Vés al contingut

Guia Ubuntu/Instaŀlació Lubuntu 12.04

Instal·lació al Disc Dur.

El procés d'instaŀlació, com veureu tot seguit, és molt senzill.

Les següents captures de pantalla poden variar segons el que tingueu instaŀlat al vostre ordinador. Si teniu un o dos discs durs, si hi teniu windows o altres sistemes operatius, etc. Si teniu dubtes us recomanem que us assessoreu correctament.

Per a iniciar la instaŀlació al disc dur, un cop heu triat el vostre idioma (amb el CD d'instaŀlació), hi teniu dos opcions:


1. Si heu provat el LiveCD, haureu de fer clic a la icona del escriptori que hi diu Instaŀla.

2. No provar el LiveCD i, havent triat l'idioma, prémer Instaŀla el Lubuntu.

Qualsevol de les dues opcions anteriors, us portaran al següent procés d'instaŀlació:

1r pas. Benvingut.


2n pas. Preparant per instaŀlar.

En aquest punt es verifica si teniu prou espai al disc dur, i si teniu connexió a internet. En el cas d'estar connectats a internet, podreu marcar les opcions per baixar actualitzacions i/o programari de tercers.3r pas. Tipus Instal·lació.

  • Si teniu el windows, Ubuntu, o qualsevol altre sistema instaŀlat, veureu la captura "Lubuntu Tipus Instal·lació".

- En aquest cas, l'opció Instaŀla els sistemes operatius l'un al costat de l'altre, instaŀlarà el Lubuntu i mantindrà el que ja tingueu instaŀlat . De tal manera que, en iniciar l'ordinador, se us donarà l'opció d'iniciar un dels dos sistemes operatius. Cal dir que també és possible tindre més de dos sistemes en un mateix ordinador.

- L'opció Reemplaça Microsoft Windows per Lubuntu ... esborrarà tot el disc dur i instaŀlarà només el Lubuntu.

- Alguna altra cosa és per a usuaris avançats.


Lubuntu Tipus Instal·lació


  • Si no teniu cap altre sistema operatiu instaŀlat, tindreu 2 opcions:

- L'opció Esborra el disc i instaŀla el sistema operatiu Lubuntu, és la més senzilla. Ja que us farà tot el que sigui necessari.

- La que hi diu Alguna altra cosa, que tal com ja hem comentat abans, està pensada per a usuaris avançats que vulguin tindreu un control més ampli de la instaŀlació.


4t pas. Confirmació Espai de Disc.

Si no teniu altres sistemes instaŀlats, veureu una finestra per tal de confirmar on instaŀlareu el Lubuntu.


En el cas que hàgiu triat l'opció Instaŀla juntament amb altres sistemes operatius, veureu una finestra indicant la quantitat d'espai assignada a cada sistema. Tindreu també la possibilitat de canviar la quantitat d'espai assignat. Per fer-ho, heu de posar el ratolí entre mig dels dos requadres que indiquen la quantitat d'espai assignat a cada sistema; aleshores, si moveu el ratolí esquerra o dreta, variarà la quantitat d'espai assignat. Per la resta, no us preocupeu, que és bufar i fer ampolles.


Els que sou usuaris novells, no us heu de capficar massa, simplement no feu canvis i premeu Instaŀla'l ara i veureu que tot rutlla sol.

5è pas. On sou?


6è pas. Teclat.


7è pas. Qui sou?

Important: L'usuari, amb la contrasenya que ara establiu, serà l'usuari administrador del sistema. Més endavant, aquest usuari serà qui tindrà privilegis per a tasques administratives del sistema. Es aconsellable que les contrasenyes siguin llargues, amb lletres i números, difícils de relacionar amb l'usuari per tal de que siguin difícils d'esbrinar. Un cop tingueu el sistema instal·lat, és bo canviar la contrasenya cada cert temps.

Si premeu el botó Menú - Sistema - Usuaris i Grups, tindreu accés als ajustos d'usuaris que, a més de poder crear-ne de nous, també els hi podreu canviar les contrasenyes.

8è pas. Confirmació d'instaŀlació.

Finalment, heu de veure una finestra informativa de les dades d'instaŀlació.

Si premeu Instaŀla, ja no podreu tirar enrere ni fer cap canvi, a partir d'aquest moment és quan realment comença la instaŀlació i copia d'arxius.

En fer clic a instaŀla, veureu una barra de procés amb unes presentacions que us explicaran coses de l'Ubuntu.

En acabar la instaŀlació, una finestra us donarà dues opcions: continuar provant el Live CD (en el cas que hàgiu iniciat la instaŀlació des d'un LiveCD) o reiniciar el PC per a poder iniciar amb Lubuntu ja instaŀlat al PC.

Després de reiniciar el PC, podreu veure la pantalla que us permet introduir el vostre nom i contrasenya per a entrar al sistema.

Aleshores ja podreu gaudir del Lubuntu.

Informació addicional

Heu de saber que Lubuntu també es pot instaŀlar en una clau USB i hi ha un "alternate CD" per equips molt antics. Si voleu més informació d'això o del ús del Live CD, ho podreu consultar a la Guia Xubuntu 11.04 que té un ús gairebé igual que Lubuntu 12.04

Guia Xubuntu aquí: http://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Ubuntu/%C3%8Dndex_Xubuntu_11.04