GNU/LINUX per usuaris/Primers passos/L’entorn de l’escriptori de KDE/Les finestres

Salta a la navegació Salta a la cerca

La utilització correcta de finestres és un altre aspecte important en els entorns d’escriptori ja que ens permetrà agilitzar molt les nostres accions. Per aquest motiu, es proporcionen accions a partir de la barra de títol de la que disposen totes les finestres (figura 2.3).

Figura 2.3: Barra de títol.

Aquesta barra està dividida en diferents seccions. La part central està destinada a mostrar el nom de l’aplicació que conté la finestra. Fent clic sobre aquesta part i movent el ratolí aconseguirem moure la finestra a la zona de l’escriptori que vulguem. Si hi fem un doble clic provocarem que la finestra es plegui o desplegui (que només es vegi aquesta barra). A la part esquerra hi tenim un botó amb el qual accedim al menú de context, que també podem arribar-hi clicant amb el botó dret del ratolí sobre qualsevol part d’aquesta barra. Les comandes disponibles en aquest menú són les següents:

  • Moure: permet moure la finestra a qualsevol zona de l’escriptori.
  • Tamany: permet canviar la grandària de la finestra, acció que també podem realitzar apropant el ratolí al marge de la finestra.
  • Minimitzar: amaga la finestra, deixant un sol botó a la barra de tasques.
  • Maximitzar: fa que la finestra ocupi tot l’espai disponible de l’escriptori.
  • Recollir: plega la finestra només mostrant la barra de títol.
  • Sempre a sobre: clicant sobre aquesta opció farem que la finestra sempre estigui per sobre de les altres, encara que no estigui seleccionada.
  • Guardar opcions: guarda la configuració de la finestra (grandària, posició, . . . ), de manera que l’aplicació sempre s’obra amb l’última configuració guardada.
  • A l’escriptori: permet desplaçar la finestra en un altre escriptori. A l’enviar una finestra a un altre escriptori, aquesta desapareix immediatament de l’actual. Per situar-nos a l’altre escriptori haurem de clicar sobre el número corresponent en els botons d’escriptori virtuals del panell KDE (o bé amb CTRL+FX, on X és el número d’escriptori virtual al que volem anar).
  • Tancar: tanca la finestra.

Finalment, a la part dreta de la barra de títol ens apareixen els botons per minimitzar, maximitzar o tancar la finestra.