Discussió:Història de l'art català/El Turó de la Seu Vella de Lleida - arquitectura contemporània

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.

Proposta inicial[modifica]

Apartat 1. (Introducció) Breu descripció de l’arquitectura contemporània (en general i a Catalunya).

POSSIBLES APARTATS:

1.- Característiques de l’arquitectura contemporània (general).

2.- Característiques de l'arquitectura contemporània a Catalunya.

3.- Descripció formal de l’ARQUITECTURA de la seu (anàlisi de la planta, etc.)

DUBTES A PREGUNTAR, ESTHER:

Hauríem de parlar sobre les possibles restauracions que s’han dut a terme actualment?

És possible que haguem de comentar l’arquitectura contemporània que se situa al voltant de la Seu Vella? O dels camins, el parking, en definitiva, les obres de rehabilitació actuals?

--Albert Miquel Mir (discussió) 19:33, 13 oct 2021 (CEST) --FornerLafuenteJoan (discussió) 19:35, 13 oct 2021 (CEST) --Mariona.m.m (discussió) 19:38, 13 oct 2021 (CEST)[respon]

@Albert Miquel Mir, FormerLafuenteJoan, Mariona.m.m:
Anava a respondre a l'Albert per correu però veient que heu començat a escriure us ho poso directament aquí i de passada us comento la proposta.
Jo centraria la vostra aportació en les obres d'època contemporània que s'han fet a la Seu mateix i al Turó, que no són poques. Obvieu tot el tema de característiques d'arquitectura i descripcions de la planta que proposeu, no és el que busquem en aquest capítol. Podeu fer un repàs (cronològic, per zones, per tipologies d'intervencions... com us sembli millor) de les diverses obres recents que s'han fet. Si el podeu contextualitzar en la història recent de la ciutat i trobar-hi punts de contacte o paral·lelismes amb d'altres propostes arquitectòniques que s'hagin fet a altres llocs, molt millor.
Dit això, llista de recomanacions:
  • Us hauríeu de posar d'acord sobre quina arquitectura contemporània tractareu: l'equip que fa el capítol sobre el turó i els conflictes bèl·lics pot ser que tracti la intervenció de Regiones Devastadas a la Seu Vella. Si no la tracta, és un tema que també podríeu tocar vosaltres.
  • En tot cas, hi ha altres intervencions més recents: la plaça dels apòstols (Ignasi Miquel), les obres a la Canonja, també coneguda com la Casa d'Exercicis (Jaume Fresquet) i a la Suda (Guillem Sáez), el projecte de bar a la contraguàrdia de la reina, l'ascensor (que va aixecar polseguera en el seu moment) i els jutjats del Canyeret (tots dos de la Roser Amadó i el Lluís Domènech Girbau), el parc de Santa Cecília...
  • Potser haureu de fer una ullada al Pla Especial del Turó de la Seu Vella. En un principi és el document que ordena qualsevol intervenció que es fa a la zona.
  • Hi ha diverses publicacions sobre Lleida i la seva arquitectura que les mencionen. N'hi ha una del Jaume Porta (Descobrir Lleida) que us pot servir de punt de partida per localitzar projectes i arquitectes. Les intervencions més recents segur que surten a les publicacions dedicades a la mostra d'arquitectura de les terres de Lleida (també us serviran per localitzar projectes i arquitectes). Han d'estar a la biblioteca del rectorat.
  • Llavors, haureu de tibar molt de la biblioteca del col·legi d'arquitectes de Lleida, que és on trobareu els projectes. Als projectes, a més dels plànols, hi ha memòries que us poden ajudar a elaborar els textos.
  • També haureu de fer una bona repassada a la premsa del moment, perquè hi va haver projectes que van causar certa polèmica i de la premsa (també l'especialitzada) també en podreu treure informació.
  • A més, molts dels arquitectes encara estan vius i són de per aquí; fins i tot els podeu contactar i consultar-los directament alguns aspectes del treball, si voleu.
Va, refeu una mica la proposta d'índex i proposeu-me una mica de cronograma de com fareu la feina d'aquí a Nadal. ESM (discussió) 20:11, 14 oct 2021 (CEST)[respon]

@ESM:

