col·locada, té llibertat per moure's tocant qualsevol color. A més a més, quan una peça es posada en joc, no es pot retirar.[2]

La ubicació de la reina[modifica]

La reina es pot col·locar en qualsevol moment entre el primer i el quart torn del jugador. Si un dels jugadors encara no ha col·locat la reina en el seu quart torn, està obligat a posar-la en aquell moment.[3]

Moviment de peces[modifica]

No es necessari col·locar totes les peces del joc abans de poder començar a moure. Es pot escollir entre col·locar o moure una peça durant el torn, però només es pot moure una peça un cop ja s'ha col·locat la pròpia abella reina.

La regla del rusc unit[modifica]

Les peces del joc han d'estar en tot moment connectades entre si, en cap moment es pot deixar cap peça sense connectar ni dividir el rusc en dues parts. Aquesta regla es pot fer servir a favor, movent les peces a posicions estratègiques i restringint el moviment de les peces rivals.

Llibertat de moviments[modifica]

Amb l'excepció de l'escarabat i el saltamartí, les peces del joc només es poden moure si estan lliures per fer-ho. Si una peça està envoltada de tal manera que no pot lliscar fora de la seva posició, ha perdut la llibertat de moviment. De la mateixa manera, una peça no pot entrar en un espai envoltat.

Empat[modifica]

L'única manera de que una partida d'Hive acabi en empat, és que la jugada que envolti completament a una de les reines, també acabi envoltant l'altre reina.

Moviments de les diferents fitxes[modifica]

L'abella reina[modifica]

L'abella reina només es pot moure un espai per torn. Encara que la reina estigui restringida d'aquesta manera, si es mou al moment just, pot desfer els plans de l'adversari.

L'escarabat[modifica]

L'escarabat, igual que la abella reina, només es pot moure un espai per torn, però també es pot moure per sobre de qualsevol fitxa. La peça que està a sota, no es pot moure, i a més a més, pren en color de l'escarabat. Té l'avantatge de poder entrar i sortir d'espais bloquejats. L'única manera de bloquejar un escarabat és amb un altre escarabat sobre seu (els 4 escarabat poden estar apilats alhora). No es pot col·locar directament a sobre d'una altra fitxa.

Saltamartí[modifica]

El saltamartí no es mou de forma convencional, sinó que salta d'un espai al següent espai desocupat, seguint una línia recta de peces connectades. No pot saltar espais en blanc.

Aranya[modifica]

L'aranya es mou 3 espais per torn al voltant del rusc, ni més ni menys. Només es pot moure de manera directa i no pot retrocedir i ha d'estar en contacte amb el rusc durant els 3 passos del seu moviment.

Formiga[modifica]

La formiga es pot moure d'una posició a qualsevol altre al voltant del rusc, però no pot saltar a un espai com la llagosta. Aquesta llibertat de moviment la converteix en una de les peces més importants del joc.

Expansions[modifica]

Actualment Hive compta amb 3 expansions diferents: el mosquit, la marieta i el porquet de Sant Antoni.

El mosquit[modifica]

El mosquit afegeix dues fitxes de mosquit, una per cada jugador.

El mosquit adopta el moviment de qualsevol peça amb la que estigui en contacte en el moment que es vulgui moure, tan pròpia com adversària. Si adopta el moviment de l'escarabat i puja sobre del rusc, es mantindrà com a escarabat fins que baixi. Si està al costat d'un escarabat apilat, es mourà com a escarabat.

Si està al costat d'un altre mosquit, no es mou.[4]

La marieta[modifica]

Moviment de la marieta

La marieta afegeix dues fitxes de marieta, una per cada jugador.
La marieta es pot moure 3 espais, 2 per sobre del rusc i un tercer moviment per baixar. S'ha de moure exactament 2 espais per sobre i el tercer ha d'acabar baixant.

No es pot moure pel perímetre del rusc ni acabar el moviment per sobre. Pot moure's des de i cap a espais bloquejats.[5]

El porquet de Sant Antoni[modifica]

El porquet de Sant Antoni afegeix dues fitxes de porquet, una per cada jugador. El porquet es mou igual que la reina, un espai per torn. Té una habilitat especial que pot utilitzar en lloc de moure: permet moure 2 espais una fitxa adjacent a ell, cap a una posició també adjacent. No pot moure una fitxa que s'acaba de moure. No pot moure una pila de fitxes. Una fitxa moguda pel porquet no es pot moure en el següent torn. S'apliquen igualment la resta de regles de llibertat de moviment i de la regla del rusc unit.[6]

Referències[modifica]

  1. Fitxa de Hive a la BoardGameGeek, BoardGameGeek.com (consulta: 21-3-2014)
  2. Pàgina de Hive a Gen42Games Gen42.com (consulta: 21-3-2014)
  3. Manual de Hive en anglès, gen42.com [consulta: 25 de març de 2014]
  4. Fitxa de l'expansió del Mosquit a la BGG, BoardGameGeek.com (consulta:21-3-2014)
  5. Fitxa de l'expansió de la Marieta a la BGG, BoardGameGeek.com (consulta:21-3-2014)
  6. Fitxa de l'expansió del Porquet de Sant Antoni a la BGG, BoardGameGeek.com (consulta: 21-3-2014)