Molt bona tarda, Esther,
t'adjuntem tot el recull de bibliografies corresponents al nostre apartat: "Arquitectura contemporània a la Seu Vella i al Turó de la Seu Vella". Esperem que estigui tot correcte:
Moltes gràcies Esther.
Cordialment,
Grup F (Anna Curià, Joan Forner, Ekrame Kharbouch, Albert Miquel i Mariona Montes) Albert Miquel Mir (discussió) 16:16, 29 oct 2021 (CEST)[respon]
@Albert Miquel Mir @FornerLafueneteJoan, Mariona.m.m, Ekram Kharbouch:
Hola a tots,
no sé si us heu mirat gaire la bibliografia que m'oferiu. Us faig observacions per ordre:
  • L'article de la Meritxell Niñá pot ser un bon punt de partida, però no dóna detalls de gairebé res del que heu d'explicar al vostre capítol.
  • L'article de la Revista de Arte és senzillament una nota de premsa una mica vestida. No podreu elaborar gran cosa amb això.
  • Hi ha més material disponible que la web del turó de la Seu Vella.
  • L'entrevista de la Itzíar González a Ramon M. Puig està bé, però us caldrà més material.
  • A l'article sobre la restauració de la Porta dels Fillols es parla molt sobre arqueologia i el que a vosaltres us interessa principalment són les escales. Van aixecar polèmica perquè es veien moltíssim, hi ha d'haver articles a la premsa segur.
  • L'article del Jesús Burgueño no sé ben bé perquè l'heu seleccionat.
  • Què utilitzareu exactament del número de la revista del Cercle de Belles Arts?
  • La tesina de Daniel Cuit us pot donar algunes pistes d'algunes intervencions (sobretot la del Canyeret), però no us servirà per explicar gran cosa. També pot ser que l'heu agafat pel Pla Especial del Turó, però aquí és necessari que aneu a la font original. El Pla Especial del Turó està disponible en línia i no us ha de ser difícil trobar-lo.
  • L'article de la Carmen Berlabé i Francesc Fité no sé perquè l'heu seleccionat.
  • Tampoc sé què en treureu del document de Bellmunt i Zahonero, més enllà d'alguna evidència d'encaix entre el que es proposa al Pla Especial i el que s'acaba executant.
  • El mateix us dic pels dos articles de la RAP.
Trobo a faltar, sense cap ordre en particular:
  • Fonts primàries, premsa, els projectes mateix. Heu anat a la biblioteca del Col·legi d'Arquitectes? Per fer aquest treball us serà bàsic.
  • El document del Pla Especial del Turó.
  • Un llibre monogràfic dedicat a l'Ignasi Miquel, publicat pel COAC l'any 1999. Allà trobareu referències i informació sobre la plaça dels Apòstols.
  • Les publicacions sobre la mostra d'arquitectes de les terres de Lleida n'han de parlar també
  • Mireu també el POUM de Lleida. L'apartat on hi ha el catàleg d'elements patrimonials potser us serveix, tant per extreure breus descripcions com per trobar-hi fils d'on tibar.
Potser seria interessant que per centrar la feina a fer comencéssiu a prendre decisions sobre què explicareu al vostre capítol. Si us centreu en la intervenció de Regiones Devastadas (contacteu amb el grup que fa el capítol sobre la Seu i els conflictes bèl·lics a la seva discussió!), si parlareu sobre projectes fets en un període determinat... El text que heu d'elaborar és relativament llarg però és millor que renuncieu a tocar-ho tot per sobre i aprofundiu en els temes que tinguin més suc.
Intenteu explicar-me què treballareu i com ho fareu des d'aquí fins Nadal. No ha de ser una proposta final, anem-li donant forma i l'aneu concretant, d'acord?
I un últim apunt: no tinc les dades (nom d'usuari, etc.) de l'Anna Curià. Només ho dic per si està convençuda que la tinc controlada, perquè no és així.
Apa, ànims! ESM (discussió) 20:27, 30 oct 2021 (CEST)[respon]
Molt bon vespre, @ESM,
avui ens hem reunit per a coordinar-nos una mica i repartir-nos la feina a fer en els pròxims dies. A la reunió d'avui hem tractat temes com ara la bibliografia que ens vas comentar, una mica l'estructura dels continguts que treballarem detingudament i finalment ens hem repartit diverses tasques a realitzar d'aquí a la pròxima reunió que l'hem acordat el dimecres 24 de novembre.
Pel que fa a la bibliografia: (aquest llistat NO ESTÀ TANCAT, s'anirà ampliant en els propers dies)
NIÑA JOVÉ, M. (2012). La redescoberta d'una catedral: La restauració monumental a la Seu Vella de Lleida. PORTICVM. REVISTA D'ESTUDIS MEDIEVALS, (3), 101 - 117. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3911809.pdf (Hem pensat que pot ser un bon PUNT DE PARTIDA per a introduir-hi el tema de les transformacions que ha anat sofrint la Seu Vella i el Turó). També ens hem documentat sobre Meritxell Niñá Jové i ens ha sobtat el fet que aquesta hagi especialitzat bona part dels seus treballs en la Seu Vella així com la restauració monumental. I és per això que ens volem posar en contacte amb ella, si fos possible.
De totes les aportacions que ens han arribat, hem decidit centrar-nos solament en dues d'aquestes: "La canonja de la Seu Vella" i "La plaça dels Apòstols". Seguidament tenim:
Per a tractar "La canonja de la Seu Vella":
Turisme de Lleida (2021). Seu Vella i Castell del Rei-Suda. Disponible a: https://www.turismedelleida.cat/ca/visitar/monuments-1/conjunt-monumental-de-la-seu-vella-i-castell-del-rei-suda
Associació Amics de la Seu Vella de Lleida (2021). La Canonja. Disponible a http://www.amicsseuvellalleida.org/catala/canonja.html
Per a abordar el tema de la "Plaça dels Apòstols":
Miquel, & Sàez i Llorca, C. (1999). Ignasi Miquel, arquitecte / [direcció: Carles Sàez i Llorca]. Demarcació de Lleida del COAC.
Porta i Casanellas. (2005). Descobrir Lleida passejant per l'arquitectura del segle XX / Jaume Porta Casanellas. March Editor.
Freixas i Camps, Pere et al. "La Seu, Promotora urbanística: les escales de la Pera." Annals de l'Institut d'Estudis Gironins (2004): n. pag. Print.
NacióLleida (13 febrer 2017). Lleida mostrarà de manera virtual l'original porta dels Apòstols de la Seu Vella. Disponible a https://www.naciodigital.cat/lleida/noticia/21681/lleida-mostrara-manera-virtual-original-porta-dels-apostols-seu-vella
De moment tenim aquestes fonts per a començar a treballar el tema.
A més a més, abans de finalitzar la reunió ens hem distribuït unes quantes tasques:
@FornerLafuenteJoan:
- Anar al Col·legi d'arquitectes de Lleida i cercar informació i documents sobre "La canonja" i "La plaça dels Apòstols".
- Consultar a l'Ajuntament de Lleida per a aconseguir el Pla Especial del Turó i poder-hi veure les innovacions que s'hi han dut a terme.
@Ekram Kharbouch:
- Consultar la premsa i la polèmica que han tingut algunes d'aquestes intervencions.
@Albert Miquel Mir:
- Consultar bibliografia recopilada sobre "La plaça dels Apòstols".
- Buscar/Consultar a la biblioteca de Cappont el llibre: Argente Daroqui, & Arraiz García, M. (2004). Patrimonio monumental : intervenciones recientes / [coordinación: Enrique Argente Daroqui, Miguel Arraiz García].
@Mariona.m.m:
- Revisar la pàgina web oficial del Turó i la Seu Vella de Lleida.
- Fer una síntesi d'altres fonts d'informació obtingudes en aquesta reunió procedents de la biblioteca del Rectorat.
ANNA
- Cerca de bibliografia complementària en referència a ambdós temes.
I és per això que hem elaborat aquest "Esquema de continguts":
1.- Introducció (i enumeració de totes les intervencions i canvis que s'hi hagin produït. Esmentar-ho)
1.1. La canonja de la Seu Vella
1.2. La plaça dels Apòstols
2.- Bibliografia consultada Albert Miquel Mir (discussió) 20:56, 10 nov 2021 (CET)[respon]
@Albert Miquel Mir, @FornerLafueneteJoan, Mariona.m.m, Ekram Kharbouch:
Això ara ja comença a fer més bona cara. Ara bé, penso que dedicar esforços a parlar sobre la canonja (no oblideu que el vostre capítol és sobre arquitectura contemporània) no us donarà els resultats esperats. La canonja s'ha adequat recentment, però al cap i a la fi és un espai medieval. Honestament, en lloc de la canonja jo apostaria per parlar sobre l'edifici dels jutjats (que us permetrà fer menció al desballestament del barri del Canyeret, si voleu) o la cafeteria que hi ha a la contraguàrdia de la reina (ha tingut diversos noms; inicialment era el "Bar de la Sibil·la"). Tindreu millors resultats anant per aquí.
Pel que fa a la bibliografia, faig llista per fer-ho més llegible:
  • La Meritxell Niñá és medievalista, no és cap casualitat que tracti aquests temes. Sense anar més lluny, la seva tesi doctoral és sobre l'escultura de la Seu. Tot i que en sap un niu, no crec que us pugui oferir l'ajuda que necessiteu.
  • No sé exactament què voleu extreure de l'article de Freixas et al. Tracta sobre la plaça dels Apòstols, però la de Girona.
  • El mateix pel llibre d'Argente Daroqui i Arraiz García. Té tota la pinta de tractar sobre patrimoni del País Valèncià.
  • El pla especial del turó està disponible en línia.
  • Només un friendly reminder: la premsa no la podreu consultar des de casa ni per internet. Haureu d'anar a la biblioteca de l'IEI, com a mínim. Consulteu els horaris.
En relació al repartiment de tasques, estaria bé que el Joan no anés tot sol al col·legi d'arquitectes. Està bé que hi vagi ell perquè és el que ve de més lluny i ara fa l'assignatura d'arquitectura contemporània, però bona part de la resta del grup tard o d'hora acabareu fent l'assignatura i és possible que un dia o altre hagueu de tornar al col·legi d'arquitectes, així que anant-hi ara agafareu cert avantatge :) Sobre l'esquema de continguts, va bé. Serà important que dediqueu esforços a fer una bona síntesi de l'evolució del turó en època contemporània, sobretot si després us focalitzeu en intervencions concretes.
Recordeu que per qüestions de drets d'autor no podreu reproduir plànols ni documents, així que programeu-vos també alguna expedició al turó per fer fotografies.
Ànims! --ESM (discussió) 12:48, 12 nov 2021 (CET)[respon]